Σημαντική εκπαιδευτική και πολιτισμική εμπειρία αποτέλεσε για τους 20 μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γενικού Λυκείου Χίου η συμμετοχή τους στο 2ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως από τις 26 έως τις 30 Μαρτίου 2025, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Το Συνέδριο, με τίτλο «Κωνσταντινούπολη–Θεσσαλονίκη: μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης», έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές του χιώτικου σχολείου να παρουσιάσουν τη μελέτη τους για τις ιστορικές σχέσεις της Χίου με την Κωνσταντινούπολη, εστιάζοντας στους Χιώτες που δραστηριοποιήθηκαν εμπορικά και κοινωνικά στην Πόλη και συνέβαλαν είτε στη διατήρηση του ελληνισμού είτε στην ευεργεσία του νησιού τους μετά την επιστροφή τους.
Η παρουσίασή τους απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες, επιβεβαιώνοντας τη σοβαρότητα της προετοιμασίας και τη μεστή παρουσία των μαθητών.
Η συμμετοχή στο Συνέδριο είχε πολλαπλά οφέλη, καθώς οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συνυπάρξουν με περισσότερους από 2.000 μαθητές από σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας. Η εμπειρία αυτή τους πρόσφερε όχι μόνο κοινωνικές και διαπολιτισμικές αλληλεπιδράσεις, αλλά και επέκταση των γνωστικών και πολιτιστικών τους οριζόντων.
Το Ζωγράφειο Λύκειο, με τη μακρά ιστορία του, φιλοξένησε με ιδιαίτερη ζεστασιά όλους τους συμμετέχοντες. Ο διευθυντής του σχολείου, κ. Δερμιτζόγλου, αναφέρθηκε με συγκίνηση στην παλαιότερη αδελφοποίηση με το 2ο ΓΕΛ Χίου και τόνισε τη σημασία της ελληνικής παρουσίας στην Πόλη, ειδικά σε μια εποχή που ο Ελληνισμός εκεί παραμένει ισχνός αλλά βαθιά ριζωμένος.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, οι μαθητές περιηγήθηκαν σε ιστορικά σημεία της Πόλης, όπως η Αγία Σοφία, η Κινστέρνα του Ιουστινιανού, ο Ιππόδρομος, η Μεγάλη του Γένους Σχολή και η ιστορική συνοικία του Φαναρίου. Επίσης, παρακολούθησαν την Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Πατριαρχείο, όπου έψαλαν τον Ακάθιστο Ύμνο με συγκίνηση, υπό τη χοροστασία του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Αξιοσημείωτες στάσεις έγιναν στον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί, στη Μονή Βλαχερνών και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη ζωντανή, αλλά και ιστορικά βαριά κληρονομιά του οικουμενικού ελληνισμού.
Οι μαθητές επέστρεψαν από την Πόλη πλουσιότεροι σε εμπειρίες, συγκινήσεις και ιστορικές γνώσεις, ενώ οι εκπαιδευτικοί – εμψυχωτές του προγράμματος δήλωσαν υπερήφανοι για την υποδειγματική στάση των παιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης.
«Η επίσκεψή μας στην Κωνσταντινούπολη αποτέλεσε για όλους μας ένα "προσκύνημα" στον Ελληνισμό της Πόλης που τείνει να χαθεί, αλλά θα ζει στις καρδιές μας», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του σχολείου, συνοψίζοντας τη βαθιά συγκινησιακή και πνευματική διάσταση του ταξιδιού.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.