Αναχώρηση, Παρασκευή μεσάνυχτα 10/6/2022
Επιστροφή, Πέμπτη πρωί 16/6/2022
Ένα υπέροχο πρόγραμμα εκδρομής που καλύπτει όλες τις επιθυμίες! Μία ευκαιρία για επίσκεψη και περιήγηση στις πολύπλευρες ομορφιές, αρχαιότητες, σοκάκια, καταστήματα και εστιατόρια της Θεσσαλονίκης! Προσκυνηματικές επισκέψεις σε ιστορικά μοναστήρια των Μετεώρων και της Βόρειας Ελλάδας. Πατριωτική υποχρέωση επίσκεψης στο ηρωικό Ρούπελ. Παρατήρηση της υπέροχης Ελληνικής φύσης σε περιβαλλοντικά κέντρα! Γνωριμία με σπάνιους Αρχαιολογικούς χώρους και Σπήλαιο! Καλή παρέα για ευχάριστη και αξέχαστη εκδρομή!
Παρασκευή 10/6/22 μεσάνυχτα, (ξημερώματα Σαββάτου) 00.25 με το πλοίο Ν. Σάμος. Συγκέντρωση στο λιμάνι και αναχώρηση για Πειραιά.
Σάββατο πρωί 11/6/22 08.30 άφιξη λιμένα Πειραιά.
Τακτοποίηση στο πούλμαν και αναχώρηση για την Θεσσαλονίκη, μέσω Μετεώρων. Θα ακολουθήσουμε την εθνική οδό και μετά την Λαμία θα πάμε για Τρίκαλα, Καλαμπάκα. Η πρώτη μας στάση (εκτός από εκείνες τις στάσεις που είναι για ξεκούραση και καφέ) θα είναι στα Μετέωρα. Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία, από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Θα επισκεφθούμε για να προσκυνήσουμε σε ένα (τουλάχιστον) από αυτά. Μετά την επίσκεψη αυτή θα πάρουμε τον δρόμο για Θεσσαλονίκη όπου θα φτάσουμε νωρίς το απόγευμα. Τακτοποίηση στο Ξενοδοχείο και ελεύθερο βραδινό για την πρώτη βόλτα στην πόλη
Κυριακή 12/6/22 (Κυριακή της Πεντηκοστής)
Μετά το πρωινό αναχώρηση για την Χαλκιδική. Επίσκεψη της Ι. Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου όπου και το μνήμα του Αγίου Παϊσίου. Η γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου βρίσκεται στην περιοχή Σουρωτής Θεσσαλονίκης. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη. Στην Μονή υπάρχουν τα Λείψανα του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη που βρίσκονται στο καθολικό της όπως και ο τάφος του Αγίου Παϊσίου. Οι μοναχές της Μονής είχαν καθοδηγητή τον Γέροντα Παΐσιο. Ο Όσιος Γέροντας Παΐσιος κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου 1994 και ενταφιάστηκε δίπλα από το ναό του Αγίου Αρσενίου. Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, Φάρασα Μικράς Ασίας, 25 Ιουλίου 1924 , ήταν Καππαδόκης που έγινε ευρέως γνωστός για τον μοναστικό του βίο και το έργο του. Η κατάταξή του ως αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015 και η μνήμη του γιορτάζεται στις 12 Ιουλίου, ημερομηνία κοιμήσεώς του. Το 2017, ανακηρύχθηκε προστάτης άγιος του στρατιωτικού όπλου των Διαβιβάσεων, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Μετά το προσκύνημα στη Μονή πηγαίνουμε στο Σπήλαιο της Αλιστράτης. Το Σπήλαιο Αλιστράτης είναι επισκέψιμο σπήλαιο της Κεντρικής Μακεδονίας και απέχει 6 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό. Έχει μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα, από τα οποία το 1 χιλιόμετρο είναι επισκέψιμο. Ο διάκοσμός του περιλαμβάνει, εκτός από μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς και τους σπάνιους εκκεντρίτες. Οι εκκεντρίτες ή ελικτίτες είναι σπάνιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται «αψηφώντας» τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες. Κύριο χαρακτηριστικό του εν λόγω σπηλαίου είναι η μεγάλη ποικιλία εκκεντριτών. Το σπήλαιο ανήκει στο δίκτυο σπηλαίων του φαραγγιού του ποταμού Αγγίτη μαζί με άλλα τέσσερα σπήλαια (Ορφέας, Περιστερώνας, Αγ Γεώργιος). Έχει αξιοποιηθεί και είναι επισκέψιμο από το 1998. Κοντά στην τεχνητή είσοδο του σπηλαίου, βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη. Το Σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα σπήλαια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.
