8.7.2024 9:47

Και με βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική το Φεστιβάλ και Ακαδημία Μούσα Ελληνική

Ο μικρός επίλογος του μεγάλου Ιεροψάλτη και Δασκάλου Δημήτριου Νερατζή έδωσε πολύ «φως» στη βραδιά

Μία εκδήλωση με θέμα την Εκκλησιαστική Βυζαντινή Μουσική και τίτλο «Τιμώντας τους Διδασκάλους μας», πραγματοποίησε, το 8ο Φεστιβάλ και Ακαδημία Μούσα Ελληνική-Mousa Hellenica Festival, στις εννιά το βράδυ της Κυριακής 7 Ιουλίου, στην όμορφη και δροσερή αυλή της Εκκλησίας, του Αγίου Γεωργίου Βροντάδου. Η εκδήλωση ήταν συνδυασμός εποικοδομητικών ομιλιών για τη ζωή και το έργο μεγάλων Δασκάλων και Ιεροψαλτών, από βιωματικές ομιλίες μαθητών τους... και διαλείμματα με Εκκλησιαστικούς Ύμνους που Έψαλλε ο Χορός Ψαλτών Χίου υπό τη Διεύθυνση του Χοράρχη του Ηρακλή Μαλανδρίνου που είχε και τη ρύθμιση της γενικής παρουσίασης της Εκδήλωσης. Ο πολύ γνωστός και πολύ αξιόλογος Ιεροψάλτης Μιχάλης Στρουμπάκης (υιός του σεβαστού Ιερέα των Αγίων Αναργύρων Χίου), μιλώντας στην εκδήλωση διαδικτυακά συνδεδεμένος από την Κρήτη που ζει και εργάζεται, επαίνεσε την Ελευθερία Λυκοπάντη και τον Αλέξανδρο Καλογερά, για την επιλογή τους να συμπεριλάβουν στη θεματολογία του Φεστιβάλ και Ακαδημία Μούσα Ελληνική και την Βυζαντινή Μουσική που είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο της Ελληνικής Μουσικής και Παράδοσης. Τόνισε ακόμα ότι για τα περισσότερα μουσικά φεστιβάλ, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται δεδομένο, υπογραμμίζοντας την πληρότητα και την πλατιά ματιά του Φεστιβάλ και Ακαδημία Μούσα Ελληνική που αναβαθμίζει την πολιτιστική ζωή και τη μουσική και πνευματική καλλιέργεια της Χίου.

Με τη φυσική παρουσία τους και δια ζώσης, μίλησαν στην εκδήλωση οι ακόλουθοι. ο Άρχοντας Μαΐστορας της Μεγάλης της Χριστού Εκκλησίας και Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Ιακώβου Χίου Δημήτριος Ζαννίκος, δάσκαλος πολλών νέων Ψαλτών, που αναφέρθηκε στη ζωή, το έργο και τη διδασκαλία του μεγάλου Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού των Αθηνών Σπυρίδωνα Περιστέρη (που ήταν και δάσκαλος του Δημήτρη Ζαννίκου). Τόνισε ότι το ψαλτικό ύφος του Περιστέρη δημιούργησε μια παράδοση. Στη συνέχεια ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Χίου Δημήτριος Δημητρακόπουλος, κι αυτός πολλών νέων Ψαλτών Διδάσκαλος και τώρα ακόμα, που μίλησε για τον αείμνηστο δάσκαλό του Μιχαήλ Περπινιά που ήταν Σμυρνιός και είχε το ιδιαίτερο και εξαίσιο ύφος των Μεγάλων Ιεροψαλτών της Σμύρνης. Ήταν Γιατρός, είχε εξαιρετική κλασική παιδεία και μόρφωση που απέκτησε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης σε μικρή ηλικία. Είχε σπουδάσει και Βυζαντινή και Ευρωπαϊκή Μουσική. Το αναλόγιο της Παναγιάς της Λέτσαινας που έψελνε επί πολλά χρόνια, είχε μετατραπεί σε διδασκαλείο και αργότερα ως Πρωτοψάλτης της Μητρόπολης της Χίου ενέπνεε πάντα το εκκλησίασμα!... Ακολούθησαν οι ομιλίες των Ιεροψαλτών Χίου, Γιάννη Δημητρούλη που μίλησε για το Δάσκαλό του και αείμνηστο Δάσκαλο του Ωδείου Αθηνών Λάζαρο Κουζηνόπουλο... και ο Νίκος Βουρνούς που μίλησε για το δάσκαλό του και μεγάλο δάσκαλο της Ψαλτικής στην Ελλάδα, τον επίσης αείμνηστο, Λυκούργο Αγγελόπουλο. Εστίασαν και οι δύο, στον τρόπο που τους ενέπνεαν ως δάσκαλοι και πως τους ώθησαν να ξαναπροσπαθούν και διαρκώς να βελτιώνονται, με μελέτη, με σεβασμό στην παράδοση και δείχνοντάς τους πως να μαθαίνουν και να φτιάχνουν κι εκείνοι το δικό τους δρόμο!...  

