*Ένα σωστό μέτρο θέσπισε η (τότε) κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το Μεταφορικό Ισοδύναμο και αυτό το έχει απαξιώσει πλήρως η σημερινή. Το μέτρο αυτό αφορά στην οικονομική αποζημίωση (μερικώς) εκ ποσού που θα κατέβαλαν οι νησιώτες ακρίτες, εάν μετακινούνταν προς άλλες κατευθύνσεις της Ελληνικής επικράτειας, εφόσον διέμεναν μόνιμα στην ηπειρωτική χώρα και διέτρεχαν από περιοχή σε περιοχή οδικώς. Δυστυχώς, ακόμη και αυτή την οικονομική ενίσχυση (που παλαιότερα καταβάλλονταν σε σύντομο -σχετικά- χρονικό διάστημα και αποτελούσε μια ανακούφιση για τους συμπολίτες μας και τις επιχειρήσεις) η κυβέρνηση έχει υποβαθμίσει και οδηγεί (εν τοις πράγμασι) στην κατάργησή του. Κρίμα και άδικο!
*Δύο μελέτες, που πρέπει ΑΜΕΣΑ να δοθούν στη δημοσιότητα είναι: α). η μελέτη δημιουργίας χώρου στάθμευσης πλησίον του αερολιμένα Χίου (έχει ανατεθεί από την Περιφέρεια εδώ και 3 χρόνια) και β). η γεωλογική μελέτη περιοχής Μυρσινιδίου – Μιλιγκά. Αυτή θα καταδείξει εάν και πως θα γίνουν παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Γιατί καθυστερούν; Γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση; (Σημείωση: Η Ιερά Μονή Μυρσινιδίου χρήζει σοβαρής στατικής στήριξης και αναστύλωσης. Είναι θέμα (ολίγου) χρόνου η κατάσταση να μην είναι αναστρέψιμη! )
*"Δίνουν και παίρνουν" οι απόψεις για το ζήτημα αξιοποίησης του αντιμονίου στη Βόρεια Χίο. Τουλάχιστον ο πλουραλισμός δείχνει ότι υπάρχει ακόμη σκέψη και άποψη. Πάντοτε διαβάζω και ακούω τις υπεύθυνες τοποθετήσεις όλων των πολιτών, εκτός από τις αμιγώς κομματικές (που ξέρω ότι δεν αφορούν κανέναν και ο κόσμος δεν τις υπολογίζει). Όλοι έχουν κάτι να καταθέσουν και να συμβάλλουν με τον τρόπο αυτό στο δημόσιο διάλογο. Ωστόσο, άρτια, προσεκτική και πολύ σωστή θεωρώ ότι είναι η άποψη του Προέδρου του ΤΕΕ Χίου κ. Μάνου Μισιρλή, που νομίζω ότι βάζει τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Πριν την όποια απόφαση πρέπει να υπάρξει προετοιμασία, ενημέρωση και απάντηση για ότι προβληματίζει και γεννά ερωτήματα.
*Την τελευταία περίοδο σημειώνονται αρκετές διακοπές ρεύματος (ή πτώση τάσης). Είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί σοβαρά διότι, ειδικά σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, η κατάσταση τείνει να γίνει χρόνια. Υπολογιστές και συσκευές ρημάζονται κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Γιατί, όμως, να συμβαίνει; Όποια κι αν είναι η αιτία, πρέπει να διορθωθεί και ο κόσμος να γνωρίζει. Επίσης, η αφόρητη κατάσταση που δημιουργείται κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, με τη χρήση συγκεκριμένου υλικού καύσης προς ενέργεια, καθιστά αδύνατη την παραμονή στην περιοχή. Για ένα λεπτό περνάμε με το αυτοκίνητο από τη Λευκωνιά και κρατάμε τα μύτη μας από τη δυσοσμία. Φανταστείτε τι περνούν όσοι μένουν μόνιμα εκεί κοντά, αλλά και εκείνοι που εργάζονται στο εργοστάσιο. Τους εργαζόμενους αυτούς, σκέφτηκε κανείς;
*Διαβάσαμε στον τοπικό Τύπο ότι, για το ζήτημα που έχει προκύψει με την (στατική) επικινδυνότητα των πολυκατοικιών Χριστού Βαρβασίου-Σαρακήνα, κάποιοι ζητούν ομοφωνία για να προχωρήσουν οι όποιες ενέργειες. Τώρα, μας φωτίσατε! Ζητάτε δύσκολα πράγματα! Ωστόσο, ουδέν το ουσιαστικότερο προσέφεραν σήμερα οι πολιτικοί μας ταγοί, καθότι αυτά που τώρα εκείνοι λένε, είχε φροντίσει να εξασφαλίσει πριν από 22 χρόνια η τότε Βουλευτής Χίου και Υφυπουργός Ελπίδα Τσουρή. Νομίζω ότι, 22 χρόνια μετά, δεν μπορεί κανένας να επιχαίρει, προτείνοντας εκείνα που τότε πρότεινε η Ελπίδα (αλλά δεν εισακούστηκε)!
