Σε ένα υπαίθριο αστεροσκοπείο μετατράπηκε το βράδυ της Κυριακής 6 Απριλίου 2025 η Πλατεία Βουνακίου, καθώς πλήθος κόσμου – μικροί και μεγάλοι – συμμετείχαν σε μία μοναδική εμπειρία αστροπαρατήρησης και ουρανογραφίας, ανακαλύπτοντας τους πλανήτες και τα μυστικά του σύμπαντος.
Σχολεία, οικογένειες αλλά και περαστικοί, έσπευσαν να παρατηρήσουν μέσα από τα τηλεσκόπια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου εντυπωσιακά ουράνια σώματα, όπως τον γιγάντιο πλανήτη Δία, τη Σελήνη, τη Μεγάλη Άρκτο, τον Αρκτούρο, τον Ωρίωνα, αλλά και το απέραντο σύμπαν, φέρνοντας, έστω και για λίγο, τον Ουράνιο Θόλο πιο κοντά στους ανθρώπους.
Το κοινό της Χίου ξενάγησε στην αστρονομία η εξειδικευμένη και πρόθυμη ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η οποία απάντησε με χαρά και σαφήνεια στις ερωτήσεις μικρών και μεγάλων, οι οποίες –όπως χαρακτηριστικά σχολίασε στέλεχος της ομάδας– «έπεφταν σαν βροχή... από διάττοντες αστέρες».
Η παρουσία της ομάδας εντάσσεται στο πλαίσιο του πανελλαδικού προγράμματος «UniversALL: Αστρονομία για μαθητές ακριτικών περιοχών», το οποίο υλοποιείται σε όλη την Ελλάδα. Στόχος του προγράμματος είναι η διάδοση της επιστήμης και η προσέγγιση των μαθητών απομακρυσμένων περιοχών με την Αστρονομία. Η Χίος συμμετέχει ενεργά με δύο σχολεία, ενώ οι μαθητές καλούνται, μετά την εμπειρία, να στείλουν εργασίες στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Οι δράσεις περιλαμβάνουν ομιλίες, παρουσιάσεις, παιδικά εργαστήρια και βιωματικές αστρονομικές παρατηρήσεις, συνδυάζοντας την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία. Το πρόγραμμα, που διαρκεί το διήμερο 6 και 7 Απριλίου, έχει ήδη κατακτήσει μικρούς και μεγάλους συμμετέχοντες.
Η βραδιά ήταν ιδανική για αστροπαρατήρηση, με καθαρό ουρανό και πλήρη ορατότητα. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησαν οι ειδικοί, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εντοπίσουν τον Πολικό Αστέρα στην προέκταση της ουράς της Μεγάλης Άρκτου, ο οποίος χρησιμοποιείται διαχρονικά για τον προσανατολισμό. Επιπλέον, έμαθαν για τα δύο διακριτά αστεράκια στην ίδια περιοχή, τον Αλκόρ και τον Μιζάρ, τα οποία φαίνονται ως ένα με γυμνό μάτι, αλλά ξεχωρίζουν στο τηλεσκόπιο.
«Όποιος τα διέκρινε στην Αρχαιότητα με γυμνό μάτι, τον διάλεγαν για τοξότη!», ανέφερε με χαμόγελο εκπρόσωπος της αποστολής, προκαλώντας τον ενθουσιασμό των παιδιών.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.