*Για το ζήτημα της ολοκλήρωσης και παράδοσης του φράγματος Κόρης Γεφύρι έχουν "χυθεί τόνοι μελανιού" τα τελευταία 30 χρόνια. Όλο κάτι γίνεται και ποτέ δεν τελειώνει, ούτε παραδίδεται. Εν τούτοις έχουν γίνει περί τα 5-6 "εγκαίνιά" του …!!!
Το κακό ξεκίνησε όταν (επί κυβέρνησης ΝΔ, γύρω στο 2004-2005) πάρθηκε η αρμοδιότητα εκτέλεσης του έργου από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και δόθηκε στην κεντρική Πολιτεία (Υπουργείο Γεωργίας), διότι έτσι ήθελαν προφανώς κάποια κομματικά στελέχη της Χίου, με αποτέλεσμα το έργο να ναυαγήσει μέσα από ατέρμονες συζητήσεις, πελαγοδρομήσεις και καθυστερήσεις. Εάν το έργο είχε αφεθεί στην τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμος, Νιομαρχία- νυν Περιφέρεια) θα είχε ολοκληρωθεί προ πολλού. Αλλά, δυστυχώς, τα γρανάζια της κεντρικής διοίκησης δεν πρόκειται να "ρολάρουν" σύντομα …
Αφού, λοιπόν, έγινε μια ακόμη φιέστα εγκαινίων (δίχως ολοκλήρωση έργου) έρχεται σήμερα το αρμόδιο Υπουργείο (νυν Δημοσίων Έργων) και ζητά από την Περιφέρεια να βρει κάποια εκατομμύρια Ευρώ για να ολοκληρωθεί, ενώ τούτο αποτελεί υποχρέωση δική του. Δηλαδή, θέλει το Υπουργείο να μην εκτελεί το έργο η τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά να το χρηματοδοτεί! Ωραία λογική! Εάν η κυβέρνηση έχει τη βούληση να ολοκληρώσει το έργο, ας δώσει ΤΩΡΑ τα χρήματα που απαιτούνται και ας μην "πετάει το μπαλάκι" στην τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια). Αλλιώς, ας δώσει και την εκτέλεσή του στην Περιφέρεια να το ολοκληρώσει γρήγορα και να το παραδώσει σε λειτουργία. Διαφορετικά, μην περιμένετε φράγμα τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια! Κρατήστε στην άκρη το σημείωμα αυτό και ανασύρετέ το έπειτα από χρόνια, να δούμε εάν θα δικαιωθώ!
*Μια εύστοχη πρωτοβουλία ανέλαβαν κάτοικοι του Πυργίου (περιοχής Δοτίων-Βρουλιδίων) για την αποκατάσταση και ανάδειξη του περίφημου Πύργου των Δοτίων, που αποτελεί αρχαιολογικό μνημείο και έχει αφεθεί βορά στον πανδαμάτορα χρόνο, να ρημάζει. Ευχής έργον είναι να συντηρηθεί κατάλληλα και να καταστεί επισκέψιμος, όπως με επιτυχία έγινε πριν αρκετά χρόνια με τον Πύργο του Πιτυούς. Εκατοντάδες πολίτες συνυπέγραψαν μια σχετική επιστολή, την οποία απέστειλαν στο Υπουργείο Πολιτισμού και κοινοποίησαν στις τοπικές Αρχές, αναμένοντας το ενδιαφέρον της Πολιτείας. Την προηγούμενη Κυριακή (10/11) το πρωί επισκέφθηκαν το χώρο μαζί με τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να συνδράμει και η Περιφέρεια με κάθε πρόσφορο μέσο, εάν και εφόσον η Αρχαιολογική Υπηρεσία συνηγορήσει και εγκρίνει την όποια παρέμβαση. Μακάρι να ξεκινήσει κάτι, φέρνοντας αίσιο αποτέλεσμα.
*Μιας δε και ο λόγος για την ευρύτερη περιοχή του Πυργίου, να αναφέρουμε ότι, με έκπληξη διάβασαν -στον τοπικό Τύπο- οι κάτοικοι του χωριού για την πιθανή εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή "Ράχη" (ύψωμα), κοντά στο μουσείο Μαστίχας και σε οπτική επαφή με όλο το διερχόμενο οδικό δίκτυο. Από ότι έγινε αντιληπτό, για το θέμα δεν έχουν αποφανθεί επισήμως οι αρμόδιοι αυτοδιοικητικοί φορείς (τοπική Κοινότητα, Δημοτικό Συμβούλιο, Επιτροπή Περιβάλλοντος Περιφέρειας), ενώ ήδη ο τοπικός Συνεταιρισμός Μαστιχοπαραγωγών Πυργίου έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Απαιτείται προσοχή και επαγρύπνηση.
*Πριν από δύο εβδομάδες γράψαμε για τα φανάρια στη διασταύρωση της οδού Γ. Βερίτη με τον δρόμο παράκαμψης της πόλης (Βαρβάσι). Γράψαμε ότι πρέπει να αποκατασταθεί ο χρόνος αναμονής και διέλευσης ώστε να περνούν περισσότερα αυτοκίνητα στα δευτερόλεπτα που ανάβει το φανάρι πράσινο. Όπερ και εγένετο. Αποκαταστάθηκε στο σωστό χρόνο. Όμως, τις ίδιες ημέρες, έπαυσαν να λειτουργούν τα φανάρια που βρίσκονται στην προέκταση της ίδιας οδού (έξοδος από Βαρβάσι προς την οδό Λεωφόρος Ενώσεως- εκβολή Παρθένη πριν το λιμανάκι Φάρκαινας) με αποτέλεσμα εδώ και περίπου 20 ημέρες να μην υπάρχει χρησιμότητά τους. Είναι κάτι που πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί διότι, ο μακρύς χρόνος αχρησίας, αφενός απαξιώνει τη χρησιμότητά τους στη συνείδηση του κόσμου και αφετέρου είναι σαν να μαρτυρεί ότι δεν είναι δα και τόσο απαραίτητα για την οδική ασφάλεια.
