*Τιμήθηκε και φέτος η μνήμη της Μικράς Ασίας, των Ελλήνων συμπατριωτών μας, που θυσιάστηκαν στη μαρτυρική γη της Ιωνίας το 1922 υπό τα στίφη των Τούρκων του Κεμάλ, όταν έλαβε χώρα η γνωστή αυτή γενοκτονία. Πιστοί στο καθήκον τους, ο Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους Βαρβασίου και ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Βαρβασίου «Βιβλιοθήκη ο Φάρος», με τη σύμπραξη των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών και αδελφών σωματείων, την Κυριακή 15/09 ε.ε. τέλεσαν μετά τη Θεία Λειτουργία, Αρχιερατικό Μνημόσυνο και εν συνεχεία Τρισάγιο στον ανδριάντα του γενναίου στρατηγού και πρωθυπουργού Νικολάου Πλαστήρα, ενώ ακολούθησε ρίψη στεφάνου στην είσοδο του λιμένα της πόλης, ως ένδειξη τιμής και μνήμης στους μάρτυρες της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922. Εξαιρετική, με ζέση και εθνικό παλμό, η ομιλία του ιστορικού Παναγιώτη Λάλα. Και του χρόνου με υγεία!
*Τιμήθηκε –από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Χίου, με Αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση στον Ι. Ν. Αγ. Παντελεήμονος της 96 ΑΔΤΕ (Ταξιαρχίας Χίου) και ομιλία του ιατρού και μέλους της οικογενείας, κ. Ιωάννη Γκιάλα– και η μνήμη του ήρωα συμπατριώτη μας, Εφέδρου Λοχαγού Γεωργίου Γκιάλα, που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη μάχη του Ρίμινι Ιταλίας (Σεπτέμβριος 1944). Η οικογένεια Γκιάλα έχει προσφέρει πολύτιμες Υπηρεσίες στο έθνος, την πατρίδα, τα γράμματα και την επιστήμη. Πατέρας ήταν ο Ιερέας και Διδάσκαλος Ιωάννης Γκιάλας (1886-1956), Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Χίου (ο τάφος του βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Βαρβασίου), με καταγωγή από τα Μεστά και την Ελάτα. Ήταν πολύτεκνος κι εκτός από τις κόρες του (που αναλώθηκαν στο να αναστήσουν όμορφες οικογένειες), όλοι οι γιοί του διέπρεψαν και μεγαλούργησαν στη ζωή τους, καθένας από το δικό του μετερίζι, έχοντας την ευχή του πατέρα τους και βαθιά μέσα τους τις Ελληνοχριστιανικές αρχές που διέκριναν όλη την οικογένεια. Ο υιός Γεώργιος Γκιάλας θυσιάστηκε για την πατρίδα στο Ρίμινι το 1944 και η Ταξιαρχία της Χίου φέρει τιμητικά το όνομά του. Σεμνυνόμαστε που υπηρετήσαμε και εκεί την πατρίδα και κατά τη θητεία μας τιμήθηκε στο χώρο αυτό δυο φορές (1997-1998) η μνήμη του με πρωτοβουλία μας. Επίσης, το έτος 2016, με εισήγησή μας (ως μέλος τους) προς την Επιτροπή ονοματοθεσίας οδών του Δήμου Χίου και την αντίστοιχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, δόθηκε το όνομά του σε ανώνυμη οδό της περιοχής Βαρβασίου (συνορεύων δρόμος ανατολικά του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού). Ο υιός Αθανάσιος Γκιάλας, Ιατρός Καρδιολόγος, ήταν συμπολεμιστής του Γεωργίου στο Ρίμινι (ως Λοχίας Πυροβολικού) και έφθασε στον βαθμό του Λοχαγού. Συνέγραψε επιστημονικά βιβλία γύρω από την ιατρική του ειδικότητα, ενώ κατέλιπε και ακίνητο στην Αττική υπέρ του σχολείου της γενέτειράς του. Ο υιός Μιχαήλ, στρατιωτικός Ιατρός Χειρουργός, υπηρέτησε ως χειρουργός στον Ελληνικό Στρατό στο Αλβανικό Μέτωπο και τη Μακεδονία κατά τον Ελληνοιταλικό πόλεμο, ενώ έφθασε μέχρι τον βαθμό του Στρατηγού Υγειονομικού. Στο αρχείο μου διατηρώ χειρόγραφες επιστολές του, από αλληλογραφία που είχαμε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, τις οποίες εν καιρώ επιφυλάσσομαι να φέρω στη δημοσιότητα, εις μνήμην του. Ο υιός Αλέξανδρος είναι ο γνωστός σε όλους ποιητής και λογοτέχνης «Γ. Βερίτης». Απεβίωσε νεότατος και κατέλιπε ένα πλούσιο έργο, φωτεινό και λαμπερό, λουσμένο με τα νάματα του Χριστού, της Ορθοδοξίας και της Ελλάδας, που θα διδάσκει πολλές γενιές. Τέλος, ο υιός Κωνσταντίνος (πατέρας του ιατρού ουρολόγου Ιωάννη Γκιάλα) διετέλεσε Δ/ντης της ΕΜΧ πριν πολλές δεκαετίες και ακολούθως Γενικός Δ/ντης των ξενοδοχείων Χανδρής. Ας είναι η μνήμη όλων αιωνία. Εμείς τους τιμούμε και σεβόμαστε πάντα τη μνήμη τους, ως φωτεινά παραδείγματα προς μίμηση για τις επόμενες γενιές. Χαιρόμαστε δε διότι βλέπουμε ότι και τα παιδιά και εγγόνια τους, ακολουθούν τα δικά τους χνάρια.