*Οδεύουμε προς το τέλος Οκτωβρίου και ουδέν νεότερον περί της πορείας ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου. Ακούει κανείς; Θα υπάρξει ενημέρωση;
Το αυτό ισχύει και για το Φράγμα Κόρης Γεφύρι. Θα αναλάβει, επιτέλους, το αρμόδιο Υπουργείο τις ευθύνες και υποχρεώσεις του και πότε;
*Σημεία του κεντρικού οδικού δικτύου προς τα νότια, που χρήζουν παρέμβασης: α). από την Παναγία Στρατήδαινα-Κάμπος μέχρι το γεφύρι Κοκκαλά- Παναγία Συριώτισσα, β). περιοχή Θολοποταμίου (500 μέτρα πριν τη διασταύρωση προς Μυρμήγκι προς Χίο) και στην μεγάλη ευθεία πριν το γήπεδο προς Αρμόλια. γ). από Αρμόλια προς Πυργί και λίγο πριν τον παλιό σπαστήρα (περί τα 300 μέτρα πριν το γεφύρι). Το οδόστρωμα στα εν λόγω σημεία έχει υποστεί ελαφρά καθίζηση, που εάν αφεθεί τους χειμερινούς μήνες (λόγω βροχοπτώσεων) θα αυξηθεί περαιτέρω.
*Από τον επόμενο μήνα ξεκινούν και οι (σταδιακές) επισκέψεις μας στις γειτονιές της πόλης. Εμείς απλά καταγράφουμε τις απόψεις του κόσμου και μεταφέρουμε τον παλμό του. Εναπόκειται σε άλλους η όποια επίλυσή τους, αφού στην παρούσα περίοδο δεν έχουμε δικαίωμα ή αρμοδιότητα να πράξουμε κάτι άλλο, πλην της δημοσιοποίησης των απόψεων που εκφράζουν οι συμπολίτες μας.
*Ένα σημαντικό εργαλείο, που προέβλεψε ο Νόμος του «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010, για την τοπική Αυτοδιοίκηση) είναι η «πάγια προκαταβολή» στους Προέδρους των Κοινοτήτων, ώστε να εφοδιάζονται κάθε χρόνο με ένα μικρό ποσό, με το οποίο να μπορούν να ανταποκριθούν σε μικρές, καθημερινές ανάγκες των χωριών τους. Εξυπακούεται ότι, κατόπιν, υπάρχει λογοδοσία και κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών διάθεσης του ποσού. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, γραφειοκρατικοί και άλλοι λόγοι έχουν υποβαθμίσει τη δυνατότητα αυτή, καθιστώντας την όλη διαδικασία δυσχερή κι έτσι σπάνια γίνεται χρήση της. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί Πρόεδροι Κοινοτήτων να δυσανασχετούν διαχρονικά (και δικαίως). Μήπως ήλθε η ώρα να γίνει χρήση της «πάγιας προκαταβολής» ;
*Πραγματικά χαιρόμαστε κάθε φορά που διαπιστώνουμε να γνωστοποιείται ευρύτερα και να κοινοποιείται εντύπως η εθνική, πατριωτική και κοινωνική δράση δύο αοιδίμων Μητροπολιτών Χίου, των: Ιωακείμ Στρουμπή (+1950) και Παντελεήμονος Φωστίνη (+1962). Για μεν τον πρώτο, πραγματεία έχει συγγράψει ο Δρ Ανδρέας Μιχαηλίδης (Ιατρός και τ. Βουλευτής). Για δε τον δεύτερο βιογραφία έχει εκδώσει παλαιότερα ο αείμνηστος Θεολόγος- Λυκειάρχης και Πρόεδρος του «Φάρου Βαρβασίου» Δρ Ανδρέας Αξιωτάκης, ενώ πρόσφατα διδακτορική διατριβή (για το συγγραφικό και ομιλητικό του έργο) εκπόνησε ο συμπολίτης μας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Πρελιάς, Δρ Θεολογίας.
