Ποιος κάτοικος ή επισκέπτης του Βροντάδου, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με το πάγιο πρόβλημα της κατάληψης των υποτυπωδών πεζοδρομίων από Ι.Χ. αυτοκίνητα;
Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο όταν στην Παναγία Μούτσαινα γίνονται μυστήρια, οπότε και ένα τεράστιο κομμάτι των πεζοδρομίων σχεδόν καθ ολοκληρία καταλαμβάνεται από αυτοκίνητα, υποχρεώνοντας τους πεζούς να βγουν στη μέση του δρόμου- συναγωνιζόμενοι με τα διερχόμενα ΙΧ- για να καταφέρουν να περάσουν.
Στο μεταξύ τα εν λόγω πεζοδρόμια σφύζουν από ζωή. Δρομείς, περιπατητές, άνθρωποι που βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους, γονείς με τα παιδιά σε καρότσι ή όχι, υποχρεώνονται να βγουν στη μέση του δρόμου και να κινδυνεύσει η ζωή τους.
Σε αυτό το πλαίσιο ο «Π» αποφάσισε να ερευνήσει το θέμα και να αναζητήσει τις πιθανές λύσεις του προβλήματος από τους αιρετούς και όποιους άλλους υπεύθυνους.
Φυσικά το πρώτο άτομο που αναζητήθηκε ήταν ο αντιδήμαρχος Πέτρος Μαθιούδης, ο οποίος είναι αλήθεια ότι από τότε που ανέλαβε «παλεύει» το ζήτημα.
«Σε αυτή τη φάση η μοναδική υπάρχουσα λύση στην περιοχή, είναι η αυλή του Γυμνασίου Βροντάδου, που δεν λειτουργεί τα καλοκαίρια. Ήρθα σε επαφή με τον παπά της Μούτσαινας να του δώσω το κλειδί για να ανοίγει την αυλή στην αρχή του μυστηρίου να την κλείνει μετά, αλλά δεν ήθελε να πάρει την ευθύνη. Οπότε είναι κάτι που δεν έχω πρόβλημα να κάνω εγώ, Απλά η πόρτα πρέπει να κλείνει για να αποφεύγονται βανδαλισμοί», ανέφερε.
Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή, το μέγεθος του παρκινγκ απέναντι από το σχολείο στην πλευρά της θάλασσας δεν επαρκεί να «σηκώσει» μυστήρια κα, οπότε την ώρα της τελετής πιθανώς η λύση για να μείνει ελεύθερο το πεζοδρόμιο να είναι το σχολείο.
Τι λέει όμως η Ενιαία Σχολική Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης για το θέμα; Πώς αντιμετωπίζει τη μετατροπή, έστω και για τους καλοκαιρινούς μήνες της αυλής του Γυμνασίου Βροντάδου σε πάρκινγκ;
Ο «Π» μίλησε με τον πρόεδρό της Σταύρο Σταυρινούδη και η πρώτη του κουβέντα ήταν αποκαλυπτική: «Τα σχολεία δεν είναι πάρκιγνκ» και συνέχισε «Τι θα γίνει αν όταν γίνονται γάμοι στη Μητρόπολη ζητηθεί να ανοίξει το 3ο γυμνάσιο; Ή άλλες ανάλογες περιπτώσεις στη Χίο; Η πραγματική λύση είναι να βρεθούν χώροι που μπορεί να γίνουν πάρκινγκ στην περιοχή».
Μπορεί όμως κάτι τέτοιο να γίνει; Η μοναδική περίπτωση χώρου στάθμευσης που έχει δημιουργηθεί ως ένα μέτρο κατά της κατάληψης των πεζοδρομίων είναι ο ιδιωτικός χώρος που μισθώθηκε από τον Δήμο Χίου μετά τα σούπερ μάρκετ του Βροντάδου, ο οποίος όμως δεν επιλέγεται ούτε από τους λουόμενους, ούτε από όσους σπεύδουν σε μυστήρια κυρίως στην Παναγία Μούτσαινα, αφού ως γνωστόν ο Χιώτης οδηγός επιζητά θέση στάθμευσης όπου τον βολεύει.
Στο ίδιο πλαίσιο, της απαξίωσης από τον Χιώτη οδηγό είναι και ο χώρος στάθμευσης στο πετροκάραβο που συχνά τα μεσημέρια είναι άδειος, αφού οι περισσότεροι προτιμούν την κατάληψη του πεζοδρομίου παρά το παρκάρισμα 200 μέτρα μακρύτερα.
Που καταλήγουμε λοιπόν; «Απαιτείται και υπευθυνότητα από τους πολίτες», λέει ο κ. Μαθιούδης, «να μην κοιτάει ο καθένας να παρκάρει εκεί που τον βολεύει, αλλά να νοιάζεται και για τους άλλους».
Αυτός είναι βασικότερος παράγοντας συνύπαρξης σε μια κοινωνία, κάτι που λέχθηκε και πρόσφατα για την περίπτωση της Βερίτη. Ας μην φτάσουμε και στον Βροντάδο να θρηνήσουμε θύματα και ας δοθεί μια μόνιμη λύση.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.