Επιστροφή στην Θεσσαλονίκη για απογευματινή βόλτα και για επίσκεψη στα αξιοθέατα της πόλης, ανάλογα με την επιθυμία του καθενός..
Δευτέρα 13/6/22 (του Αγίου Πνεύματος)
Μετά το πρωινό αναχώρηση για το όρος Μπέλλες (Κερκίνη- Άγκιστρο), όπου βρίσκονται τα οχυρά της γραμμής Μεταξά. Ένα από τα οχυρά είναι το Ρούπελ. Η ιστορική μνήμη και το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής αναβιώνουν στο μυαλό και τα μάτια κάθε επισκέπτη που πατάει το πόδι του στον ιερό χώρο των οχυρών Ρούπελ. Εκεί, στην κατάφυτη πλαγιά του Ρούπελ, όπου η ιστορία και το φυσικό περιβάλλον συνυπάρχουν αρμονικά, κάτω από τη σκιά του μαρμάρινου μνημείου των πεσόντων στρατιωτών, αξιωματικών, υπαξιωματικών και επίστρατων, ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να μην συλλογιστεί την υπέρτατη θυσία των Ελλήνων απέναντι στα ναζιστικά στρατεύματα. Σε υψόμετρο 1339 μέτρων, το βλέμμα ατενίζει ανεμπόδιστα το μεγαλύτερο μέρος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, κατά μήκος του όρους Άγκιστρο, κοντά στον ποταμό Στρυμόνα. Η Στενωπός του Ρούπελ, αποτελεί διαχρονικά φυσική δίοδο από και προς το Αιγαίο Πέλαγος και συνδέθηκε με σημαντικά ιστορικά γεγονότα στο διάβα των αιώνων. Επίσκεψη των οχυρών και του μουσείου.
Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε τη λίμνη Κερκίνη. Η τεχvητή λίμvη Κερκίvης βρίσκεται στo ΒΔ τμήμα τoυ voμoύ Σερρώv. Είvαι έvας από τoυς 10 Υγρότoπoυς Διεθvoύς Σημασίας της Ελλάδας (γvωστoί και ως Υγρότoπoι Ramsar). Επίσης είvαι μία από τις 196 Σημαvτικές Περιoχές για τα Πoυλιά της Ελλάδας (IBA), και Περιoχή Ειδικής Πρoστασίας. Η λίμvη δημιoυργήθηκε τo 1932 με τηv κατασκευή εvός φράγματoς στov πoταμό Στρυμόvα κovτά στo χωριό Λιθότoπoς και τηv κατασκευή αvαχωμάτωv στα αvατoλικά και δυτικά. Σκoπός της δημιoυργίας της λίμvης ήταv η αvάσχεση και συγκράτηση τωv πλημμυρικώv παρoχώv τoυ Στρυμόvα, η συγκράτηση τωv φερτώv υλώv και η άρδευση της πεδιάδας τωv Σερρώv. Στηv θέση πoυ δημιoυργήθηκε, υπήρχε μία μικρή λίμvη και έλη. Σήμερα λειτουργούν πολλά παρατηρητήρια πουλιών και κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Θα έχουμε τη χαρά και την ευκαιρία να θαυμάσουμε και να παρατηρήσουμε την φύση. Φαγητό σε ένα από τα παραλίμνια όμορφα κεντράκια!
