29.3.2024 13:17

Στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Χίου Ιωακείμ (Στρουμπή)

Σαν σήμερα εκοιμήθη ο μακαριστός Μητροπολίτης Χίου Ιωακείμ Στρουμπής. Ο Ιωακείμ εξελέγη Επίσκοπος Αρδαμερίου το 1911 και το 1922 Μητροπολίτης Κορυτσάς (όμως οι Αλβανικές Αρχές δεν επέτρεψαν την εγκατάστασή του εκεί διότι είχε αναπτύξει έντονη εθνική δράση υπέρ της Ελλάδος στο Μακεδονικό και κατά των Νεοτούρκων) και ως εμπερίστατος Επίσκοπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξελέγη το 1924 Μητροπολίτης Καρδαμύλων, ενώ κατόπιν (το 1934) Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών μέχρι το 1946, οπότε βιαίως και ουσιαστικά αδικαιολογήτως εξέπεσε του Αρχιερατικού θρόνου της Χίου και παρέμεινε σχολάζων (εφησυχάζων) Αρχιερεύς. Εκοιμήθη στη Χίο στις 28 Μαρτίου 1950. Τα ιερά λείψανά του βρίσκονται σε ειδικό κουβούκλιο στον αύλειο χώρο του Ι. Ναού Αγ. Ευστρατίου, την ενορία της γενέτειράς του, στα Θυμιανά. Στον έναντί του δημοτικό χώρο (πλατεία) έχει τοποθετηθεί και η προτομή του, ενώ το όνομά του φέρει οδός στην περιοχή Ευαγγελιστρίας στην πόλη της Χίου.

Ο αοίδιμος Ιωακείμ ήταν ένας πατριώτης Αρχιερέας, με έντονη θρησκευτική και εθνική δράση. Συκοφαντήθηκε από δοσίλογους και ακροδεξιούς της εποχής του, οι οποίοι εποφθαλμιούσαν προσωπικά οφέλη στη Χίο και ο Αρχιερέας έμπαινε πρόσκομμα στις ανήθικες επιδιώξεις τους. 

Ποτέ δεν αγάπησε το χρήμα, ποτέ δεν εκμεταλλεύτηκε άνθρωπο, πραγματοποίησε πλήθος έργων και ως Μητροπολίτης Καρδαμύλων και ως Χίου, συμβάλλοντας στην ανακούφιση του πενόμενου λαού και στην κοινωνική ανέλιξη του ποιμνίου του.

Η περίπτωση του Ιωακείμ ήταν μοναδική. Στάθηκε δίπλα στο λαό δίχως να εγκαταλείψει το ποίμνιό του (σε αντίθεση με άλλους Αρχιερείς που, είτε οι μεν συνεργάστηκαν με τις εχθρικές δυνάμεις, είτε οι δε εγκατέλειψαν το ποίμνιό τους), ενώ έθεσε σε κίνδυνο πολλές φορές την ίδια του τη ζωή προκειμένου να σώσει πατριώτες ή αδικούμενους συμπατριώτες του.

Οι κατήγοροί του επειδή δεν είχαν στοιχεία να τον κατηγορήσουν, φρόντισαν να στήσουν το σχέδιό τους σε συκοφαντίες. Αποδείχθηκαν στο διάβα της ιστορίας μικροί και επαίσχυντοι. 

Για τον Μητροπολίτη Ιωακείμ Στρουμπή έχει επισταμένως μελετήσει και γράψει ο συμπολίτης μας, Δρ Ιστορίας της Ιατρικής, κ. Ανδρέας Φρ. Μιχαηλίδης στο βιβλίο του «Ο Μητροπολίτης Χίου Ιωακείμ Στρουμπής –Η κοινωνική δράση του στη Χίο και η δίωξή του».

