Όταν στη θέση του παλιού καφενείου του Άγιου Γιώργη του Συκούση άνοιξε το ΔΙΡΑΚΟ, ένα νεοκαφενείο με συγκλονιστικούς μεζέδες που θα ζήλευε κάθε εστιατόριο νεοελληνικής κουζίνας στην Αθήνα, όλοι ξέραμε ότι κάτι άλλαξε στο πανέμορφο μεσαιωνικό καστροχώρι. Και ύστερα γνωρίσαμε το ζευγάρι ιδιοκτητών του νέου αυτού στεκιού και καταλάβαμε το γιατί. Πασίγνωστος μάγειρας στην Αθήνα, ο Λουκάς αποφάσισε να γυρίσει στα πατρογονικά του εδάφη στη Χίο έχοντας ολοκληρώσει μια εντυπωσιακή διαδρομή με σπουδές μαγειρικής στην Ιταλία και πορεία σε κορυφαία μαγαζιά εστίασης (από μοδάτα στέκια στο κέντρο της πρωτεύουσας έως πρωτοποριακά κέντρα διασκέδασης που άφησαν εποχή και έγιναν μέχρι και σκηνικό για γυρίσματα δημοφιλών σειρών στην τηλεόραση). Μαζί με την σύντροφο της ζωής του, Ελίνα, ενεργή στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Αθήνας για χρόνια, έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα και έβαλαν όλο τους το μεράκι και την εμπειρία στο ΔΙΡΑΚΟ, που θα βρείτε στην είσοδο του χωριού απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα.
Με χαμογελαστή φιλοξενία και σταθερά καλή ποιότητα, το ζευγάρι ετοιμάζει και σας φέρνει στο πιάτο τον ιδανικό συνδυασμό της αγνότητας του ολόφρεσκου μεζέ με την εμπειρία μιας κουζίνας πολύ υψηλών απαιτήσεων, με μεγάλη έμφαση στην καλή πρώτη ύλη. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν βέβαια τα χιώτικα προϊόντα, φαγώσιμα και πόσιμα. Με το διπλό ρακί που λέει και το όνομα του, το χιώτικο ούζο, το τσίπουρο, το δυνατό ντόπιο κρασί ή την σπιτική Αγιωργούσικη σούμα, αναζητήστε τραγανά και ζουμερά κεφτεδάκια, ψωμιά ζυμωμένα απ’τον Λουκά (όλες οι ζύμες είναι δικές του, τις έμαθε καλά στην Ιταλία, μην αμελήσετε να δοκιμάσετε τους αφράτους γκιουζλεμέδες), διαλεγμένα ένα προς ένα αλίπαστα, σαρδέλες Καλλονής, τα πιο αρωματικά τυριά, ποικιλίες με τα καλύτερα αλλαντικά από όλη την Ελλάδα, απάκι, ολόφρεσκα λαχανικά από τους κήπους του χωριού και της χώρας, δροσερές σαλάτες που τρώγονται και σαν κυρίως πιάτο, πολλές και διάφορες ομελέτες, αυγά με σουτζούκι, χταπόδι ψημένο αριστοτεχνικά και γαύρο μαρινάτο που τραβάνε το τσίπουρο, φάβα πεντανόστιμη, κουκιά στο λάδι, ντολμαδάκια δικά τους λεμονάτα. Σαν καφενείο που σέβεται τον εαυτό του, το ΔΙΡΑΚΟ έχει βέβαια καλής ποιότητας καφέ και γλυκά του κουταλιού απ΄τον Κάμπο.
Στον σκιερό από τις μουριές και κατάφυτο κήπο με το πηγάδι διασκεδάζουν μεγάλες παρέες με παιδιά ή χωρίς, ζευγαράκια, κάτοικοι του Άη Γιώργη και επισκέπτες του χωριού που έρχονται από τη χώρα για το ΔΙΡΑΚΟ - καμιά φορά και μετά μουσικής, όταν οι μερακλήδες κάνουν στάση στο ξαφνικό, για δυο τραγουδάκια κι ένα κρασί. Η διακόσμηση του μαγαζιού, που το χειμώνα ζεσταίνεται από την παλιά μαντεμένια ξυλόσομπα, σέβεται την παράδοση του καφενείου, την κοσμοπολίτικη αισθητική των ιδιοκτητών αλλά και την προσωπική και οικογενειακή τους ιστορία. Όπου και να γυρίσει το μάτι του επισκέπτη θα συναντήσει ένα αντικείμενο ξεχωριστό για το ζευγάρι. Από τον καθρέφτη με την ραμμένη στο χέρι μπορντούρα, της μαμάς της Ελίνας, έως τα σερβίτσια που το κάθε ένα είναι διαφορετικό και προέρχεται είτε από τα ταξίδια τους είτε από Χιώτες τεχνίτες. Οι τιμές είναι εξαιρετικές και οι μεζέδες απολαυστικοί. Θα μας θυμηθείτε.
Καφενείο Δίρακο - Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6950714474, 2271069137
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.