25.1.2025 8:53

Έφυγε από τη ζωή ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος

Την τελευταία του πνοή άφησε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος νοσηλευόταν εκεί από τις 2 Ιανουαρίου. Ο 95χρονος Ιεράρχης, με πλούσιο ιατρικό ιστορικό, είχε εμφανίσει συμπτώματα ίωσης που οδήγησαν στη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του.

Η μεταφορά από την Αλβανία στην Αθήνα

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, στις 30 Δεκεμβρίου, εισήχθη σε νοσοκομείο των Τιράνων εξαιτίας της ίωσης που τον ταλαιπωρούσε. Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας του χειροτέρεψε, και στις 3 Ιανουαρίου αποφασίστηκε η άμεση μεταφορά του στην Αθήνα με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας. Το αεροσκάφος C-27 μετέφερε τον Αρχιεπίσκοπο από την Αλβανία στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου έφθασε στις 19:34 της Πέμπτης. Τον συνόδευαν γιατρός και δύο διασώστες του ΕΚΑΒ, ενώ αμέσως μετά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Βιογραφικό και εκκλησιαστικό έργο

Ο κατά κόσμον Αναστάσιος Γιαννουλάτος γεννήθηκε στον Πειραιά στις 4 Νοεμβρίου 1929. Ήταν διακεκριμένος Έλληνας Ορθόδοξος κληρικός, θεολόγος, συγγραφέας και πρώην καθηγητής πανεπιστημίου. Υπήρξε ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας από το 1992, όταν ανέλαβε το έργο της ανασύστασής της ύστερα από δεκαετίες διωγμών σε ένα καθεστώς που είχε ανακηρυχθεί «αθεϊστικό».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος διακρίθηκε για την ενεργή συμμετοχή του σε διεθνείς εκκλησιαστικούς οργανισμούς, όπως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, και την πρωτοποριακή του συμβολή στην ορθόδοξη ιεραποστολή. Μεταξύ άλλων, είχε ιδρύσει το πρώτο ελληνικό ιεραποστολικό περιοδικό Πορευθέντες και είχε πραγματοποιήσει σημαντικές ιεραποστολικές δράσεις στην Αφρική, όπου συνέβαλε στην ανάπτυξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σημαντικές πρωτοβουλίες στην Αλβανία

Η αποστολή του στην Αλβανία υπήρξε ιστορική. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ανέλαβε την πλήρη ανασύσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας, η οποία είχε υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή από το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα. Μέσα σε λίγα χρόνια, ίδρυσε πάνω από 400 ενορίες, αναστήλωσε 150 ναούς, 70 μοναστήρια και άλλα θρησκευτικά μνημεία. Παράλληλα, ίδρυσε εκπαιδευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα, καθώς και την Ιερατική Σχολή «Ανάστασις» στο Δυρράχιο, δημιουργώντας νέες γενιές κληρικών.

Σημαντικό μέρος του έργου του αφορούσε την κοινωνική πρόνοια και την ενίσχυση των ευπαθών ομάδων μέσω προγραμμάτων υγείας, εκπαίδευσης και ανθρωπιστικής βοήθειας. Το 1999, κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο, η Εκκλησία της Αλβανίας υπό την καθοδήγησή του προσέφερε βοήθεια σε περισσότερους από 33.000 πρόσφυγες.

Πολυδιάστατη επιστημονική και κοινωνική δράση

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος υπήρξε πολυγραφότατος και επιστήμονας υψηλού κύρους. Είχε διατελέσει καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ είχε λάβει πληθώρα τιμητικών διακρίσεων, όπως την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα από πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Παράλληλα, συμμετείχε ενεργά στην προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης και της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων.

Το έργο και η πνευματική του ακτινοβολία αναγνωρίστηκαν διεθνώς, καθώς υπήρξε υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης το 2000, ενώ έλαβε πλήθος παρασήμων από θρησκευτικούς και κοσμικούς θεσμούς.

Η παρακαταθήκη του

Ο θάνατος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό τόσο στην Εκκλησία της Αλβανίας όσο και στον ορθόδοξο και διεθνή θρησκευτικό χώρο. Το όραμά του για μια Εκκλησία ζωντανή και ενεργό μέλος της κοινωνίας, η αφοσίωσή του στις ιεραποστολικές αξίες και η αταλάντευτη προσήλωσή του στην προώθηση της ειρήνης και της αγάπης αποτελούν φωτεινή παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές. «Το αντίδοτο στον εγωκεντρισμό, που τορπιλίζει την ειρηνική συμβίωση, είναι η ενδυνάμωση της αγάπης μέσα στις καρδιές των ανθρώπων», είχε πει σε μια από τις πολλές ιστορικές του ομιλίες.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