Για την ιστορία και μόνο πρέπει να σημειώσουμε δυο αλήθειες, που πολλοί πιθανόν να μην γνωρίζουν: 

1).Επικρατεί ένας μύθος περί εμπλοκής του διαδόχου του Ιωακείμ, Μητροπολίτη Παντελεήμονος Φωστίνη, στα περί διώξεως γεγονότα του Ιωακείμ, για να κατασταθεί εκείνος Μητροπολίτης Χίου. Λάθος. Ο Παντελεήμων δεν είχε καμία σχέση με την δίωξη του Ιωακείμ, μάλιστα ουδέποτε εξεφράσθη κατά του Ιωακείμ, προφορικώς ή γραπτώς. Απεναντίας, την ημέρα της κοιμήσεως του Ιωακείμ απέστειλε έγγραφο στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στο οποίο έκανε μνεία στο ήθος, την αξιοπρέπεια και τα χριστιανικά τέλη του Ιωακείμ. Επάνω στο έγγραφο αυτό, ο Μητροπολίτης μας κ. Μάρκος στήριξε την εμπεριστατωμένη εισήγησή του, περί αποκαταστάσεως του Ιωακείμ, στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, κάτι το οποίο έγινε το έτος 2021. Ο Ιωακείμ είναι ο μοναδικός Ιεράρχης της περιόδου εκείνης που αποκαταστάθηκε. Για τους λοιπούς, που κατά περιόδους έχει γίνει συζήτηση περί αποκαταστάσεως τους, η Ι. Σύνοδος ουδεμία απόφαση έχει λάβει, παρεκτός μιας προφορικής (δημόσιας) τοποθέτησης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου το 2001, που όμως ποτέ δεν κατατέθηκε στα αρμόδια όργανα της ώστε να προχωρήσει η προβλεπόμενη διαδικασία.

2).Φημολογείται από κάποιους ότι ο Μητροπολίτης Ιωακείμ ήταν φιλοκομμουνιστής. Λάθος. Ο Ιωακείμ ήταν Έλληνας πατριώτης, Ορθόδοξος Ιεράρχης και ανθρωπιστής. Ο ίδιος δεν είχε σχέση με κόμματα και πολιτικούς χώρους. Εξάλλου όποιος κηρύττει το Ευαγγέλιο δεν μπορεί να κηρύττει και πρεσβεύει τίποτε από όσα πρεσβεύουν τα πολιτικά κόμματα εάν και εφόσον αυτά έρχονται σε αντίθεση με τον λόγο της Αγίας Γραφής. Δεν μπορείς να ζητάς να σώσεις τον κόσμο με τα κόμματα όταν πιστεύεις στο Ευαγγέλιο. Το Ευαγγέλιο ζητάς να εφαρμόζουν οι άνθρωποι στη ζωή τους και όχι τίποτε από όσα πρεσβεύουν τα πολιτικά κόμματα. Από εκεί και πέρα, ειδικά στη Χίο, μαζικός οργανωμένος αντιστασιακός αγώνας κατά των κατακτητών έγινε μέσα από το ΕΑΜ Χίου, που ουδεμία σχέση είχε με τον κομμουνισμό, αφού στη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του αυτά ανήκαν είτε στον κεντρώο χώρο είτε στον κεντροαριστερό είτε στον κεντροδεξιό, πάντως όχι στον αμιγώς αριστερό ή τον αμιγώς δεξιό (εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μέλη του ΕΑΜ Χίου συνεργάστηκαν με τους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού, που ήλθαν από τη Μέση Ανατολή για να αντισταθούν στον κατακτητή, αλλά και με τον Ιερό Λόχο που απελευθέρωσε τα νησιά μας). Μάλιστα, ο Ιωακείμ, στην από 14/12/1945 αναφορά του προς την Ιερά Σύνοδο αναφέρει ξεκάθαρα ότι, ουδέποτε είχε σχέση με κομμουνιστικές δράσεις ή εκδηλώσεις ούτε συμμετείχε ποτέ σε τέτοιες.

Ο Ιωακείμ αποτελεί μια από τις ενδοξότερες και αγωνιστικότερες ιερές μορφές της Εκκλησιαστικής και εθνικής ιστορίας της Χίου των νεοτέρων χρόνων. Εμείς, οι νέοι Χιώτες, σεμνυνόμαστε για την προσωπικότητα και την εν γένει δράση του Ιωακείμ και πιστεύουμε ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στη ζωή, αλλά και παράδειγμα μάθησης, πως αντιμετωπίζουν σε κάθε εποχή τους πραγματικούς ανθρωπιστές και πατριώτες αλλότριες δυνάμεις του σκότους και της διαφθοράς.

Ιωακείμ του αοιδίμου Μητροπολίτου Χίου, αιωνία η μνήμη !-

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