*Χαρήκαμε, πληροφορηθέντες ότι, ο Δήμος, μέσω της Δ/νσης Πρόνοιας, διένειμε περί τους 20 τόνους ροδάκινα σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληθυσμού στον τόπο μας. Είναι μια ενέργεια την οποία είχαμε ξεκινήσει επί δημοτικής Αρχής Βουρνού, το έτος 2015 και διανείμαμε τουλάχιστον 3 φορές το χρόνο από 20 τόνους φρούτων κάθε φορά. Να συνεχιστεί η δράση αυτή. Και να αυξηθούν οι ποσότητες, αλλά και ο χρόνος των προϊόντων που διανέμονται από το κοινωνικό παντοπωλείο, διότι ο κόσμος έχει ανάγκες στη σύγχρονη εποχή. Μια εποχή που αντί να μας πηγαίνει μπροστά, μας πηγαίνει πίσω, μεταφέροντάς μας από την εποχή της ευμάρειας στην εποχή της ανέχειας, στην εποχή που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, που οι λίγοι ευζωούν και οι πολλοί υποφέρουν. Ευχής έργο να επανέλθει και η ηλεκτρονική κάρτα διάθεσης των προϊόντων (που κατήργησε η προηγούμενη δημοτική Αρχή), κάτι που εφαρμόζουν και Δήμοι του λεκανοπεδίου Αττικής εδώ και χρόνια. Οι εμπερίστατοι συμπολίτες μας αξίζουν σεβασμού και διακριτικής στήριξης, όχι να "φωτογραφίζονται" υπό τα βλέμματα των συμπολιτών τους για το τι παίρνουν και από πού. Αυτά αρκεί να τα γνωρίζει η αρμόδια Υπηρεσία μόνο και οι ιθύνοντες. Εάν δεν υπάρχει διακριτικότητα και σεβασμός οποιοδήποτε προνοιακό έργο "πάει περίπατο". Ας διορθωθεί, λοιπόν, το λάθος που έπραξαν εκείνοι που κατήργησαν την ηλεκτρονική κάρτα.
*Χαρήκαμε, επίσης, όταν διαβάσαμε ότι, τις ημέρες αυτές πραγματοποιούνται έργα βελτίωσης της βατότητας του ανηφορικού δρόμου της οδού Αγ. Γεωργίου Ορφανού. Ήταν κάτι που κατ΄ επανάληψη είχαμε γράψει από τη στήλη μας ότι χρειάζεται, μεταφέροντας αιτήματα συμπολιτών μας.
*Οι επισκέψεις μας σε γειτονιές και συνοικίες συνεχίζονται. Καταγράφουμε και προωθούμε όσα μας αναφέρονται, απευθυνόμενοι αρμοδίως. Ευτυχώς, πολλά ζητήματα τακτοποιούνται.
