Αγαπητοί φίλοι,
Εν έτει 2022 κι ενώ στη χώρα μας ο τουρισμός σε γενικές γραμμές «φυσάει», στη Χίο ακόμα ψάχνουμε τους επισκέπτες με τα κιάλια. Ενώ με τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, ας λέμε πάλι καλά που υπάρχουν οι ομογενείς αλλά και οι απέναντι και κάπως σώζουν την παρτίδα...
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, δεν μπορεί κανείς παρά να χαιρετίσει την επέκταση του αεροδρομίου που επιτέλους έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης. Κι επειδή βέβαια δεν βρισκόμαστε στο 1980, η υγιής και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του νησιού θα προέλθει και μέσω της προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
Στο ζήτημα του περιηγητικού τουρισμού, χάρη στην αξιόλογη δουλειά που γίνεται εδώ και χρόνια από το Γιώργο Χαλάτση και το Σύλλογο φίλων των μονοπατιών της Χίου καθώς και με την ανάδειξη των μονοπατιών από την Περιφέρεια, τα πράγματα φαίνεται να βρίσκουν ένα δρόμο. Ενώ δυστυχώς σε άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα στον ιαματικό τουρισμό, βρισκόμαστε πολύ πίσω κι αυτό παρά τις κατατεθειμένες ενδιαφέρουσες προτάσεις (όπως του καθηγητή Γιάννη Σπιλάνη για τα Αγιάσματα).
Κάνοντας το πρώτο βήμα για καταδυτικό τουρισμό
Ο καταδυτικός τουρισμός θα μπορούσε κάλλιστα να συνεισφέρει στην τουριστική ανάπτυξη της Χίου. Ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ελληνικών προορισμών, όπως για παράδειγμα της Αλοννήσου όπου το 2020 εγκαινιάστηκε ο πρώτος ενάλιος αρχαιολογικός χώρος της χώρας, η Χίος θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τον υποθαλάσσιο πλούτο της που αυτή τη στιγμή κοιμάται αναξιοποίητος στο βυθό.
Το πρώτο βήμα θα μπορούσε να γίνει με κάτι εύκολα υλοποιήσιμο. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρομαι στο ναυάγιο του οθωμανικού τορπιλοβόλου «Demir Hisar» το οποίο βρίσκεται στον πυθμένα της Κώμης από το 1915. Το ναυάγιο είναι εν πολλοίς άγνωστο καίτοι βρίσκεται σε χαμηλό βάθος και σε μικρή απόσταση από την ακτή (προς το λιμανάκι) στην πλέον πολυσύχναστη παραλία του νησιού.
Ο δήμος Χίου δεν θα μπορούσε με μια μικρού κόστους παρέμβαση να αναδείξει αυτό το ναυάγιο δημιουργώντας το πρώτο υποθαλάσσιο "μουσείο" του νησιού; Για παράδειγμα, με την τοποθέτηση, για αρχή, μιας καλαίσθητης πινακίδας με την ιστορία του πλοίου στο ύψος του ναυαγίου επί του πεζοδρόμου. Υπάρχει δε πιο ιδανική ευκαιρία από την ανάπλαση της Κώμης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη;
Κι επειδή τρώγοντας ανοίγει η όρεξη, το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η αξιοποίηση του ναυαγίου της ναυαρχίδας του Καρά Αλή που έχει εντοπιστεί στα ανοιχτά του λιμανιού της Χίου!
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.