Επιτακτικές απαντήσεις, τη στιγμή που όπως διαφαίνεται με βεβαιότητα πλέον, η επένδυση του αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει «κλειδώσει» από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αναζητά η κοινωνία της Χίου, προκειμένου να μπορέσει να εκφραστεί μέσα από συλλογικές διαδικασίες σχετικά με το αν θεωρεί προς όφελός της την επαναλειτουργία των μεταλλείων του Κεράμου.
Σε αυτή τη διαδικασία, η έλλειψη πληροφόρησης αλλά και έγγραφων δεσμεύσεων κάνουν τη διαβούλευση να φαντάζει ως μία περιττή διαδικασία η οποία πραγματοποιείται περισσότερο «για τα μάτια του κόσμου», αφού ακόμα και το προσχέδιο της σύμβασης που απέστειλε σε Δήμο και Περιφέρεια το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν απαντά σε τίποτα από τα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν στην επένδυση.
Σε αυτό το πλαίσιο, το πρωί της Τρίτης, οι πρόεδροι των χωριών της Βόρειας Χίου κλήθηκαν από τον αντιπεριφερειάρχη Παντελή Βρουλή, προκειμένου να εκφραστούν σε σχέση με την επένδυση του αντιμονίου, στο πλαίσιο σχετικής διαβούλευσης που λήγει στις 4 Οκτωβρίου αλλά και με δεδομένο ότι την επόμενη Τρίτη 1η Οκτωβρίου το θέμα θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου.
Παρότι πάντως η Περιφέρεια προκάλεσε τη σύσκεψη κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Βρουλής, πολλές φορές αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τόσο ο ίδιος όσο και κανένας άλλος περιφερειακός σύμβουλος δεν έχει καμία ενημέρωση για την επένδυση των μεταλλείων του Κεράμου.
Θετική στάση αλλά και έντονος προβληματισμός
Από την πλευρά τους οι πρόεδροι των χωριών της Βόρειας Χίου, επεσήμαναν ότι τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν οι ίδιοι και οι τοπικές κοινότητες της Αμανής, εκφραζόμενοι σχεδόν στο σύνολό τους θετικά απέναντι στην επένδυση, δηλώνοντας ωστόσο ότι αυτή θα πρέπει να παρέχει σαφείς έγγραφες εγγυήσεις για τα ανταποδοτικά μέτρα αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η πρόσφατη ιστορία της επένδυσης
Ο αντιδήμαρχος της Αμανής, Κώστας Ρυμικής, κατά την τοποθέτησή του παρουσίασε το ιστορικό της υπόθεσης, ξεκινώντας από το 2021, όταν η ιδέα για τη δημιουργία ενός μουσείου στα παλιά μεταλλεία αντιμονίου οδήγησε σε μια απρόσμενη τροπή: το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση του κρίσιμου αυτού μεταλλεύματος.
Ο κ. Ρυμικής τόνισε ότι η προοπτική αυτή είχε τεθεί στο παρελθόν τόσο στον πρώην Δήμαρχο Σταμάτη Κάρμαντζη, ο οποίος όμως την απέρριψε, όσο και στον τότε Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνο, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον.
Με την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής, τον Απρίλιο του 2024, ο νυν Δήμαρχος Γ. Μάλαφής και ο αντιδήμαρχος Κ. Ρυμικής επισκέφθηκαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αθήνα στο πλαίσιο συνάντησης σχετικά με την επένδυση στα μεταλλεία Κεράμου, προτρέποντας τα στελέχη του να επισκεφθούν τη Χίο, κάτι που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του ίδιου έτους.
Ο κ. Ρυμικής τάχθηκε υπέρ της επένδυσης, θεωρώντας την ως μοναδική ευκαιρία για την αναζωογόνηση της περιοχής, επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των κατοίκων, είναι θετική, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την επένδυση ως ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η τοπική κοινωνία θα πρέπει να θέσει τους όρους για την προστασία του περιβάλλοντος και την παράλληλη ανάπτυξη του τουρισμού.
Στο πλαίσιο της συζήτησης ο πρόεδρος της κοινότητας του Κεράμου, Παντελής Ξυδιάς, αναφέρθηκε στην ιστορία των μεταλλείων και εξέφρασε την υποστήριξή του στην επαναλειτουργία τους, παρά την ελλιπή ενημέρωση που υπάρχει.
Όπως δήλωσε η συγκεκριμένη επένδυση είναι η μόνη ελπίδα για την περιοχή, καθώς άλλα μοντέλα ανάπτυξης έχουν αποτύχει ενώ τόνισε την ανάγκη για αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών μελετών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι πρόεδροι των κοινοτήτων Λεπτοπόδων και Πισπιλούντας Γιάννης Ρυμικής και Μιχάλης Λαγός συμφώνησαν ότι η επένδυση θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στα χωριά τους, ζητώντας όμως εγγυήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα.
Επιφυλακτικός ο πρόεδρος της Βολισσού
Σειρά ερωτημάτων που συνοδεύτηκαν από ενστάσεις και αμφιβολίες κατέθεσε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Βολισσού Γιάννης Μαδιανός.
Ο ίδιος παρότι αναγνώρισε ότι η προοπτική μιας επένδυσης είναι θετική σε πρώτη ανάγνωση, τόνισε την ανάγκη για απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση της φυσιογνωμίας των χωριών και η διαδικασία φόρτωσης των μεταλλευμάτων.
Η συνάντηση ανέδειξε την πολυπλοκότητα του ζητήματος και την ανάγκη για έναν ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων. Η επαναλειτουργία των μεταλλείων αντιμονίου στον Κέραμο αποτελεί αναμφίβολα μια σημαντική ευκαιρία για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά η προστασία του περιβάλλοντος και η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων παραμένουν αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.