*Διαβάσαμε ότι, γνωστός πάροχος τηλεφωνίας, πρόκειται να αιτηθεί στο Δήμο το σκάψιμο φρεσκοστρωμένων (με άσφαλτο) δρόμων, ώστε να περάσει καλώδια (οπτική ίνα). Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι απαράδεκτο. Η νομοθεσία προβλέπει ότι η τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να δίδει άδειες σε τέτοιες εταιρείες, όμως με όρους και προϋποθέσεις που καθορίζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο όρος, λοιπόν, που πρέπει να τεθεί είναι ότι, εφόσον δεν έγινε πρόβλεψη -τουλάχιστον τριετίας- για το σκάψιμο δρόμων και την εγκατάσταση δικτύου και δεν κατατέθηκε τούτο εγγράφως στο προγενέστερο αυτό διάστημα, άδεια θα δίδεται μόνο εάν η αιτούσα εταιρεία αποκαταστήσει το σύνολο του δρόμου που θα σκάψει και όχι μόνο το σημείο της τομής, ανεξάρτητα εάν αυτή είναι μικρή ή μεγάλη ή ακόμη και στην άκρη του δρόμου. Μόνο έτσι θα καταλάβουν κάποιοι πως πρέπει να συμπεριφέρονται έναντι των δημοσίων πραγμάτων, με οργάνωση και προνοητικότητα. Κανένα σκάψιμο δρόμου πριν την τριετία (από πρόσφατη ασφαλτόστρωση) εκτός εάν τον ασφαλτοστρώσουν συνολικά οι αιτούντες. Να προβλεφθεί τούτο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
*Σε μάστιγα τείνει να εξελιχθεί το φαινόμενο ύπαρξης ετοιμόρροπων κτιρίων σε διάφορα σημεία του κέντρου και των συνοικιών της πόλης μας, αλλά και στα χωριά. Κάτι πρέπει να γίνει. Δεν είναι λύση το κλείσιμο του δρόμου μπροστά από τα κτίρια επί σειρά ετών και έτσι να νομίζουν κάποιοι ότι "έχουν καθαρίσει". Σε πρώτη φάση, με ευθύνη του τοπικού συμβουλίου της πόλης και των τοπικών συμβουλίων των χωριών, θα πρέπει αυτά να καταγραφούν και να σταλούν επισήμως στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου (Τμήμα επικινδύνων ετοιμορρόπων). Ειδάλλως, εάν δεν προχωρήσουν τα αναλόγως προβλεπόμενα, την ευθύνη θα έχουν περισσότεροι …
*Τελικά, κανένα από τα χιλιοειπωμένα έργα της "γενιάς μας" (αεροδρόμιο, λιμάνι, δικαστικό μέγαρο, τελωνείο, φράγμα Κόρης γεφύρι) δεν κατορθώθηκε να ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα. Και από ότι φαίνεται τα περισσότερα δεν θα ολοκληρωθούν, αφού διαρκώς προκύπτουν προσκόμματα που ουδείς έχει η βούληση να εξαλείψει. Ότι δεν δίδεται στην τοπική Αυτοδιοίκηση να το κάνει, μην περιμένετε να γίνει. Όλα τα υπόλοιπα, περί "συνεργασιών για να έλθει αποτέλεσμα" κλπ, είναι λόγια πολιτικών για εσωτερική κατανάλωση και για να αγαπιόμαστε… Κανένας δεν τα πιστεύει διότι πρώτα εκείνοι που τα λένε στον κόσμο δεν επιθυμούν συνεργασία με όποιον δεν τους προσκυνά… Ευτυχώς, ο τόπος μας είναι μικρός και όλοι μεταξύ μας γνωριζόμαστε καλά. Ακόμη κι όσοι δεν μιλούν (διότι θέλουν να τα έχουν καλά με όλους, προφανώς προς ίδιον όφελος!) γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει. Ειδικά για το φράγμα Κόρης Γεφύρι, εάν περιμένετε να ολοκληρωθεί "σφυρίξτε μου κλέφτικα"… Μόνο σαν τα κοτσύφια πήγαμε κάποιοι αδαείς πριν από ένα και πλέον χρόνο και σταθήκαμε εκεί, στα υποτιθέμενα εγκαίνια, για να κάνει κάποιος άλλος τη φιέστα του… Υπομονή, ο καιρός της κρίσεως εγγύς…!
*Το ξαναγράψαμε πολλές φορές, το λέμε και πάλι: Στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχουν αρκετά χρήματα για την εκτέλεση διάφορων έργων, αλλά για να χρηματοδοτηθούν οι φορείς (Περιφέρειες, Δήμοι, κ.α. δημόσιοι και ιδιωτικοί) θα πρέπει να υπάρχουν "ώριμες" μελέτες προς υποβολή. Είναι έτοιμοι οι αυτοδιοικητικοί φορείς να καταθέσουν μελέτες στο νέο ΕΣΠΑ, για να πάρει χρήματα ο Νομός Χίου και να υλοποιηθούν σημαντικά έργα για τον τόπο και για τις επόμενες γενιές; Ποιες μελέτες είναι έτοιμες να κατατεθούν, πότε και ποια έργα αφορούν; Οι τελευταίες (σημαντικού βεληνεκούς) που "έπιασαν τόπο" ήταν επί δημοτικής Αρχής Μανώλη Βουρνού. Και όσα έργα ακόμη και σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη είναι από μελέτες εκείνης της περιόδου.
*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Μέχρι τότε υγεία και χαρά!-
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.