17.1.2025 22:13

Αλεξάνδρα Σδούκου - "Απαντήσαμε σε όλους - Δεν ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις από κανέναν"

«Επόμενο και αναμενόμενο βήμα» περιγράφει τον διεθνή διαγωνισμό για εξορύξεις αντιμονίου η Υφυπουργός Περιβάλλοντος

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, τοποθετήθηκε επί του αμφιλεγόμενου ζητήματος της εξόρυξης αντιμονίου στη Βόρεια Χίο, με δηλώσεις που απορρίπτουν τις κατηγορίες περί αιφνιδιασμού της τοπικής κοινωνίας. Η απάντησή της, δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα Documento, περιγράφει το εγχείρημα ως «επόμενο και αναμενόμενο βήμα» στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας στρατηγικής για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Η Αλεξάνδρα Σδούκου υποστήριξε πως η διαδικασία για την αξιοποίηση του κοιτάσματος αντιμονίου στον Κέραμο της Βόρειας Χίου αποτελεί μέρος μιας συνεκτικής προσπάθειας που ξεκίνησε το 2011, με σκοπό την εκτίμηση του δυναμικού των δημόσιων μεταλλείων και τη διαμόρφωση κατάλληλων στρατηγικών. Η υφυπουργός παρέθεσε αναλυτικά τα βήματα που έχουν προηγηθεί, ξεκινώντας από τις εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής του ΥΠΕΝ και του ΙΓΜΕ το 2014, έως και την πρόσφατη διαβούλευση του 2024.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, η τοπική κοινωνία ενημερώθηκε πλήρως μέσω δια ζώσης εκδηλώσεων, δημόσιων διαβουλεύσεων και ανταλλαγής απόψεων με φορείς και επιστημονικές ομάδες. «Η επαφή με την τοπική κοινωνία έγινε ουσιαστικά και σε βάθος», τόνισε, παραπέμποντας σε ανοιχτή εκδήλωση στο Ομήρειο τον Ιούλιο του 2024, όπου συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματούχοι του ΥΠΕΝ και επιστήμονες από σημαντικούς ερευνητικούς φορείς.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της υφυπουργού, οι κάτοικοι της Βόρειας Χίου εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τις πιθανές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της εξόρυξης αντιμονίου, το οποίο θεωρείται καρκινογόνο. Οι επικριτές της διαδικασίας επισημαίνουν ότι ο δήμαρχος Χίου, Γιώργος Μαλαφής, δεν έχει φέρει το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για ουσιαστική συζήτηση. Επίσης, κατηγορούν τις αρχές για καθυστερήσεις και ελλιπή ενημέρωση.

Η υφυπουργός αντέτεινε ότι μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, όλες οι ερωτήσεις που είχαν τεθεί –συμπεριλαμβανομένων 109 σχολίων και ερωτημάτων από πολίτες και φορείς– απαντήθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και άλλους επιστημονικούς φορείς.

Οι επόμενες φάσεις του σχεδίου

Η διαδικασία, σύμφωνα με τη Σδούκου, βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από επενδυτές και πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, θα καταρτιστεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), την οποία θα εξετάσουν θεσμικά ο Δήμος Χίου, οι τοπικές αρχές και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η τελική απόφαση για την αδειοδότηση της δραστηριότητας θα ληφθεί με βάση τη θετική αξιολόγηση της ΜΠΕ.

«Ο Δήμος, οι τοπικοί φορείς αλλά και η κοινωνία έχουν τον χρόνο να διατυπώσουν τις απόψεις τους ή να θέσουν επιπλέον ερωτήματα», ανέφερε η υφυπουργός, προσθέτοντας ότι η διαδικασία θα παραμείνει διαφανής και συμμετοχική.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ DOCUMENTO

«Α. Δεν πρόκειται για αιφνιδιασμό αλλά για το επόμενο και αναμενόμενο βήμα σε οργανωμένη και μαχρόχρονη προσπάθεια της πολιτείας για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Συγκεκριμένα:

Το 2011 ξεκίνησε μια προσπάθεια για την εκτίμηση του οικονομικού και αποθεματικού δυναμικού των δημοσίων μεταλλείων, των εξηρημένων υπέρ του Δημοσίου μεταλλευτικών περιοχών και των ήδη ερευνηθέντων λατομείων βιομηχανικών ορυκτών της χώρας

Το 2014 η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΝ & ΙΓΜΕ εισηγήθηκε υπέρ της αξιοποίησής του κοιτάσματος Αντιμονίου της Χίου

Το 2022 ζητήθηκε με επιστολή από 12 αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες η διατύπωση άποψης για τη δραστηριότητα:

  •  Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.
  •  Δ/νσης Γ2 (Υποδομής και Προστασίας Περιβάλλοντος) του Γενικού Επιτελείου Στρατού
  • Δνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Χϊου
  • Δ/νσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Αιγαίου του ΥΠΕΝ.
  • Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Βορείου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
  • Δ/νσης Δασών Χίου
  • Του τμήματος Επιτρεπτών Επεμβάσεων στα Δασικά Εδάφη, Πάρκων και Αλσών της Δ/νσης Προστασίας Δασών, της Γενικής Γραμματείας Δασών του ΥΠΕΝ.
  • ΕΑΓΜΕ
  • Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου
  • Δνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Περιφ Β. Αιγαίου
  • Δ/νσης Τεχνικού Ελέγχου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
  • Του Τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων, του Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του ΥΠΕΝ.

