Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου γιόρτασε την 100η επέτειο από την ίδρυσή του το 1924, στην Πνευματική Εστία ΦΟΒ, απέναντι κι αντάμα με τον Άγιο Γιώργη και το Φαφαλίειο Στάδιο του Βροντάδου και της Χίου ολόκληρης, με πλήθος κόσμου και μια επετειακή εκδήλωση αναμνηστικού, κοινωνικού, καλλιτεχνικού και πνευματικού χαρακτήρα, την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024.
Η εκδήλωση, που τιμήθηκε με την ουσιαστική συμμετοχή και παρουσία, εκπροσώπων, του Εκκλησιαστικού, Πολιτικού, Στρατιωτικού (Σωμάτων Ασφαλείας-Ναυτικών και Λιμενικών), Εκπαιδευτικού, Πολιτιστικού και Καλλιτεχνικού κόσμου της Χίου, ξεκίνησε από το πρωί με Θεία Λειτουργία-Αρτοκλασία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, συνεχίστηκε με τα εγκαίνια της Έκθεσης Βρονταδουσίων Καλλιτεχνών με θέμα «Ο Βροντάδος του χθες και του σήμερα» στο αίθριο της Πνευματικής Εστίας ΦΟΒ, όπου συμμετέχουν 25 καλλιτέχνες με έργα, ζωγραφικής, πηλού και χαρακτικής... και ολοκληρώθηκε στην κεντρική μεγάλη αίθουσα της Πνευματικής Εστίας ΦΟΒ, όπου η κεντρική εκδήλωση της ημέρας, άρχισε με τους χαιρετισμούς των επισήμων (Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Μάρκου, Εκπροσώπων των Βουλευτών Χίου Νότη Μηταράκη και Σταύρου Μιχαηλίδη και του Δημάρχου Χίου Γιάννη Μαλαφή) που όλοι τόνισαν, τη φωτεινή πορεία προόδου και πολιτισμού του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου, που αποτελεί ανεκτίμητης αξίας παράγοντα πνευματικής καλλιέργειας στη Χίο και την πατρίδα μας γενικότερα... και αξίζει πάντα την αμέριστη υποστήριξη της Πολιτείας, γιατί είναι πάντοτε πρωτοπόρος και στυλοβάτης, κάθε καλού και ηθικού, με τις ποικίλες εκπαιδευτικές, εκδοτικές (βιβλία-εφημερίδες), αθλητικές, κοινωνικές, μουσικές, θεατρικές, εικαστικές και εποικοδομητικές εκδρομικές δραστηριότητές του, που συνεχώς αναβαθμίζονται και πληθαίνουν.
Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
Στη συνέχεια η εμπνευσμένη και πλήρως κατατοπιστική αναδρομική ομιλία του π. Δημάρχου Ομηρούπολης Αριστείδη Ζαννίκου... για την ίδρυση, την πορεία, τις περιπέτειες (πόλεμοι-οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες), τις δυσκολίες, τις επανεκκινήσεις, τα ηθικά κίνητρα, τα εφαλτήρια και τη φιλοσοφία της κοινωνικής προσφοράς του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου και των ανθρώπων του, με θέμα «Όταν οι άνθρωποι γράφουν ιστορία»... φτάνοντας μέχρι το σήμερα και τις αναρίθμητες ωφέλιμες και παραγωγικές δράσεις του ΦΟΒ... οδήγησε τους συνειρμούς όλων στον επίλογο του Αριστείδη Ζαννίκου, που απευθυνόμενος στις Πολιτικές Αρχές του τόπου μας που ήταν εκεί και είπαν τα καλύτερα για τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Βροντάδου... τόνισε ότι, όπως ο Ενιαίος Δήμος Χίου χαίρεται να χρηματοδοτεί και να ενισχύει το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο που πράγματι καλύπτει πάρα πολλές ανάγκες και είναι ζωοδόχος πηγή του Πολιτισμού της Χίου, άλλη τόση χαρά και ωφέλεια θα νιώσει και θα εισπράξει όταν ενισχυθεί οικονομικά και ουσιαστικά και ο Βροντάδος σε αυτόν τον τομέα, με τα δύο εξαιρετικά δραστήρια πολιτιστικά σωματεία του, τον ΦΟΒ και την ΠΕΚΕΒ, που αξίζουν και χρειάζονται στήριξη γιατί προσφέρουν με δράσεις πολύ αξιόλογες, με κτιριακές εγκαταστάσεις, με μουσεία, κινηματοθέατρα, με τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις και με το Φαφαλίειο Στάδιο, εργαλείο και κόσμημα του στίβου, των ομαδικών αθλημάτων και του πολιτισμού.
Η Χορωδία «Χιόνη» του ΦΟΒ πλαισίωσε μουσικά την επετειακή αυτή γιορτή, και απέδωσε υπέροχα το ποίημα του γνωστού Εκπαιδευτικού (και για τα βιβλία του και για τις πολιτιστικές δράσεις του) Ιάκωβου Μπριλή που έγραψε για τα 100 χρόνια του ΦΟΒ και το μελοποίησε η Μαέστρος της Χορωδίας Σόφη Κώττη. «Εκατοντάχρονέ μας ΦΟΒ χίλια χρόνια να ζήσεις, σαν δέντρο αιωνόβιο πάντοτε να ανθίζεις... Στα έργα τα κοινωφελή να είσαι πρωτοπόρος, κι από εσένα ο καλός πάντα να πέφτει σπόρος... Τα νιάτα να τα γαλουχείς, πολλά έχεις να δώσεις, μέσα από τον αθλητισμό, θέατρο κι εκδηλώσεις!...», τραγούδησε η όμορφη χορωδία «Χιόνη» σαν να σκιαγραφούσε τη δράση και τη ζωή του ΦΟΒ που ξέρουμε... και ο Ιάκωβος Μπριλής παρακολουθούσε συγκινημένος, όπως και όλο το ακροατήριο, αλλά και ο Πρόεδρος του ΦΟΒ Πολύδωρος Στείρος, που είναι χρόνια και χρόνια, η ψυχή, το πνεύμα και το σώμα του συλλόγου, που εμπνέει και οδηγεί, τά άξια, δραστήρια και πρόθυμα μέλη και Διοικητικά Συμβούλια και όλο τον κόσμο του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου, σε όμορφες και εποικοδομητικές δράσεις!...
