21.3.2024 9:43

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου: "Και μη χειρότερα!"

Ανακοίνωση για το Μνημόνιο συνεργασίας Δήμου Χίου και Αστυνομίας

Την αστυνομία επιστράτευσε η δημοτική αρχή Χίου, προκειμένου όπως ανέφερε σε σχετικό δελτίο τύπου, να τη βοηθήσει με το νέο κανονισμό καθαριότητας που ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, εκτός από τη Λαϊκή Συσπείρωση, που κατήγγειλε ότι η φιλοσοφία του νέου κανονισμού είναι αντιλαϊκή, στοχοποιεί τους δημότες, αυξάνει τα πρόστιμα και καλλιεργεί την ατομική ευθύνη σε ό,τι στραβό υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα της καθαριότητας.

Έτσι κοντά στο γνωστό «σαφάρι» της αστυνομικής διεύθυνσης με τις πινακίδες σε μια Χίο που οι θέσεις παρκαρίσματος είναι με το σταγονόμετρο, θα προστεθεί τώρα και το «σαφάρι» με τους κάδους και τον νέο κανονισμό καθαριότητας.

Αναρωτιόμαστε, η αστυνομική διεύθυνση δεν έχει άλλα καθήκοντα στην πάταξη του εγκλήματος, ώστε να ασχολείται με τις ανεπάρκειες των τομέων της δημοτικής αρχής ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αποφάσισε να εφαρμόσει το «νόμος και τάξη» του δόγματος της κυβέρνησης της ΝΔ;

Ως Λαϊκή Συσπείρωση εξηγήσαμε και καταγγείλαμε μέσα στο ΔΣ, ότι ο νέος κανονισμός καθαριότητας προσαρμοσμένος στις οδηγίες της ΕΕ, έτσι όπως φρόντισαν και οι κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση της ΝΔ και όλοι μαζί, είναι ένας κανονισμός που ενοχοποιεί τις λαϊκές οικογένειες και προσθέτει νέα βάρη στις πλάτες μας. 

 Το τέλος ταφής απορριμμάτων που ήδη παρακρατείται προκαταβολικά από τους πόρους για την τοπική διοίκηση, από 25 ευρώ, θα βρεθεί το 2027 στα 55 ευρώ ανά τόνο. Ποιος θα πληρώνει το τέλος ταφής; Οι δημότες μας.

Την εύηχη πεπονόφλουδα «πληρώνω όσο καταναλώνω» ποιος θα την πληρώνει; Οι δημότες μας. Μέσα στον κανονισμό αναφέρονται αυτά και ότι θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι με τους οποίους θα αποτιμάται το πόσο πετάς και το τι θα πληρώνεις! Και αν δεν πληρώνεις ή αν δεν έχεις χώρους ή κατάλληλους κάδους, ή δεν πλένονται οι κάδοι και μυρίζουν γιατί πέταξες νωρίς τα οικιακά σκουπίδια, ενώ όλα αυτά είναι δουλειά του δήμου, να και η αστυνομία να σε συνετίσει με τα γνωστά «μπιλιέτα» και την επέκταση των προστίμων επί παντός επιστητού.

Έτσι λοιπόν η όλη διαπαιδαγώγηση των συμπολιτών μας για οικολογική συνείδηση και καθαριότητα, περιορίζεται, όπως και η κυκλοφοριακή αγωγή, στο «κάτσε καλά γιατί θα φας πρόστιμο», τα δε όργανα της αστυνομίας, οι απλοί αστυνομικοί, επιφορτίζονται επιπλέον με καθήκοντα που απέχουν αυτού που ονομάζεται κοινό έγκλημα.

 Η ειρωνεία βέβαια είναι ότι εάν θα πάμε στο τελικό το τι ακριβώς γίνεται, έχει φροντίσει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι επόμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, μέσα από συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, να υπάρχουν τα εργοστάσια καύσης, που και αυτό αναφέρεται ως λύση. Η καύση των απορριμμάτων, για την οποία δεν υπάρχει σοβαρός επιστημονικός φορέας είτε σε επίπεδο πολυτεχνείου είτε επιμελητηρίων επιστημονικών, που να μη λέει ότι είναι καρκινογόνα.

Μια σοβαρή αντιμετώπιση αποκομιδής των απορριμμάτων δεν απαιτεί μόνο κανονισμούς, πολύ περισσότερο αστυνομοκρατία. Απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα όπως:

  • Διαμόρφωση Περιφερειακού Σχεδιασμού, στα πλαίσια ενός εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των απορριμμάτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα λειτουργεί με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. 
  • Να καταργηθούν τα τέλη ταφής και να πληρώνονται τα κόστη από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να χωροθετήσει άμεσα η κυβέρνηση (Συναρμόδια υπουργεία –αποκεντρωμένη διοίκηση - Περιφέρεια) τους αναγκαίους χώρους για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και ταφής των απορριμμάτων. 
  • Να διασφαλιστούν με ευθύνη και δαπάνες του κράτους οι πόροι που απαιτούνται για την εκτέλεση των έργων που προβλέπονται για ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ο.Σ.Δ.Α). Ένα Ο.Σ.Δ.Α πρέπει να περιλαμβάνει: Α) Διαλογή στην πηγή. Β) Σταθμό μεταφόρτωσης. Γ) Μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων. Δ) Σχεδιασμός για προώθηση των ανακυκλώσιμων υλικών σε κεντρική μονάδα ανακυκλώσιμων υλικών (Περιφέρεια η κέντρο). Ε) ΧΥΤΥ. ΣΤ) Μονάδα επεξεργασίας βιολογικών υπολειμμάτων.
  • Απορρίπτουμε την καύση των απορριμμάτων και κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης μέρους ή του συνόλου των υπηρεσιών καθαριότητας. 
  • Να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή της νομοθεσίας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων.
  • Καμία συμμετοχή των ιδιωτών στην ανακύκλωση. Ο Δήμος να αναλάβει τη συγκεκριμένη δράση. Χρηματοδότηση και στήριξή των δράσεων ανακύκλωσης (κάδοι, οχήματα και συμβολή στο λειτουργικό κόστος) εξ ολοκλήρου από δημόσιους πόρους.
  • Συχνή αποκομιδή των σκουπιδιών και πλύση των κάδων σε όλο το δήμο και στα τοπικά διαμερίσματα.
  • Στήριξη των εργαζομένων της καθαριότητας με τα κατάλληλα είδη προστασίας της ζωής τους κατά την άσκηση του έργου τους, έγκαιρη απόδοση των όσων δικαιούνται (γάλα, ρουχισμό, κ.λπ μέσα ατομικής προστασίας ) Αγώνας μαζί με τους εργαζόμενους για ένταξή τους στα Βαρέα και ανθυγιεινά.
  • Μονιμοποίηση του απαραίτητου προσωπικού που ήδη εργάζεται με τις γνωστές απαράδεκτες συμβάσεις σε όλα τα επίπεδα και προκήρυξη θέσεων με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν.

Στη βάση αυτού του πλαισίου έχουν νόημα οι κανονισμοί που πρέπει να διαπαιδαγωγούν την κοινωνία, να την πείθουν και όχι να την αστυνομεύουν.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