Ολοένα και λιγοστεύουν οι ελπίδες ότι τελικά συμπολίτευση και αντιπολιτεύσεις θα βρουν τη χρυσή τομή προκειμένου εντός κι εκτός Δημοτικού Συμβουλίου να συμπλεύσουν ακόμα και στα βασικά ζητούμενα για να διοικηθεί ο Δήμος και να πάει ο τόπος μπροστά.
Οι προθέσεις κυρίως των αντιπολιτεύσεων φάνηκαν ήδη από την πρώτη ειδική συνεδρίαση στις αρχές του μήνα, όταν για καθαρά πολιτικούς λόγους δεν ψήφισαν την πρόταση του Σταμάτη Κάρμαντζη για την προεδρεία του Δημοτικού Συμβουλίου με αποτέλεσμα ο νέος πρόεδρος να εκλεγεί με τους λιγότερους ιστορικά ψήφους στη νεότερη ιστορία του Δήμου.
Η εγκύκλιος
Σε αυτό το παζλ ήρθε να προστεθεί και το ζήτημα της διοίκησης των νομικών προσώπων και των εταιρειών του Δήμου, αφού ο νόμος που τροποποιήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία όριζε ότι στις διοικήσεις αυτών των φορέων τα 3/5 θα υποδεικνύονται από τον Δήμαρχο όμως η τελική τους αποδοχή θα έπρεπε να γίνει από το ανώτερο όργανο δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου.
Με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο δεν έδινε την ευκαιρία διοίκησης από τις σχετικές πλειοψηφίες των Δήμων, το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο με την οποία σημείωνε ότι η επιλογή του Δημάρχου στα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στα Νομικά πρόσωπα είναι δεσμευτική για το συμβούλιο, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν εννοεί το Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα ή το Δημοτικό Συμβούλιο.
Αυτή η ασάφεια ήταν που τελικά δημιούργησε επιπλέον παρασκηνιακές κόντρες μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολιτεύσεων, αφού επί του παρόντος ο καθένας αρκείται στη δική του ερμηνεία.
Η στάση Δημοτικής Αρχής και αντιπολιτεύσεων
Με δεδομένο ότι στο μετεκλογικό τοπίο, η όποια απόπειρα συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο έπεσε στο κενό, οι ελπίδες στράφηκαν στην πολυαναμενόμενη νομοθετική παρέμβαση της Ν.Δ. η οποία μάλλον δημιούργησε περισσότερα προβλήματα παρά έλυσε.
Και αυτό γιατί η Δημοτική Αρχή διά στόματος Σταμάτη Κάρμαντζη, ερμηνεύει τον χαρακτηρισμό «δεσμευτική», ως δεσμευτική για ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο ενώ οι αντιπολιτεύσεις ως δεσμευτική για τα διοικητικά συμβούλια των φορέων, χωρίς να δεσμεύεται το Δημοτικό Συμβούλιο για το τι θα αποφασίσει.
Με βάση αυτά τα δεδομένα το Δημοτικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την προσεχή Πέμπτη, είναι πολύ πιθανό να εκλέξει διοικήσεις Νομικών Προσώπων που θα ψηφιστούν μόνο από τη συμπολίτευση και όχι από τις αντιπολιτεύσεις, που αθροιστικά έχουν μεγαλύτερο ποσοστό από την συμπολίτευση.
«Είναι δυνατόν μία τέτοια απόφαση να είναι νόμιμη; Δηλαδή να οδηγηθούμε σε διοικήσεις Νομικών Προσώπων, εταιρειών και φορέων που δε θα έχουν την αποδοχή της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου;», σχολίαζαν στον «π» στελέχη της αντιπολίτευσης .
Επιπλέον όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, οι αντιπολιτεύσεις θα σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους, καθώς δεν αποκλείουν την προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου κατά οποιασδήποτε απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν θα έχει την πλειοψηφία του σώματος.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε μία νέα περίοδο κρίσης του αυτοδιοικητικού σκηνικού στη Χίο, καθώς η τύχη αποφάσεων είναι πολύ πιθανό να κρίνεται συχνά από επιτροπές που συνεδριάζουν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τη Χίο.
Μόνη λύση η κοινή συνεννόηση
Μπροστά στο ενδεχόμενο αδιέξοδο, η μοναδική λύση είναι η κοινή σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για τη διοίκηση του Δήμου Χίου. Ας μην ξεχνάμε φυσικά ότι σύντομα ξεκινά μία νέα προγραμματική περίοδος η οποία θα διαθέσει στη Χίο, τα διπλάσια χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια από αυτά που λάμβανε τα παρελθόντα έτη.
Θα επιχειρήσουν οι παρατάξεις τη συνεννόηση ή θα δούμε το τρένο της ανάπτυξης να φεύγει μακριά; Οφείλουν να το απαντήσουν άμεσα.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.