3.6.2020 12:05

Ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο η Τουρκία

Το σχέδιο της Τουρκίας να σφετεριστεί όλη τη θαλάσσια περιοχή από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη ανακηρύσσοντας μονομερώς νέες περιοχές για «έρευνες και γεωτρήσεις» οδηγεί την ελληνική πλευρά να μιλήσει ανοιχτά για τον κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης εάν η Άγκυρα επιχειρήσει να υλοποιήσει τις απειλές της.

Την ίδια στιγμή Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες τάσσονται ανοικτά υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Για το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου και των περιπλοκών που δημιουργεί μίλησε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον. «Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή. Δεν σχολιάζουμε μελλοντικές ενέργειες που μπορεί να συμβούν ή όχι, ενθαρρύνουμε τα κράτη να σταματήσουν προκλητικές ενέργειες, συμπεριφορές και δηλώσεις» επισήμανε ο κ. Φάνον.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες η Τουρκία είναι σημαντική χώρα που πρέπει να παραμείνει προσανατολισμένη προς τη Δύση και ζήτησε «να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή».

Σημαντική παρέμβαση έκανε και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ.

«Είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας» τόνισε ο κ. Μπορέλ.

«Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται» επισήμανε ως προειδοποιητικά ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.

Οι δύο αυτές παρεμβάσεις αντιμετωπίζονται από την Αθήνα ως σαφή μηνύματα της διεθνούς κοινότητας προς την Άγκυρα, ενώ διπλωματικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι η έντονη κινητικότητα της Ελλάδας σε διπλωματικό επίπεδο και παράλληλα η διατήρηση πλήρους ετοιμότητας για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε προκλητικής ενέργειας από την πλευρά της Τουρκίας «θα αποδώσει, όπως απέδωσε πριν λίγους μήνες και στον Έβρο».

Κυρίως όμως, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η Αθήνα θεωρεί ότι περνά η γραμμή της προς τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν συνιστά απειλή μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την διεθνή κοινότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και γι΄ αυτό είναι απαραίτητη η κινητοποίησή τους.

Η κυβέρνηση ενημερώνει τους εταίρους της ότι στρατηγικός στόχος της Τουρκίας και με την επιχείρηση εισβολής στον Έβρο η οποία απέτυχε πριν λίγους μήνες αλλά και τώρα, δεν είναι μόνο να αποκτήσει δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο και στις έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων ή να σύρει την Ελλάδα σε μία διμερή διαπραγμάτευση εφ΄ όλης της ύλης για θέματα που δεν υπάρχουν, αλλά να προκαλέσει την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα των Βαλκανίων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