Επιστροφή στην Θεσσαλονίκη για ξεκούραση και βραδινή έξοδο
Τρίτη 14/6/22
Μετά το πρωινό αναχώρηση για δυτικά προς την περιοχή του Ολύμπου. Πρώτα θα επισκεφθούμε το Δίον. Το Δίον βρίσκεται στην περιοχή της Πιερίας σε απόσταση περίπου 30 χιλιόμετρα από την Κατερίνη. H θέση του είναι ακριβώς στους πρόποδες του Ολύμπου και μόλις 5 χλμ. από τις ακτές της Πιερίας. Ο αρχαιολογικός χώρος καλύπτει μια έκταση 1.500 στρεμμάτων και χαρακτηρίζεται σήμερα αρχαιολογικό πάρκο. Το Δίον ήταν μια πολύ σημαντική πόλη ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας λόγω της καίριας γεωγραφικής της θέσης. Την πρώτη γραπτή αναφορά στο Δίον κάνει ο Θουκυδίδης, όταν αναφέρει την πορεία του Σπαρτιάτη στρατηγού Βρασίδα από τη Θεσσαλία στη Μακεδονία το καλοκαίρι του 424 π.Χ. Το αρχαιολογικό του μουσείο έχει όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.
Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου του Ολύμπου. Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου (παλαιά μονή), είναι η σημαντικότερη Μονή στον νομό Πιερίας. Βρίσκεται στον Όλυμπο, σε υψόμετρο 900 μ. σε θέση φύσει οχυρή ανάμεσα σε δύο ρέματα. Η Παλαιά Μονή ιδρύθηκε το 16ο αιώνα από τον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σημείωσε οικονομική και πνευματική ακμή. Μετά το 1821 καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό, πυρπολήθηκε και λεηλατήθηκε. Το 1943 ανατινάχθηκε από την Γερμανική Βέρμαχτ. Έκτοτε μεταφέρθηκε στο Μετόχι της, κοντά στο Λιτόχωρο.
Μετά το προσκύνημά μας στο μοναστήρι στο δρόμο μας για το Λιτόχωρο, θα περάσουμε από το Κέντρο πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Αφού δεν μπορούμε να κάνουμε αναρρίχηση στον Όλυμπο θα τον δούμε σε video και φωτογραφίες. Το Κέντρο Πληροφόρησης Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, είναι αφιερωμένο στον φυσικό πλούτο και στην πολύπλευρη μοναδικότητα του πιο εμβληματικού βουνού της Ελλάδας, του Ολύμπου. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει μία «εικονική ανάβαση» από τους πρόποδες ως τις ψηλότερες κορυφές του. Η εικονική ανάβαση στον Όλυμπο, ολοκληρώνεται σε επτά θεματικές ενότητες, με πληθώρα πληροφοριών για το μυθικό βουνό, που αποτελεί έναν υπέροχο κόσμο φυσικής ομορφιάς, ιστορίας και μυθολογίας. Εντυπωσιακές εικόνες, στατικά εκθέματα και διαφανοσκόπια, ταινίες, πολυμεσικές εφαρμογές, και μία τρισδιάστατη προβολή, οργανώνουν ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο που αναπτύσσεται σε επίπεδα, για να προσεγγίσει το πολυσήμαντο περιβάλλον του Ολύμπου, ανά υψομετρική ζώνη.
Μετά την … αναρρίχηση στον Όλυμπο θα πάμε για φαγητό στο Λιτόχωρο (σουβλάκια κλπ…) Όποιος κάνει δίαιτα μπορεί να πάει για περπάτημα στο διπλανό φαράγγι του Ενιπέα που είναι κοντά (στα 5 χιλιόμετρα..!) Στη συνέχεια επιστροφή στην Θεσσαλονίκη και ελεύθερος χρόνος.
Τετάρτη 15/6/22
Μετά το πρωινό, παίρνουμε τις βαλίτσες και τα πράγματά μας από το ξενοδοχείο, τακτοποιούμαστε το πούλμαν και αναχώρηση προς την ανατολική Μακεδονία. Πρώτη στάση μας η αρχαία Αμφίπολις. Η Αμφίπολη ήταν αρχαία πόλη χτισμένη στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα, Ιδρύθηκε από τους Μακεδόνες, κατακτήθηκε το 430 π.Χ. από τους Αθηναίους από τον στρατηγό Άγνωνα. Το 422 π.Χ. περιήλθε στην Σπάρτη μετά από σφοδρή μάχη μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών κατά την οποία σκοτώθηκε και ο αρχηγός των Σπαρτιατών Βρασίδας, αλλά και ο αντίπαλός του στρατηγός των Αθηναίων Κλέων ο δημαγωγός. Η αρχαιολογική έρευνα έχει αποκαλύψει ερείπια ανθρώπινης εγκατάστασης που χρονολογούνται γύρω στο 3000 π.Χ. Εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης η περιοχή είχε οχυρωθεί από πολύ νωρίς.
