Τα έλλειμμα παιδείας είναι η αιτία της παρακμής μας. Η τέχνη είναι παιδεία, η ηθική και πνευματική αγωγή του ανθρώπου, σε αυτό σκοπεύει.
Ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης στην ημερίδα του 2ου κύκλου του Ελεύθερου Πανεπιστημίου «Ιωνία», υποστήριξε ότι αυτό που κάνει τον κάθε τόπο να λάμπει είναι ο πολιτισμός μέσα από την παιδεία. Η σκέψη που πηγάζει μέσα από τα κλασσικά αρχαία κείμενα και τα πιο σύγχρονα κλασσικά διαχρονικά κείμενα είναι η πηγή που έχει μέσα όλες αυτές τις ανθρώπινες αξίες.
Βαβέλ
«Ο άνθρωπος που έχει παιδεία αντλεί τη δύναμη να μπορεί να υποστηρίξει τον εαυτό του και τους άλλους, μέσα σε μια συγκυρία απόλυτης σύγχυσης, η οποία είναι ένα ποτάμι της ζωής που, αν δεν υπάρχουν πνευματικές αντιστάσεις, μας παρασύρει στην άβυσσο.
Λαοί σαν κι εμάς, που δεν αποκτήσαμε παιδεία ποτέ, περιμένουμε πάντα έναν ηγέτη να δώσει το παράδειγμα για να ακολουθήσουμε και εμείς, αλλά δυστυχώς αυτός ο ηγέτης δεν βρέθηκε ποτέ», τονίζει.
Έτσι, όπως υποστηρίζει, ο κόσμος δεν βρήκε κάποιον να εμπιστευθεί και να ακολουθήσει ένα δρόμο παιδείας, που σημαίνει κατανόηση βαθειά για τον άλλο, θεμελίωση των ανθρώπινων αξιών, για να μπορέσει να είναι υπόδειγμα.
«Πρέπει να ξέρουμε ότι η αλήθεια δεν είναι ένα υποκειμενικό φιλοσοφικό μέγεθος, είναι ένα μαθηματικό μέγεθος, σημαίνει την πραγματικότητα».
«Κίνηση είναι η δίκαιη σκέψη, σημαίνει ότι η αλήθεια είναι μια, δεν υπάρχουν πολλές αλήθειες. Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο ο καθένας να έχει την αλήθεια του για τη ζωή, οπότε έρχεται η απόλυτη σύγχυση. Αυτή είναι η Βαβέλ που γνωρίζουμε, δεν είναι κάτι άλλο. Κόσμος υπήρχε και πριν από εμάς και καταστράφηκε ακριβώς επειδή οι άνθρωποι έφτασαν στο σημείο να μην μπορούν να συνεννοηθούν. Ενώ είχαν το Θεϊκό εργαλείο του λόγου, δεν μπορούσαν να το διαχειριστούν και έφτασαν στο σημείο να καταστρέψουν οι ίδιοι αυτό το πολύτιμο δώρο που πήραν από το Θεό αλλά δεν μπόρεσαν να το εκτιμήσουν. Ο άνθρωπος, επειδή έχει την ελεύθερη βούληση, μπορεί να λειτουργήσει ως μικρός Θεός. Αλλά είναι ο ίδιος ο άνθρωπος που έχει και την επιλογή να κάνει το απόλυτο κακό», επισημαίνει.
Ανυπακοή
Μπορούμε, όπως υποστήριξε, να έχουμε τη νόηση να μην υπακούμε σε όλες τις επιταγές που έρχονται από διάφορα κέντρα, συνήθως ανόητων, που εκπροσωπούν όμως στην πραγματικότητα συμφέροντα και εξουσίες.
«Θέλουν να βγάζουν περισσότερα χρήματα, να αποκτήσουν περισσότερη εξουσία για να έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Είναι πιο φοβισμένοι από εμάς, δεν πρέπει να τους φοβόμαστε , πρέπει να τους φοβούνται αυτοί που δεν έχουν αξίες. Αν κάποιος λαός έχει αξίες, δεν μπορεί να τον φοβίσει τίποτα. Είναι μεγάλη ανάγκη να επικοινωνεί κανείς με αυτά τα κείμενα, γιατί επανακουρδίζουν τον εγκέφαλο μας, τον επαναφέρουν δηλαδή στην απόλυτη λογική τάξη, που σου δίνει την ικανότητα της διαχείρισης», λέει, τονίζοντας ότι οι λέξεις άνθρωπος και παιδεία πρέπει να είναι ταυτόσημες.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.