Ιερός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ονομαζόταν ο παλιός ναός που υπήρχε στη θέση του σημερινού, της Παναγίας Μούτσαινας, στην ομώνυμη περιοχή του Βροντάδου. Δεν υπάρχουν γραπτές πηγές του ιστορικού του, αφού έχει καταστραφεί και ανοικοδομηθεί ή έχει επισκευαστεί από τα θεμέλια του τρείς φορές. Η πρώτη καταστροφή του έγινε στη Σφαγή του 1822 από τους Τούρκους, όπου καταστράφηκαν και οι ναοί του Αγ. Γεωργίου και της Παναγίας Ερυθιανής.
Το 1840 έγινε το γεγονός που άλλαξε την ιστορία και την ονομασία του ναού και της περιοχής.
Στον θαλάσσιο χώρο απέναντι από τη σημερινή εκκλησία, το Ανδρεάδειο γυμνάσιο και το δημαρχείο (τα οποία έχουν κατασκευαστεί σε έκταση 11,5 στρεμμάτων που παραχώρησε το εκκλησιαστικό συμβούλιο της εκκλησίας), έγινε ένα ναυάγιο, από το οποίο σώθηκε μόνο ένα παιδί, το οποίο κρατούσε στην αγκαλιά του την εικόνα της Παναγίας.
Το παιδί αυτό ήταν μούτσος στο πλοίο και από τη φράση «εκεί σώθηκε ο μούτσος που είχε στην αγκαλιά του την Παναγιά», η ονομασία της εκκλησίας μετατράπηκε από Παναγιά Ευαγγελίστρια, σε Παναγιά Μούτσαινα ή Ναυτίλη, αλλά το γεγονός επηρέασε και την ευρύτερη περιοχή, η οποία από Λότζα που ονομαζόταν ονομάστηκε Μούτσαινα, αν και έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980 αρκετοί Βρονταδούσοι ακόμη την αποκαλούσαν Λότζα.
Γυρίζουμε πίσω, στο 1848. Η εκκλησία ακόμη ήταν ένας σωρός ερείπια, δεν είχε επισκευαστεί.
Με αφορμή το ναυάγιο, το 1855 κάποιοι ευαισθητοποιημένοι Βρονταδούσοι που στην Σφαγή οι οποίοι είχαν μετακομίσει στη Σύρο και είχαν ιδρύσει τον Βροντάδο της Σύρου, με τη συνεργασία της Μητρόπολης Χίου κατάφεραν και πήραν την περιοχή από το Σχολικό Ταμείο Χίου και ξανάχτισαν την εκκλησία σε ρυθμό δίκλιτης Βασιλικής. Ακολούθησε η δεύτερη καταστροφή της από το σεισμό του 1881, η επισκευή της από εισφορές των ενοριτών και η τρίτη από το σεισμό του 1949.
Με ενέργειες ενοριτών πείσθηκαν οι οικογένειες των παιδιών των εφοπλιστών Γιάννη, Σταμάτη και Λουκά Φαφαλιού, οι οποίοι αποφάσισαν στη μνήμη των γονιών τους να γκρεμίσουν το επικίνδυνο κτίσμα και να χτίσουν νέα εκκλησία.
Τα θεμέλια του σημερινού ναού μπήκαν στις 19 Ιουλίου του 1953 από τον τότε Μητροπολίτη Παντελεήμονα Φωστίνη και η νέα εκκλησία εγκαινιάστηκε στις 24 Ιουλίου του 1955.
Τα γραφόμενα αποτελούν διήγηση του γιατρού Σιδερή Καστάνια, ο οποίος είναι μέλος του εκκλησιαστικού συμβουλίου του ναού περισσότερα από 30 χρόνια.
*Αναδημοσίευση παλαιότερης ανάρτησης του Politischios.gr το 2016
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.