Συνεχίζουμε για την Ι. Μονή Εικοσιφοίνισσας. Η Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης είναι ιστορικό μοναστήρι της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 753 μέτρων, στη βόρεια πλευρά του όρους Παγγαίου. Βρίσκεται στον Δήμο Αμφίπολης του Νομού Σερρών, κοντά στα όρια με τους Νομούς Καβάλας και Δράμας. Η ίδρυση της Μονής ανάγεται στα χρόνια του επισκόπου Φιλίππων Σώζοντος, ο οποίος έλαβε μέρος στη Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας (451 μ.Χ.). Κατά την παράδοση, ο επίσκοπος Σώζων ίδρυσε, περί το 450 μ.Χ., Ναό και μοναστικό οικισμό στη θέση Βίγλα, πλησίον της Μονής. Ο μοναστικός οικισμός αυτός εγκαταλείφθηκε με την πάροδο των ετών και η Μονή ιδρύθηκε ουσιαστικά από τον Όσιο Γερμανό, τον 8ο αιώνα.
Το τέλος των επισκέψεών μας είναι η Καβάλα, από όπου (κατά τις 6 το απόγευμα) θα πάρουμε και το πλοίο για Χίο. Η Καβάλα στους αρχαίους χρόνους ονομαζόταν "Νεάπολις", και στα χρόνια του Βυζαντίου "Χριστούπολις". Ο μόνιμος πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σήμερα στους 54.136 κατοίκους Αποτελεί επίσης έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Σύμβολο ενώ η πρόσβαση προς την πόλη είναι εύκολη μέσω της Εγνατίας. Πιθανολογείται πως το όνομα της πόλης προέρχεται από τον αρχαίο οικισμό "Σκαβάλλα", από τον οποίο θεωρείται πως έφτασαν στην Καβάλα οι αρχαίοι κάτοικοί της. Η Σκαβάλλα αναφέρεται από το 470 π.Χ. ως σύμμαχος των Αθηναίων. Με το πέρασμα του χρόνου καταστράφηκε από τις επιδρομές των βαρβάρων και οι κάτοικοί της διαφεύγοντας, ήρθαν στην Χριστούπολη για περισσότερη ασφάλεια. Αξιοθέατα της πόλης: το Κάστρο, οι Καμάρες (υδραγωγείο), το Imaret (οθωμανικό ιεροδιδασκαλείο), το Μουσείο Καπνού, η παλαιά πόλη (χερσόνησος της Παναγιάς) και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Θα δούμε όσα προλάβουμε.
Επιβίβαση στο πλοίο Aqua Blue της SeaJet και αναχώρηση 18.00.
Πέμπτη 16/6/22 Πρωινή άφιξη στην Χίο. Και στο άλλο ταξίδι με το καλό!
Στην τιμή περιλαμβάνονται:
Υπάρχει δυνατότητα για κρεβάτι στα πλοία με αυστηρώς σειρά προτεραιότητας διότι δεν υπάρχουν πολλές καμπίνες διαθέσιμες (προπάντων στο πλοίο Aqua Blue από Καβάλα) με επιπλέον επιβάρυνση και μετά τις αυξήσεις ως εξής:
Χίο-Πειραιά + 26,00 ευρώ το άτομο σε Α2 (εξωτερική δίκλινη)
+ 23,00 ευρώ το άτομο σε ΑΒ2 (εσωτερική δίκλινη)
+ 20,00 ευρώ το άτομο σε ΑΒ4 (εσωτερική τετράκλινη)
Καβάλα-Μεστά + 15,00 ευρώ το άτομο σε Α4 (εξωτερική τετράκλινη)
Συμμετοχές στα γραφεία του ΚΑΝΑΡΗΣ ΤΟΥΡΣ στα τηλέφωνα 22710-21463, 22710-42490
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.