Ο Πρόεδρος του ΦΟΒ Πολύδωρος Στείρος, τόνισε στον πρόλογο και τον επίλογο της επετειακής εκδήλωσης για τα 100 χρόνια του ΦΟΒ από την ίδρυσή του το 1924, ότι «η παρέα εκείνη των εφήβων (που ίδρυσαν τον ΦΟΒ) με συμπαραστάτες τον Αρχιμανδρίτη Στέφανο Τσιχλή Ιερέα του Αγίου Γεωργίου Βροντάδου και το Δάσκαλο του σχολείου της περιοχής Διονύσιο Τελή, αισθάνθηκαν ότι, η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο όπως τα διδάγματα του Ευαγγελίου προτάσσουν, είναι υποχρέωση όλων. Το Σχολείο και η Εκκλησία, σύμμαχοι σε κάθε τι το προοδευτικό, άνοιξαν την αγκαλιά τους, για να φιλοξενήσουν αυτόν τον ενθουσιασμό. Το κελί της Εκκλησίας ήταν χώρος συνάθροισης, χώρος παρασκευής ιδεών, χώρος ζυμώσεων, όπως ακριβώς και η αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βροντάδου. Ο Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου Βροντάδου ξεκίνησε από νωρίς τις ευεργεσίες στο νεοσύστατο σωματείο και είναι ο μεγάλος ευεργέτης του ΦΟΒ (πάντα ενισχύει και δώρισε τις εκτάσεις για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, την πλατεία και το Φαφαλίειο Στάδιο, που έχτισαν και φροντίζουν οι Φαφαλιοί, κι έγιναν έτσι ευεργέτες ολόκληρης της Ελλάδας)». Στη συνέχεια ο Πολύδωρος Στείρος ανέγνωσε τον χαιρετισμό που απέστειλαν για τα εκατοντάχρονα του ΦΟΒ ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Σημείωσε επίσης ότι, η γενέθλιος ημέρα του ΦΟΒ είναι η Κυριακή της Πεντηκοστής (με τους συνειρμούς της έλευσης του Αγίου Πνεύματος), αλλά φέτος ο εορτασμός από σεβασμό μετατέθηκε, και έγινε μία εβδομάδα μετά, επειδή έτυχε να συμπίπτει με τη μνήμη και τις εκδηλώσεις, των 200 χρόνων από το Ολοκαύτωμα των Ψαρών.
Παράλληλα με την κεντρική ομιλία και την έκθεση των καλλιτεχνών στο αίθριο του ΦΟΒ, στον διπλανό χώρο της κεντρικής αίθουσας των εγκαταστάσεων του συλλόγου, στον χώρο των Εργαστηρίων του «Ευ ζην», παρουσιάζονται έργα των επιμορφούμενων στη ζωγραφική ανηλίκων και στον πηλό της περιόδου 2023-2024. Η έκθεση που είναι πολύ όμορφη συγκέντρωσε πολύ κόσμο, όπως και η έκθεση των καλλιτεχνών στο αίθριο, αλλά και τα μουσεία του ΦΟΒ που άνοιξαν για το κοινό.
Οι εκθέσεις αυτές, και οι Μουσειακές συλλογές του ΦΟΒ (συλλογή Γαρή, Ναυτική Συλλογή, συλλογή Άνθρωπος, Ένδυμα και Τέχνη, Λαογραφικό, Εκκλησιαστικό και Εκπαιδευτικό Μουσείο, θα είναι ανοιχτές με ελεύθερη είσοδο για το κοινό 7 με 9 το απόγευμα, και την Κυριακή 30 Ιουνίου, και τη Δευτέρα 1η Ιουλίου, και την Τρίτη 2 Ιουλίου.
Παρατηρώντας και φωτογραφίζοντας τα υπέροχα έργα των Βρονταδουσίων Καλλιτεχνών στο αίθριο του ΦΟΒ, με θέματα από το χθες και το σήμερα του Βροντάδου, εντύπωση μας έκανε ο ζωγραφικός πίνακας της Αντωνίας Δίπλα, που συνδυάζει το χθες και το σήμερα της τοποθεσίας «Τρεις Μύλοι Βροντάδου» σε μία εικόνα, με στοιχεία αντικειμενικά και υπάρχοντα και με στοιχεία που άντλησε η ζωγράφος από διηγήσεις και από βιβλία.
Αφού εορτάζονται τα 100 χρόνια του Φιλοπρόοδου Όμιλου Βροντάδου, καλό είναι να κλείσουμε την παρούσα αναφορά, με τον επίλογο του ύμνου του ΦΟΒ που έχει γράψει τους στίχους του ο Κώστας Αμπανούδης του Φιλοτεχνικού, και τον έχει μελοποιήσει, ο Στέλιος Παντελογιάννης.
«...Φιλοπρόοδε, Φιλοπρόοδε, η Ομορφιά, το Πνεύμα κι ο Αθλητισμός, βρήκανε κοντά σου τη δικαίωσή τους, κι όλα εμπρός τραβάνε μ' ενθουσιασμό!...».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.