Ο Χορός των Ψαλτών Χίου ανάμεσα στις ομιλίες έψαλλε Εκκλησιαστικούς Ύμνους και δρόσισε τη ζεστή βραδιά... και οι Πρωτοψάλτες Δημήτρης Ζαννίκος και Δημήτρης Δημητρακόπουλος, έψαλλαν και μονωδίες με περικαλή τέχνη. Εξαίρετος επίσης, ήταν στην ψαλτική μονωδία του, και ο Ιεροψάλτης Γεώργιος Κόπανος, που προσκλήθηκε από τον Χοράρχη των Ψαλτών Χίου Ηρακλή Μαλανδρίνο, που τον είδε ανάμεσα στους ακροατές και το κοινό της εκδήλωσης και τον κάλεσε να ψάλλει. Ο Γεώργιος Κόπανος, ψάλλοντας ύμνο Αναστάσιμο, έκλεισε πολύ όμορφα το μουσικό μέρος της βραδιάς.

Ο Χορός Ψαλτών Χίου εξέδωσε ένα σπουδαίο σύγγραμμα «Η διαχρονική συμβολή της νήσου Χίου στην ανάπτυξη και εξέλιξη της Ψαλτικής Τέχνης», το οποίο ο Χοράρχης της Ηρακλής Μαλανδρίνος το χάρισε τιμητικά, στον μεγάλο δάσκαλο της Ψαλτικής Τέχνης Δημήτριο Νερατζή που ήταν παρών στην εκδήλωση... και της έδωσε «φως» με τη μικρή ομιλία του σαν επίλογο, από τις θέσεις του κοινού...

«Η Βυζαντινή Μουσική εξυψώνει την ψυχή του ανθρώπου... όταν ψάλλεται σωστά... πρώτα το σωστό και ύστερα το όμορφο... δεν πρέπει να 'ναι μόνο όμορφο, πρέπει να βγάζει το συναίσθημα η Ψαλτική... είναι γάμος θα ψάλλεις χαρούμενα, είναι κηδεία θα ψάλλεις σιγά-σιγά... είναι ασέβεια να φωνάζεις στην Κηδεία... Άλλο ο Κατανυκτικός Εσπερινός, άλλο ο Αναστάσιμος Εσπερινός», είπε με σοφία και γνώση ο Δημήτριος Νερατζής, ένας από τους σημαντικότερους Μουσικοδιδασκάλους και Ιεροψάλτες της εποχής μας, μελετητής του τρόπου ερμηνείας των Εκκλησιαστικών Ύμνων, βραβευμένος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ένας Ψάλτης και Δάσκαλος, που άφησε εποχή όπου κι αν έψαλλε και δίδαξε... και στη Χίο και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