Θα αποτελούσε ίσως ανέκδοτο αν τελικά δεν επρόκειτο για μία πραγματικότητα που αναδεικνύει στην πράξη ότι το ελλιπές πολιτικό προσωπικό της Χίου, στερείται σχεδιασμού και σοβαρού προγραμματισμού, ακόμα και αν αυτό αποτελούσε προεκλογική σημαία στο όνομα της προόδου και της υπεράσπισης των συμφερόντων των πολιτών του νησιού.
Ο λόγος για την ευκαιρία νομιμοποίησης όλων των αυθαίρετων δημοτικών κατασκευών, κυρίως στο λεγόμενο ενιαίο παραλιακό μέτωπο Δασκαλόπετρας – Κεραμείων, η οποία ήταν σε ισχύ από το 2019 μέχρι και την Τρίτη 23 Απριλίου 2024, χωρίς ωστόσο ο Δήμος Χίου να μεριμνήσει να αξιοποιήσει αυτή τη μοναδική ευκαιρία, η οποία επιτέλους θα έδινε τέλος σε μία συνεχιζόμενη κατάσταση ανομίας από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι και σήμερα.
Το χρονικό της υπόθεσης
Όπως είναι γνωστό, στο ενιαίο παραλιακό μέτωπο Δασκαλόπετρας – Κεραμείων, υπάρχουν καταγεγραμμένες αυθαιρεσίες δημοτικών παρεμβάσεων κυρίως επί του αιγιαλού που έχουν ως αποτέλεσμα, πολλές από τις κατασκευές, αν και κοινής ωφελείας, να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλήρως, αφού είναι χαρακτηρισμένες ως παράνομες.
Σε αυτό το σημείο ήρθε ο νόμος 2971/2001 που μέσα από την Παράγραφο 14α, έδινε μία πρώτη ευκαιρία – αν και μέσα από πολύπλοκη διαδικασία- να ξεκινήσει η διαδικασία νομιμοποίησης τέτοιων αυθαίρετων κτισμάτων.
Από το 2001, το αρμόδιο Υπουργείο, επανήλθε το 2019 και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του ίδιου έτους με τον νόμο 4607/2019 να τροποποιήσει τη διαδικασία, μέσα από την οποία, ο ενδιαφερόμενος φορέας μπορούσε με μία αίτηση και με ένα απλό τοπογραφικό να μετατρέψει τις αυθαίρετες παρεμβάσεις σε καθεστώς «προς νομιμοποίηση», έχοντας αργότερα όλο τον χρόνο στη διάθεσή του, για τη συγκέντρωση εγγράφων και τις απαραίτητες μελέτες.
Το εντυπωσιακό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το γεγονός ότι, ήταν από τις ελάχιστες φορές που η κεντρική διοίκηση ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των ΟΤΑ και έδωσε αρχικά προθεσμία μέχρι τον Μάρτιο του 2021 και αργότερα ακόμα 3 χρόνια παράταση και συγκεκριμένα μέχρι τις 23 Απριλίου του 2024, ώστε οι Δήμοι να έχουν όλη την άνεση να υποβάλλουν τη συγκεκριμένη απλή αίτηση.
Κι ενώ κανείς θα περίμενε ότι ο Δήμος Χίου, ως ο άμεσα ενδιαφερόμενος θα ήταν μπροστάρης στη διαδικασία νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών, αυτό όχι μόνο δεν συνέβη αλλά εκ τους αποτελέσματος φάνηκε ότι τόσο η προηγούμενη δημοτική αρχή όσο και η τωρινή, όχι μόνο γνώριζαν αλλά αδιαφόρησαν επιδεικτικά, αφήνοντας την καταληκτική ημερομηνία να παρέλθει χωρίς καμία ενέργεια.
Έτσι κατασκευές και παρεμβάσεις σε περιοχές όπως ο μόλος της Μουριάς, η γλίστρα του Φαφαλιού, το Κατσουνάκι, ο Αφανής Ναύτης, ο δρόμος πίσω από τον Ζέφυρο κ.α. ενώ θα μπορούσαν να νομιμοποιηθούν μέσα από την συγκεκριμένη διαδικασία, τελικά θα παραμείνουν παράνομες αφού μετά από 5 χρόνια αναμονής, το κράτος αποφάσισε να κλείσει οριστικά τη διαδικασία, χωρίς να είναι γνωστό αν θα υπάρξει αντίστοιχη τέτοια διαδικασία στο μέλλον.
Μοναδική εξαίρεση, αποτελεί το Λιμενικό Ταμείο, με τον πρόεδρό του Παντελή Λεγάτο, να μεριμνά άμεσα προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησης λιμενικών εγκαταστάσεων όπως το Παντουκειός και το Πετροκάραβο.
Εξίσου σημαντικό προς αναφορά θεωρείται και το γεγονός ότι ο ΝΟΧ χρησιμοποίησε τον ν.4607/2019, ως αναγνωρισμένο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, και τακτοποίησε τις εγκαταστάσεις του στη Μπέλλα Βίστα, εκπληρώνοντας ένα όνειρο δεκαετιών.
Να σημειωθεί, ότι, μετά την παραπάνω εξέλιξη, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο σχεδιασμός για το ενιαίο παραλιακό μέτωπο, είναι «στον αέρα», αφού εκ του νόμου οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι πάνω σε αυθαίρετες κατασκευές προηγούμενων ετών.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.