*Πριν από ημέρες, με ένταση ανέμου περί τα 5-6 μποφόρ, διήλθα οδικώς την περιοχή του αεροδρομίου από την πλευρά της Φάρκαινας και διαπίστωσα ότι, ένα πελώριο σύννεφο σκόνης κάλυπτε τα πάντα έως σημείου να μην μπορείς να αναπνεύσεις. Απορίας άξιον πώς παραμένουν ή εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή άνθρωποι τις ημέρες εκείνες που επικρατεί ανεμοθύελλα. Ως γνωστόν, η σκόνη σηκώνεται από τα έργα (επέκτασης) που εκτελούνται στο εργοτάξιο του αεροδρομίου και επειδή -προφανώς- δεν καταβρέχεται το φερτό υλικό ή επειδή γίνεται θρυμματισμός του εκεί (ενώ καλό θα ήταν να γίνεται στο χώρο αποκομιδής του, πριν φτάσει στο χώρο εναπόθεσης). Ας το δει κάποιος, διότι υπάρχουν και κανονισμοί προστασίας για περιοίκους και εργαζόμενους.
*Ο δρόμος από την Παναγία Στρατήδαινα (Κάμπος) μέχρι το γεφύρι του Κοκκαλά (Συριώτισσα) είναι ένα "μπαλωμένο ναρκοπέδιο". Ειδικά μπροστά στο Γυμνάσιο Κάμπου και την Παναγία Αγιοδεκτινή, τα 3/4 της επιφάνειας του δρόμου είναι γεμάτα μπαλώματα και σκαμπανεβάσματα. Τόσο δύσκολο είναι να ασφαλτοστρωθούν πλήρως αυτά τα 1.000-1.500 μέτρα; Εάν δεν κάνω λάθος, η όλη κατάσταση προήλθε από την εκτέλεση έργων της ΔΕΥΑΧ επί μήνες (στο παρελθόν).
*Επίσης, στον κεντρικό δρόμο έξω από τον Αγ. Τρύφωνα Καρδαμάδας (200 μέτρα πριν την Εκκλησία και με κατεύθυνση από Νεοχώρι προς Βαβύλους), υπάρχει στο οδόστρωμα μια κοιλότητα (ευρύτερο βαθούλωμα), που μπορεί να οδηγήσει τα διερχόμενα τροχοφόρα εκτός δρόμου εάν κινούνται με σχετικά ικανή ταχύτητα. Επικίνδυνο σημείο, πρέπει να αποκατασταθεί το ταχύτερον!
*Στα χωριά της Αμανής οφείλει να ενσκήψει η Πολιτεία με ιδιαίτερη μέριμνα. Ένα βασικό στοιχείο βιωσιμότητας είναι η μετακίνηση των κατοίκων των χωριών αυτών με την πόλη της Χίου, αλλά ακόμη και την έδρα της Δημοτικής Ενότητάς τους (Βολισσός). Στην Αμανή υπάρχει ένα δρομολόγιο -με το υπεραστικό ΚΤΕΛ- μια φορά την εβδομάδα, το οποίο πληροφορηθήκαμε ότι επιδοτεί ο Δήμος με ποσό 70.000 Ευρώ ετησίως. Καλόν είναι να μην σταματά ποτέ η εκτέλεσή του. Διαφορετικά, ας φροντίσει ο Δήμος να λάβει ειδική άδεια ενδοδημοτικής συγκοινωνίας, από τα συναρμόδια Υπουργεία (Εσωτερικών και Μεταφορών). Υπάρχει σχετική νομοθεσία, που προβλέπει τι γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις κατ΄εξαίρεση.
*Η διοικητική διαίρεση του ενιαίου νησιωτικού μας Δήμου σε τρείς (3) είναι κάτι που οι περισσότεροι αναγνωρίζουν, όταν βρίσκονται είτε εκτός των πραγμάτων (ως απλοί πολίτες) είτε σε "δεύτερες" αυτοδιοικητικές θέσεις, αλλά όταν φθάσουν σε υψηλότερες λησμονούν ή επιμελώς αποφεύγουν. Κάτι το ανεξήγητο και πρωτοφανές, που σημειώνεται μόνο στη Χίο. Και η προηγούμενη δημοτική Αρχή, αλλά και η σημερινή, πριν αναλάβουν τα ηνία διεκήρυτταν ότι η Χίος δεν μπορεί να διοικηθεί (ή καλύτερα εξυπηρετηθεί) μόνο με έναν –ενιαίο- Δήμο. Αλλά μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων ουδείς λαμβάνει κάποια πρωτοβουλία ή Απόφαση, να ζητήσει να "σπάσει" ο ενιαίος Δήμος σε περισσότερους. Άραγε, θα αλλάξει κάτι ή θα έχουμε μια από τα ίδια;
*Σε λίγες ημέρες και πάλι μαζί. Μέχρι τότε υγιαίνετε και θαρσείτε!-
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.