15.12.2017 18:38

Κάποιοι βλέπουν το μεταναστευτικό ως ευκαιρία ανάπτυξης κοιτάζοντας βραχυπρόθεσμα

• ΚΑΘΑΡΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΓΧΙΑΚΗΣ.

Η «Επιμελητηριακή Συνεργασία» απάντησε, προς το παρόν, στα δημόσια ερωτήματα που έθεσε η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα, για το πώς επηρεάζει η μεταναστευτική κρίση την τοπική οικονομία. Πριν λίγο δημοσιοποίησε τις θέσεις της:

 

- Ποιές πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις του προβλήματος αυτού στο μέλλον του νησιού μας, σε κοινωνικό, επιχειρηματικό- οικονομικό και εθνικό επίπεδο;

Τις επιπτώσεις του προβλήματος τις βιώνουμε ήδη, ως νησιώτικη κοινωνία, τα τελευταία χρόνια. Ανεπαρκείς και άστοχοι χειρισμοί έφεραν το νησί αντιμέτωπο με ένα σπιράλ πολυδιάστατων συνεπειών. Κάποιοι επέλεξαν να κάνουν τη Χίο νησί-φυλακή: με τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια να ελλείπει και την ταυτόχρονη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Έχουμε φθάσει σε τέτοιο σημείο σύγχυσης, που όποιος μιλά για επικουρικότητα και ίση κατανομή βαρών στην διαχείρισή του να αποκαλείται ρατσιστής. Δεν φτάνει όλη η πίεση που έχουν υποστεί τα νησιά σε όλους τους τομείς, καταργείται ακόμη και το κεκτημένο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ενώ φαίνεται πλέον ξεκάθαρα το κλίμα αποεπένδυσης λόγω του μεταναστευτικού να έχει παγιωθεί.
Δυστυχώς, προφανώς, κάποιοι βλέπουν το προσφυγικό-μεταναστευτικό σαν ευκαιρία ανάπτυξης και αντισταθμιστικών παροχών κοιτάζοντας βραχυπρόθεσμα και δεν διστάζουν να θυσιάσουν το εθνικό και το συλλογικό καλό.
Δεν διαπραγματευτήκαμε τη στιγμή που έπρεπε, τα νησιά μας έχουν γίνει τόπος εγκλωβισμού και παραμονής επί μακρόν ,προσφύγων και μεταναστών με άσχημες συνθήκες διαβίωσης, με διάφορες οργανώσεις, Μ.Κ.Ο. και ομάδες αγνώστου ταυτότητας να διαχειρίζονται την κατάσταση. 


- Συμφωνείτε με την επέκταση ή δημιουργία νέων δομών στο νησί με οποιαδήποτε ονομασία ή μορφή; 
Είναι σαφές ότι η Χίος δεν αντέχει καμία νέα δομή. Δεν αντέχει ούτε την υπάρχουσα, που έχει υπερβεί κατά πολύ την φέρουσα ικανότητά της. Και εδώ, οι αιρετοί μας οφείλουν και πρέπει να σταθούν αντάξιοι των περιστάσεων, έστω και καθυστερημένα, και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.

 

-       Ποιές δράσεις- ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε κατά τη διάρκεια της θητείας σας σχετικά με τη σταδιακή μετατροπή της οικονομίας σε παρασιτική, λόγω του μεταναστευτικού, και τις επιπτώσεις που δημιουργεί αυτό το γεγονός στην κανονική οικονομία και το τουριστικό προϊόν;

Το πλήγμα που δέχθηκε το νησί μας ως τουριστικός προορισμός τα τελευταία δύο χρόνια, με υστέρηση σε αφίξεις και επισκεψιμότητα, είναι αδιάσειστο επιχείρημα για το έλλειμμα πολιτικού σχεδιασμού, βούλησης και πυγμής των αρμοδίων. Ως Επιμελητήριο σταθήκαμε αλληλέγγυοι όταν έπρεπε και συναινετικοί όταν απαιτήθηκαν συνέργειες για το καλό του τόπου μας. Θα εξακολουθήσουμε, με γνώμονα τη συνεργασία, τη συμμετοχή στις προωθητικές ενέργειες προβολής του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας, τόσο στην εγχώρια, όσο και στις αγορές εξωτερικού. Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, όπως εκείνη για σύναψη συνεργασίας με αεροπορική εταιρία για νέα δρομολόγια. 
Το Επιμελητήριο είναι πάγια αντίθετο σε κάθε ενέργεια που υποστηρίζει το συμφέρον των ολίγων και εκλεκτών, στις πλάτες των πολλών. Πλήρης διαφάνεια σε κάθε δραστηριότητα οικονομική ή άλλη, που σχετίζεται με το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

-       Ποια η γνώμη σας σχετικά με τη συμπεριφορά και το ρόλο της Ύπατης Αρμοστείας και των ΜΚΟ, για τις πρακτικές που ακολουθούν, όπως για παράδειγμα εκείνες που ενθαρρύνουν την μακρόχρονη εγκατάσταση μεταναστευτικών πληθυσμών στο νησί, με την ανεξέλεγκτη ενοικίαση χώρων και τη δημιουργία παράλληλων δομών.

Καθείς εφ’ ω ετάχθη. Ο καθένας κάνει τη δουλειά του. Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε εμείς για αυτό; Ποια τα όρια που θέτουμε; Ο ρόλος τους θα έπρεπε να είναι επικουρικός και όχι του ισχυρού εταίρου στη διαχείριση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος. Ως Χίος έχουμε δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους για να διαχειρίζονται τα θέματα που μας αφορούν. Κανείς δεν έδωσε το δικαίωμα στους εκλεγμένους φορείς να τους βάλουν ισότιμους εταίρους για θέματα που αφορούν εμάς και το μέλλον μας. Πρέπει να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος των δραστηριοτήτων τους και, επιτέλους, να γίνει κατανοητό ότι το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που δεν προσφέρεται για «επενδύσεις» και «ανάπτυξη» , ούτε είναι «κόστος ευκαιρίας», όπως κατά καιρούς έχει ειπωθεί. Απεναντίας, είναι ένα θέμα που επιβαρύνει τις τοπικές ακριτικές κοινωνίες σε όλους τους τομείς και πρέπει να αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά. οι μεταναστευτικοί πληθυσμοί πρέπει να θεωρούνται στα νησιά ως προσωρινοί , με σεβασμό στην τοπική κοινωνία.

 

-       Πώς θα διαχειριστείτε μελλοντικά «επενδυτικά» προγράμματα σχετικά με το μεταναστευτικό; Θα τα αντιμετωπίσετε μόνο σε οικονομική – «αναπτυξιακή» βάση ή σε συνάρτηση και με άλλους πυλώνες (κοινωνικούς, εθνικούς κ.λπ.) της ακριτικής -νησιωτικής ζωής μας;

Το μεταναστευτικό είναι ένα πολυδιάστατο θέμα ανθρωπιστικό, κοινωνικό, οικονομικό, εθνικό. Το Επιμελητήριο και η κοινωνία της Χίου έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στο πρώτο σκέλος .Θεωρούμε ότι η συνοχή της κοινωνίας, η ασφάλεια, η διασφάλιση της ομαλής κοινωνικής ζωής και της επαγγελματικής δραστηριότητας των μελών μας, προηγούνται σε σχέση με οποιοδήποτε επενδυτικό πρόγραμμα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά αυτούς τους θεμελιώδεις παράγοντες σταθερότητας.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