Στο 6ο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Πανός, το οποίο διοργανώνει και φέτος η Χορωδία Τρίπολης στο Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο της πόλης από τις 28 Μαρτίου έως και τις 7 Απριλίου, συμμετείχε η μικτή Χορωδία Ενηλίκων του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων Χίου «Ο Γεώργιος Βούρος», με μαέστρο την ικανότατη και ακούραστη Βίνα Αμπανούδη και σύνολο 32 χορωδών, το Σάββατο 29 Μαρτίου 2025. Η χορωδία ξεχώρισε με την παρουσία της και απέσπασε θερμές κριτικές για τον συγχρονισμό, τη ζωντάνια της και την πρωτότυπη επιλογή του ρεπερτορίου της.
Τη χορωδία συνόδευσε στο πιάνο ο εξαιρετικός μουσικός Γιάννης Στογιάννος, ο οποίος, μαζί με τη σύζυγό του Ματούλα Βορριά, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από το ταξίδι. Την αποστολή πλαισίωσαν επίσης ο κ. Ιάκωβος Κουσκουσάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου και υπεύθυνος της Χορωδίας, η κ. Ιωάννα Καλαϊτζίδου, επίσης μέλος του Δ.Σ. και χορωδός, η οποία ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της οργάνωσης του ταξιδιού, καθώς και η φίλη του Συλλόγου, Μαρία Σαρρηγιάννη.
Την αποστολή συνόδευσε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, κ. Κλέαρχος Χρύσης, εκπροσωπώντας τον Δήμο Χίου, ο οποίος μεσολάβησε για την οικονομική στήριξη αυτής της δράσης του Συλλόγου. Αρωγός στην πρώτη αυτή έξοδο της χορωδίας υπήρξε και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Αναστασία Γαλάνη, κατόπιν της οποίας εισήγησης η δράση τελέστηκε σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Χίου. Πολύτιμη υπήρξε επίσης η στήριξη της ποτοποιίας «Ψυχής», η οποία διέθεσε λικέρ ως δώρα προς τους διοργανωτές, καθώς και του τυπογραφείου «Τυπογραφή», που προσέφερε αφιλοκερδώς την εκτύπωση του έντυπου υλικού.
Μετά την ολοκλήρωση της εμφάνισης της Χορωδίας, ο κ. Λουκάς Αμπελιώτης, Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων Χίου «Ο Γεώργιος Βούρος», ο οποίος συνόδευσε την αποστολή στην Τρίπολη, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την τιμητική πρόσκληση και αναφέρθηκε εν συντομία στο έργο και την προσφορά του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Βούρου. Τόνισε επίσης τη σημασία της διατήρησης των αθάνατων ελληνικών και ορθόδοξων χριστιανικών αξιών, επικαλούμενος τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη – στη μνήμη του οποίου ήταν αφιερωμένο το φεστιβάλ – ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική κοινωνία είναι ο αφελληνισμός της νεολαίας.
Ακολούθως, ο Σύλλογος «Γεώργιος Βούρος» απένειμε δύο τιμητικές πλακέτες: μία στον Δήμο Τρίπολης, την οποία επέδωσε ο κ. Κλέαρχος Χρύσης, και μία στη Χορωδία Τρίπολης, που παρέδωσε ο κ. Δημήτρης Μάντικας. Επιπλέον, προσφέρθηκαν τοπικά προϊόντα και βιβλία από τις εκδόσεις του Συλλόγου. Από την πλευρά των διοργανωτών, ο Δήμος Τρίπολης προσέφερε αναμνηστική πλακέτα στον κ. Χρύση για λογαριασμό του Δήμου Χίου, ενώ η Χορωδία Τρίπολης προσέφερε στον «Γεώργιο Βούρο» τιμητικό δίπλωμα και τοπικά κρασιά.
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Τριπόλεως, κ. Ελένη Καρούτζου, επεσήμανε πως υπάρχει μία εμβληματική μορφή που συνδέει την Αρκαδία με τη Χίο και αυτή είναι ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, Ιάσονας Καλαμπόκας. Δεσμεύθηκε μάλιστα να προσκαλείται στο εξής ο Δήμος Χίου στις εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του ήρωα και πρότεινε την αδελφοποίηση των δύο Δήμων. Από την πλευρά του, ο κ. Χρύσης δεσμεύθηκε να δρομολογήσει τις διαδικασίες, ως αρμόδιος για τα ζητήματα αυτά.
Οι χορωδοί που συμμετείχαν ήταν οι εξής: Αλιάδα Μαρία, Βασιλάκη Δήμητρα, Βορριά Σταυρούλα, Γαλίτη Παναγιώτα, Δήμου Μαρία, Ζαφείρης Δημήτρης, Καλαϊτζίδου Ιωάννα, Καλλιοντζής Παναγιώτης, Κοντού Σταματία, Κουμπιάς Σταύρος, Λοΐζου Μαρία, Λωρής Κυριάκος, Μάντικα Γεωργία, Μάντικας Δημήτρης, Μαρδάς Στέλιος, Μαυρικάκη Μαρία, Μιχαλάκη Ελπίδα, Μονιούδη Κυριακή, Μπεχλιβάνη Μαρία, Νικολούδης Νίκος, Ντούβλη Κέλλυ, Πανανή Σπυριδούλα, Παντελούκα Διαμάντω, Πιππίδη Ειρήνη, Σκυριώτης Γιώργος, Σταυρινούδης Τάσος, Συρρής Λεωνίδας, Τσεγενίδου Θεοδώρα, Χάρμπα Ιωάννα, Χάψα Ελένη, Χούλη Ειρήνη και Ψαρούδη Σοφία.
Το πρόγραμμα της Χορωδίας περιλάμβανε τα εξής τραγούδια: «Προσευχή» (Χάρις Αλεξίου), «Η Μάγια» (Οδ. Ελύτης – Μ. Θεοδωράκης), «Η Μυρτιά» (Ν. Γκάτσος – Μ. Θεοδωράκης), «Τα καλύτερά μας χρόνια» (Γ. Χριστοδουλόπουλος), «Το σημάδι του έρωτα» (Γ. Πάριος) και «Σωκράτη, εσύ σούπερ σταρ» (Σ. Τσώτου – Δ. Γεωργιάδης).
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της, η Χορωδία είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει και άλλες εξαιρετικές χορωδίες από την Ελλάδα και την Κύπρο, να επισκεφθεί αξιοθέατα και ιστορικά σημεία της Τρίπολης, μιας πόλης με μεγάλες πλατείες και ευρύχωρους πεζόδρομους, να περάσει από τη Μεγαλόπολη, τα Δερβενάκια και το Άργος – την αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης – να θαυμάσει τα Κυκλώπεια Τείχη και να πάρει μια γεύση από το όμορφο Ναύπλιο. Με διάθεση εκδρομική και πνεύμα σύσφιξης σχέσεων, τα μέλη της Χορωδίας και του Συλλόγου ήρθαν ακόμη πιο κοντά, προσθέτοντας μία ακόμα αξέχαστη εμπειρία στο ενεργητικό τους.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.