Την ίδια χρονιά η ίδια η πραγματικότητα ήρθε να διαψεύσει τους ρομαντικούς, αφού ο χώρος καθαρίστηκε από τα μπάζα και σύντομα μετατράπηκε σε άτυπο χώρο στάθμευσης για παρακείμενο γνωστό ξενοδοχείο αλλά κι επιχειρήσεις της περιοχής.
Έκτοτε, οι συζητήσεις για τα κίνητρα της κατεδάφισης αλλά και τη μετέπειτα στασιμότητα γύρω από την υπόθεση του αυθαιρέτου της Λεωφόρου Ενώσεως πάνε κι έρχονται, χωρίς να υπάρχει ορίζοντας για την τακτοποίησή του κατά τον νόμο και την απόδοσή του στην ίδια την κοινωνία.
Η υπόθεση
Η υπόθεση του αυθαιρέτου της Λεωφόρου Ενώσεως, ξεκίνησε να απασχολεί την τοπική ειδησεογραφία από το 1998, όταν η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου έλαβε την απόφαση κατεδάφισης και ισοπέδωσης ολόκληρης της έκτασης που αποτελούταν από ένα παράνομο κτίσμα που ο Δήμος Χίου αξιοποιούσε – ως μη όφειλε- καθώς και από υπαίθριο μπαζωμένο χώρο συνολικής επιφάνειας 1.800 τ.μ..
Τελικά η κατεδάφιση δρομολογήθηκε με τότε παρέμβαση του Δημάρχου Χίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη, με αποτέλεσμα να κατεδαφιστεί το πρώην εστιατόριο και ο χώρος να ισοπεδωθεί και να περιφραχθεί.
Προκειμένου μάλιστα να μην χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης αλλά ταυτόχρονα η πρόσβαση στον αιγιαλό να είναι ανεμπόδιστη για τους πολίτες- αφού κατά τον νόμο ο αιγιαλός είναι δημόσιο κτήμα- η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου προχώρησε στην δημιουργία μικρής τάφρου για να εμποδίζεται η είσοδος οχημάτων, περιφράσσοντας παράλληλα τον χώρο.
Όλα αυτά μέχρι το 2017, όταν η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Μανώλη Βουρνού αποφάσισε να παρέμβει στον χώρο, αφού διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση που είχε αφεθεί δημιουργούσε όντως κινδύνους για τους πολίτες και τους διερχόμενους περαστικούς.
Έτσι αποφάσισε μικρής έκτασης εργασίες, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του πρώην Αντιδημάρχου Νότιας Χίου Ανδρέα Βεργίτση και κατά των χειριστών των μηχανημάτων.
Από τότε μέχρι και σήμερα, με την ανοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ο χώρος συνεχίζει να χρησιμοποιείται ως άτυπος χώρος στάθμευσης οχημάτων, διευκολύνοντας τους πελάτες των γειτονικών επιχειρήσεων.
Το έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι το έγγραφο που είχε αποστείλει στις 4 Απριλίου 2017 η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου του Υπουργείου Οικονομικών και το οποίο απευθύνοντας στον Δήμο Χίου, στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, στο τότε Αυτοτελές Γραφείο Δημόσιας Περιουσίας, στο Λιμεναρχείο Χίου και στο Αστυνομικό Τμήμα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου.
Το συγκεκριμένο έγγραφο απαντούσε στην από 12 Δεκεμβρίου 2016, επιστολή του Δήμου Χίου με την οποία ζητούταν η έγγραφη άδεια για την εφαρμογή μελέτης που θα εξωράιζε το αυθαίρετο μπάζωμα του Αιγιαλού.
Σε αυτό ο Προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Δημήτρης Πατρώνης, επισήμαινε ότι δεν επιτρέπεται καμία επέμβαση εντός του κοινοχρήστου χώρου του αιγιαλού χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής και προσέθετε ότι: «όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει και με παλαιότερα έγγραφά μας η περιοχή αυτή σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ αυτοκινήτων. Κατά συνέπεια δεν συναινούμε σε καμία από τις αναφερόμενες στο έγγραφό σας παρεμβάσεις παρά μόνο στη σήμανση για απαγόρευση εισόδου και εξόδου αυτοκινήτων από τη δημόσια έκταση. Το Αστυνομικό Τμήμα Χίου και το Λιμεναρχείου Χίου, παρακαλούμε όπως φροντίσουν την απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων στον εν λόγω κοινόχρηστο χώρο του αιγιαλού».
Παρά πάντως τη ρητή απαγόρευση του Υπουργείου Οικονομικών ακόμα και σήμερα ο χώρος συνεχίζει να χρησιμοποιείται για στάθμευση οχημάτων δημιουργώντας μία σειρά ερωτηματικών για την σιωπηρή αποδοχή μίας αυθαιρεσίας.
Στα χέρια του Δήμου Χίου η απόφαση
Κι ενώ το ρεπορτάζ του «π» αναφέρει ότι τον τελευταίο μήνα το Υπουργείο Οικονομικών έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον συγκεκριμένο χώρο, ζητώντας κατ αρχήν να αποκλειστεί και να εμποδιστεί η πρόσβαση των οχημάτων, η ουσιαστική τύχη του βρίσκεται στα χέρια του Δήμου Χίου.
Και αυτό γιατί ο νέος νόμος 4607/2019 δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης του αυθαίρετου μπαζώματος της Λεωφόρου Ενώσεως εντός 3 ετών και της μετατροπής του σε ένα χώρο αναψυχής για τους δημότες.
Όπως εξήγησε στον «π» ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας Λευτέρης Παπαλάνης, υπάρχει ήδη μελέτη προς αξιοποίηση ώστε ο χώρος να μετατραπεί σε ένα σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της πόλης, με δημιουργία μικρού γηπέδου, τοποθέτηση παγκακιών και φύτευσης καλλωπιστικών φυτών.
Η Δημοτική Αρχή θα αποφασίσει να αποδώσει στην κοινωνία έναν νέο χώρο άθλησης και αναψυχής ή θα δείξει την ίδια σιωπηρή αποδοχή που έδειξαν και οι προηγούμενες αρχές σε βάρος των δημοτών; Ιδού το ερώτημα, ας το απαντήσει.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.