Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, η απερχόμενη δημοτική αρχή, συνεχίζει να λειτουργεί με βάση τα προεκλογικά ταξίματα και υποσχέσεις .
Τελευταίο κρούσμα η απόφαση της οικονομικής επιτροπής να χρηματοδοτήσει ο δήμος με δημόσιο χρήμα ιδιωτική επένδυση υποψήφιου συμβούλου του στην περιοχή της παλιάς Ποταμιάς, στην Αμανή, επεκτείνοντας το ηλεκτρικό δίκτυο με 22.500 ευρώ.
Το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα και η Λαϊκή Συσπείρωση, είχαν συμφωνήσει στην ενοικίαση του δημοτικού ακινήτου γι' αυτό το σκοπό, αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν μεταφράζεται ο δήμος να μετατραπεί σε χορηγό της συγκεκριμένης επένδυσης υπό το πρόσχημα της ανάπτυξης της περιοχής και της ανάδειξης του ερειπιώνα της παλιάς Ποταμιάς.
Να θυμίσουμε στους διάφορους " αυτοδημιούργητους" των δανεικών και αγύριστων και σε άλλους αναπτυξιολάγνους, ότι ανάπτυξη είναι να έχει γιατρούς και ειδικότητες το πολυδύναμο ιατρείο της Βολισσού και η Αμανή.
Είναι η δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου . Είναι η αποχέτευση στη Βολισσό και η υδρογεωλογική μελέτη της λεκάνης του Μαλαγκιώτη με τα αντίστοιχα συνοδά έργα επίλυσης του υδρευτικού προβλήματος της περιοχής. Είναι η συντήρηση και προστασία του κάστρου της Βολισσού, η αγροτική οδοποιία και προσβασιμότητα στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η στήριξη των σχολείων, η αποπεράτωση των λιμενικών έργων στα Λημνιά που απεντάχθηκαν και πολλά άλλα.
Η ομορφιά και επιβλητικότητα της παλιάς Ποταμιάς, ως έργο ανθρώπων που πέρασαν από τον τόπο μας και οι σκιές τους διηγούνται ακόμα και σήμερα τα περασμένα στον επισκέπτη της, είναι αδιαμφισβήτητη.
Το γιατί αυτό το τοπόσημο της Αμανής δεν έχει τύχει της προσοχής ενός κράτους και ενός δημόσιου φορέα που αναδεικνύει μικρά ή μεγάλα μνημεία αυτό είναι πολύ καθαρό στην κοινωνία της αγοράς και του κόστους οφέλους. Ρωτάμε όμως ευθέως: Η δουλειά του δήμου και της απερχόμενης δημοτικής αρχής ποια ακριβώς είναι;
Να ξοδεύει δημόσιο χρήμα για μία ιδιωτική επιχείρηση ή να αναδεικνύει με σχέδιο όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν επισκέψιμο το χώρο για όλους, στα πλαίσια της τοπικής ιστορίας, της περιβαλλοντικής αξίας της περιοχής και της ανθρωπολογικής μελέτης συμπεριφορών και εθίμων; Δεν είναι δουλειά του δήμου να κοινωνικοποιεί τα πολιτισμικά αγαθά, να τα παραδίδει προς χρήση σε όλους, αλλά είναι δουλειά του να γίνεται πλασιέ των κάθε φορά ιδιωτικών επενδύσεων;
Επειδή αυτό δεν συμβαίνει, γι αυτό και λέμε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για ρουσφέτι που βγάζει μάτι και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται, για συνεισφορά του δήμου στην οποιαδήποτε ανάπτυξη ακόμη και με όρους της αγοράς, όπως την εννοούν.
Κατά τη Λαϊκή Συσπείρωση Χίου τα μνημεία και τοπόσημα του νησιού μας, χρειάζονται ανάδειξη και προστασία, επειδή ακριβώς αποτελούν πολιτισμικά ορόσημα από μόνα τους και όχι γιατί πρέπει να γίνουν πόλοι έλξης επενδυτών που έρχονται και παρέρχονται ανάλογα με τα επιχειρηματικά ρίσκα που αναλαμβάνουν.
Χρειάζονται επιστημονικό σχεδιασμό, στοχοθεσία ανάδειξης των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων, ολιστική προσέγγιση με τον περιβάλλοντα χώρο, ώστε να αποδοθούν στο κοινωνικό σύνολο και στους επισκέπτες.
Αυτό είναι το κριτήριό μας και όχι οι αρπαχτές που κάποιοι ονειρεύονται οι εκδουλεύσεις και τα ρουσφέτια.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.