Η αξιολόγηση των ληφθεισών γνωμοδοτήσεων από την αρμόδια Υπηρεσία καταλήγει: «Η διερεύνηση, όπως φαίνεται από τα έγγραφα των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, απέβη θετική».

Β. Η επαφή με την τοπική κοινωνία έγινε ουσιαστικά και σε βάθος. Τον Ιούλιο του 2024 έγινε ανοιχτή εκδήλωση – ενημέρωση στο Ομήρειο για την αξιοποίηση του ΔΜΧ. Στην εκδήλωση από πλευράς ελληνικού δημοσίου ήταν η Υφυπουργός Αλ. Σδούκου, ο ΓΓΕΟΠΥ Αρ. Αϊβαλιώτης, ο αρμόδιος Διευθυντής του ΥΠΕΝ Ι. Ζαφειράτος ΓΔΟΠΥ/ΔΜΕΒΟ, ο α.α. προϊστάμενος της ΔΙΠΑ Α. Κουλίδης, και η Διοίκηση της ΕΑΓΜΕ. Κατά την δια ζώσης εκδήλωση επεξηγήθηκε λεπτομερώς η προτεινόμενη δραστηριότητα και απαντήθηκαν επί μακρόν ερωτήσεις από το κοινό.

Γ. Ακολούθησε δημόσια διαβούλευση 25/09/2024 – 25/10/2024 με θέμα: Δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το σχέδιο διαγωνισμού «Προκήρυξη Α΄ Φάσης Διαγωνισμού Εκμίσθωσης τμήματος έκτασης 9,02 km2 του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Χίου στον Κέραμο Χίου».

Δ. Σε εφαρμογή της 343/2024 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου (ληφθείσα κατά συνεδρίαση της 9.10.202, που ολοκληρώθηκε μετά από διακοπή την 14.10.2024) ο Δήμος διαβίβασε στο ΥΠΕΝ την 4.11.2024 (και με συμπληρωματική ηλεκτρονική επιστολή την 5.11.2024) σειρά ερωτημάτων σε σχέση με το ζήτημα.

Ε. Οι ερωτήσεις και οι προβληματισμοί (109 διακριτά σχόλια) που κατατέθηκαν στην ανοιχτή δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση αλλά και τα ερωτήματα που διαβιβάστηκαν δυνάμει της 343/2024 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χίου ομαδοποιήθηκαν ανά κατηγορία και στάλθηκαν σε φορείς, πανεπιστήμια, υπηρεσίες, και έγκριτους επιστήμονες για σχολιασμό και απαντήσεις. Όλα τα ερωτήματα απαντήθηκαν αρμοδίως από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, την ΕΑΓΜΕ και καθηγητές από το ΕΜΠ, ΕΚΠΑ & ΑΠΘ. Οι εκτενείς υπηρεσιακές και τεχνοκρατικές απαντήσεις και η έκθεση διαβούλευσης απεστάλησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο,τον Δήμαρχο Χίου και την Περιφέρεια την 25.11.2024. Έκτοτε, δεν διατυπώθηκαν νέα ερωτήματα ούτε ζητήθηκαν πρόσθετες διευκρινίσεις επί των απαντήσεων.

ΣΤ. Σημειώνεται ότι ο Δήμος, οι τοπικοί φορείς αλλά και η τοπική κοινωνία έχουν ικανό μέχρι την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για να καταθέσουν με οποιονδήποτε τρόπο τις απόψεις τους, να διατυπώσουν, εφόσον το επιθυμούν, και άλλα ερωτήματα (πρόσθετα ή συμπληρωματικά σε αυτά που απαντήθηκαν την 25.11.2024 ως ανωτέρω) και να αιτηθούν και να λάβουν κάθε ειδικότερη πληροφορία.

Επιπρόσθετα δε, και μετά την πρόοδο της διαδικασίας (εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον και πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις), ο Δήμος και οι αρμόδιοι φορείς θα κληθούν να εκφράσουν θεσμικά την άποψή τους επί του επενδυτικού σχεδίου κατά τη διαδικασία αδειοδότησής του, και συγκεκριμένα να γνωμοδοτήσουν επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έκδοση της ΑΕΠΟ τόσο για την έρευνα, όσο και για την ενδεχόμενη εκμετάλλευση, εφόσον αξιολογηθεί θετικά από τους επενδυτές και το Ελληνικό Δημόσιο».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