Στο βωμό της επικοινωνίας η δημοτική αρχή θα κάνει τα πάντα μέχρι τις εκλογές. Όσο η απόφαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής να γνωμοδοτήσει οριστικά αρνητικά για τη μελέτη ανάπλασης του δημοτικού κήπου έμενε αθέατη, η δημοτική αρχή δεν ενοχλούνταν. Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε από τον «πολίτη», προκάλεσε την αυτόματη και έντονη αντίδραση της.
Με ανακοίνωση της, με ξεκάθαρο το στίγμα της προσωπικής της επεξεργασίας από τον ίδιο το δήμαρχο, αρχιτέκτονα μάλιστα κατ’ επάγγελμα, είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος επιτίθεται κατά αποφάσεων οργάνων, που στην περίπτωση μας μάλιστα συγκροτούνται από συναδέλφους του δημάρχου. Σ’ αυτήν εκφράζεται η αισιοδοξία ότι οι … έξω από εμάς θα καταλάβουν την πληρότητα των δημοτικών προσπαθειών και παρουσιάζεται το μαύρο ως άσπρο, όταν περιγράφει διαρκή διαβούλευση με τους φορείς και τους κατοίκους, ενώ η κατάσταση έχει φτάσει στο σημείο το επόμενο βήμα να είναι η καταφυγή των τελευταίων στη νομική οδό.
Στην ουσία η δημοτική αρχή αναζητεί τρόπο να φορτώσει την αποτυχία της για την εξέλιξη του βασικού έργου των Β.Α.Α. για να αποποιηθεί τις δικές της ευθύνες. Το κάνει, καταλογίζοντας πρόθεση σε συναδέλφους του Μαν. Βουρνού, οι οποίοι κανένα αντιπολιτευτικό δικαίωμα δεν έχουν μέχρι τώρα δώσει.
Για το συνηθισμένο ειρωνικό της σχόλιο, τέλος, στην αναφορά του «πολίτη» ότι η ανάπλαση φαντάζει «όνειρο πολύ μακρινό», την παραπέμπουμε στην απόφαση της να μην εντάξει το έργο στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2019. Αυτό τι της λέει;
Η ανακοίνωση
«Το ΣΑ της ΠΕ Χίου γνωμοδότησε αρνητικά ως προς την μελέτη που έγινε στο πλαίσιο των έργων της ΒΑΑ, έπειτα από ένα χρόνο κωλυσιεργίας και αναβολών. Η μελέτη θα υποβληθεί όπως προβλέπει ο νόμος στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Βορείου Αιγαίου.
Σημειώνεται ότι τα ΣΑ έχουν το δικαίωμα να γνωμοδοτήσουν θετικά ή αρνητικά ως προς την κάθε μελέτη αλλά σε καμία περίπτωση να την εγκρίνουν ή να την απορρίψουν (Λειτουργία Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής - αρμοδιότητες ΣΑ (νόμος: ΣΑ-Ν 4030/11)).
Ο Δήμος Χίου και η Τεχνική υπηρεσία έκαναν ότι ήταν απαραίτητο και προβλεπόμενο σε σχέση με τις υποχρεώσεις τους προς το ΣΑ της ΠΕ Χίου.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους η μελέτη για τον κήπο εγκρίθηκε από τα δυο κορυφαία επιστημονικά συμβούλια της χώρας Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) , τα οποία έλαβαν υπόψη τους τις αρνητικές εισηγήσεις του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής αλλά και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου και παρόλα αυτά ενέκριναν την μελέτη ΟΜΟΦΩΝΑ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, μόνο ερωτήματα μπορούν να δημιουργηθούν από την μεγάλη απόσταση του σκεπτικού των προαναφερθέντων οργάνων. Μένει να αναρωτηθούμε κατά πόσο κάποιοι έδρασαν με βάση αυτό που νομίζουν για το προσωπικό τους συμφέρον και όχι με βάση αυτό που είναι το κοινό καλό.
Μην ξεχνάμε ότι τα ΣΑ σύμφωνα με τον ως άνω αναφερόμενο γενικό κανονισμό δεοντολογίας, γνωμοδοτούν με βάση την αρχιτεκτονική άποψη και λύση που επέλεξε ο μελετητής. Η οποία κριτική ασκείται, δεν αφορά την εξεύρεση «βέλτιστων» λύσεων αλλά την πληρότητα και την συνέπεια της μελέτης ως προς την αρχιτεκτονική άποψη που επιλέγεται σε σχέση με την λειτουργία και την ένταξη στο ευρύτερο περιβάλλον με στόχους: την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών όρων διαβίωσης των χρηστών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Επίσης, τα ΣΑ δεν ασκούν αρχιτεκτονική και δεν επιτρέπεται στα μέλη τους να διορθώνουν τα σχέδια των μελετητών ούτε να κάνουν μονοσήμαντες υποδείξεις που θα κατευθύνουν την υπό διόρθωση μελέτη.
Από την πλευρά του Δήμου Χίου και της Τεχνικής Υπηρεσίας του, η διαβούλευση με τους φορείς και τους κατοίκους είναι διαρκής ώστε το έργο να μεγιστοποιήσει τη θετική του επίδραση στη ζωή του δημότη και του επισκέπτη.
Εν κατακλείδι, η ανάπλαση του κήπου και της γύρω περιοχής που κάποιοι θέλουν να είναι «όνειρο πολύ μακρινό» είναι γιατί βάζουν αυτό που νομίζουν για προσωπικό τους συμφέρον πάνω από το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ.»
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.