Στο πλαίσιο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού. Σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές, οι δύο χώρες στοχεύουν στην εντατικοποίηση των κοινών προσπαθειών τους το επόμενο διάστημα, με στόχο την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των υπουργών Μετανάστευσης Ελλάδας και Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο CNN, τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να υπερασπιστεί τα εξωτερικά της σύνορα, αλλά και να διαμορφώσει νόμιμες οδούς για μετανάστες με οργανωμένο τρόπο, για ανθρωπιστικούς και οικονομικούς λόγους.
Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία για την αποτροπή της παράνομης εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη. «Θέλουμε οι βάρκες να σταματούν, πριν πέσουν στο νερό. Φυσικά, σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, έχουμε κάνει πρόοδο τον τελευταίο χρόνο, έχουμε καλύτερα κανάλια επικοινωνίας. Δεν θέλουμε να το αφήνουμε στους διακινητές να αποφασίζουν ποιος θα μπει στην Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για διατήρηση του θετικού κλίματος στις διμερείς σχέσεις. Συζητήθηκαν, επίσης, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.
Σχετικά με το ζήτημα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα εκτιμήσουν πότε θα είναι δυνατόν να ανοίξει η συζήτηση, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου πολιτικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2025 στην Άγκυρα, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα για να προετοιμάσει το έδαφος για τη σύγκληση του Συμβουλίου, σε συνεργασία με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη.
Τέλος, όσον αφορά το Κυπριακό, η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη διοργάνωση τριμερούς συνάντησης.
Παρά τις γνωστές διαφορές στις τουρκικές θέσεις, η ελληνική πλευρά παραμένει αισιόδοξη για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.