Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ KA102-077633, 16 μαθητές και 4 καθηγητές του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, επισκέφθηκαν πόλεις της Ρουμανίας κατά την περίοδο 31/3/2022 έως 16/4/2022. Ο τίτλος του προγράμματος ήταν «Παραδοσιακές και Σύγχρονες Τεχνικές στις Γραφικές Τέχνες, Ζωγραφική και Εκτύπωση» . Μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν παραδοσιακά κτίρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος, συμμετείχαν σε διαδικασίες δημιουργίας εικόνων σε γυαλί, σε φλοιούς αυγών, σε καμβάδες, κατασκευής κεραμικών, ενώ παρακολούθησαν πρωτοποριακά εργαλεία δημιουργίας προϊόντων γραφιστικής και φωτογραφίας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το Ιάσιο με ξενάγηση στο Culture Palace, στην εκκλησία της Αγ. Παρασκευής καθώς και στο μοναστήρι των Τριών Ιεραρχών, όπου ο Υψηλάντης κήρυξε την Ελληνική Επανάσταση. Ακολούθησε η περιοχή της Μπουκοβίνα με υπέροχες εξωτερικά τοιχογραφίες μοναστηριών, εργαστήρια ζωγραφικής αυγών, το χαρούμενο κοιμητήριο στην πόλη Sapanta, ενώ στην περιοχή Maramures, επισκέφθηκαν το χωριό των καλλιτεχνών με παραδοσιακά εργαστήρια κεραμικής και μασκών.
Το σχολείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
«Αξίζει να σημειωθεί η επίσκεψη στο Σιγκέτ (σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας) και η παράδοση από τους μαθητές παιδικών ρούχων, για τα παιδιά στην Ουκρανία, στα πλαίσια προσφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας. Η διαδρομή συνεχίστηκε στο Old Maramures, στο μουσείο των μοναστηριών, με τα πολύ όμορφα και πρωτότυπα ζωγραφικά έργα στα εσωτερικά των εκκλησιών, τα οποία διαδέχθηκαν οι μοναδικές εικόνες του χιονιού και μία μικρή στάση σε χιονοδρομικό κέντρο. Φτάνοντας στην πόλη της Bαia Mare, που θεωρείται το κέντρο των τεχνών, έγινε η διαμονή των περισσοτέρων ημερών. Καθηγητές από το τμήμα του Πανεπιστημίου πλαστικών και γραφικών τεχνών ( Universitatea Tehnica din Baia Mare) ξενάγησαν την ομάδα στα εργαστήρια των σπουδαστών, στα προσωπικά τους δημιουργικά ατελιέ καθώς και στα μουσεία τέχνης της πόλης, τα οποία άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν εικόνες σε γυαλί τις οποίες παρουσίασαν στον εκθεσιακό χώρο του Καθεδρικού ναού της πόλης, όπου βραβεύτηκαν παρουσία εκπροσώπων της πόλης.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε στην Τρανσυλβάνια και το ιστορικό αλατωρυχείο Salina di Turda. Οι βόλτες με τις βάρκες στο εσωτερικό του αλατωρυχείου έδωσαν μία ξεχωριστή νότα στη διαδρομή καθώς και ο πύργος Μπραν (του Δράκουλα). Ακολούθησε διανυκτέρευση στο Μπρασόβ και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στο Βουκουρέστι, όπου έγινε ξενάγηση στο παλάτι του Λαού, στην παλιά πόλη (Lipskani) και επίσκεψη στα μοναδικά πάρκα όπως το Herastrau και το Cismigiou που πρόσφεραν στιγμές ξεκούρασης και απόλαυσης. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα Ρουμανικής γλώσσας και ορολογίας.
Οι συμμετέχοντες καθηγητές ήταν η Γεροντέλη Ευρυδίκη , η Σούτου Άντζελα, η Σκορδά Δήμητρα και η Σκαρλή Ευαγγελία.
Για την υλοποίηση του προγράμματος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:
Το Τμήμα Απασχόλησης Ναυτιλίας και Τουρισμού του Δήμου Χίου
Τον κ. Ιωάννη Μανδάλα, Δ/ντα Σύμβουλο της “Mediterra-Mastihashop AE” και το κατάστημα “Mastihashop” Χίου»
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.