Μάλιστα, για τον μακαριστό Ιωακείμ αποκτά ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι, τιμάται και από ανθρώπους συγκεκριμένης κομματικής παράταξης για την οποία ο εκλιπών Ιεράρχης ανέφερε –σε γραπτή δήλωσή του προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 14/12/1945– ότι ουδεμία σχέση έχει, ούτε συμμετείχε ποτέ σε εκδήλωσή της ή ήλθε ποτέ σε επαφή. (Αναφέρεται μόνο σε συνεργασία, για την «Εθνική Απελευθέρωση» με τους «Εθνικούς πατριώτες- αγωνιστές», Αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού Παληατσάρα και Καλαμπόκα και τους συνεργάτες τους στη Χίο. Σε άλλο δε σημείο της ίδιας αναφοράς καταδικάζει τον ψευδή ισχυρισμό ότι ανήκει σε πολιτική παράταξη, χαρακτηρίζοντάς τον ως κατηγορία).
Ακουέτωσαν ταύτα οι κομματικά αρθρογραφούντες, που δεν έχουν δικαίωμα να καπηλεύονται τη μνήμη κανενός. Δυστυχώς, ο Ιωακείμ εν ζωή έπεσε θύμα των δεξιών και μετά θάνατον το όνομά του καπηλεύτηκαν αριστεροί που παρέθεταν γεγονότα επιλεκτικά. Αυτά για την ιστορία και για να την μαθαίνουμε σωστά!
*«Ο δοκών εστάναι βλεπέτω μη πέση» αναφέρει η Αγία Γραφή (Α΄ Κορινθ. Ι, 12). Όποιος νομίζει ότι είναι πανίσχυρος, ας προσέξει μην πέσει. Ας τα ακούν αυτά όσα πρόσωπα υπεραίρονται (κυρίως τα ευρισκόμενα σε πολιτικά γραφεία) διότι στην πολιτική υπάρχει αρχή και (σύντομο) τέλος. Και το τέλος κάποιων πλησιάζει. Τότε θα δούμε πού θα πορευτούν όσοι καλλιέργησαν και έθρεψαν εργασιακές και οικονομικές καριέρες σε πολιτικά γραφεία, κάνοντας -σε προσωπικό επίπεδο- μόνο εχθρούς, από την υστερόβουλη προαίρεση και φθονερή συμπεριφορά τους έναντι των συνανθρώπων τους! Αυτό, βέβαια, ως γνωστόν, δεν το αντιλαμβάνεται κανείς όσο είναι στα πράγματα (γιατί "πετά"…) αλλά όταν φύγει και δεν τον έχουν πλέον ανάγκη οι πολλοί. Τότε ανοίγουν τα στόματα και εκτοξεύονται κακίες…! Τότε και η προτίμηση του κόσμου είναι πολύ μικρή και προσγειώνει τους άλλοτε κραταιούς που για λίγο σηκώθηκαν αλλά δεν εκτίμησαν το ύψος που έφτασαν και το μετέτρεψαν σε "όξο και χολή" για τους ομογάλακτους! Όμως είπαμε, η ζωή κάνει κύκλους και είναι νομοτελειακό ότι, όταν σπείρεις κακό για τον άλλο θα το θερίσεις σύντομα για τον εαυτό σου!
*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Εις το επανιδείν (εντύπως) εν υγεία και χαρά!-
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.