Έντονη ήταν η παρουσία της Χίου στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης προς τιμήν των Πρέσβεων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, φέρνοντας στο προσκήνιο την τουριστική, γαστρονομική και πολιτιστική ταυτότητα του νησιού.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου τα τελευταία χρόνια έχει επιδοθεί σε μια έντονη προσπάθεια εξωστρέφειας, με στόχο την ανάδειξη των νησιών της στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, το Φεστιβάλ της Χίου έχει αναδειχθεί σε θεσμό διεθνούς εμβέλειας, φιλοξενώντας προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και καθιστώντας το νησί σημείο αναφοράς στον χάρτη του ποιοτικού τουρισμού. Η επιτυχία αυτών των δράσεων αποτυπώθηκε και στη δημοσιότητα που έλαβε η Χίος από διεθνή Μέσα, όπως το Vogue, το οποίο φιλοξένησε το νησί στο εξώφυλλό του.
Το μενού του δείπνου, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, είχε κυριολεκτικά «άρωμα Χίου». Το μενού των επισήμων συνοδευόταν από σκίνα και δάκρυα μαστίχας, ενώ την παράσταση έκλεψε η Χιώτικη φασολάδα με μανταρίνι, μια παραδοσιακή συνταγή που επιμελήθηκε ο Χιώτης σεφ Δημήτρης Μανωλάκης και η οποία μεταφέρθηκε την ίδια ημέρα στη Μυτιλήνη. Στο μενού περιλαμβάνονταν επίσης ελιές θρούμπες Χίου, μασουράκια και λικέρ μαστίχας, με τους προσκεκλημένους να εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για τη γεύση και την ποιότητα των τοπικών προϊόντων.
Ιδιαίτερη μνεία στα προϊόντα της Χίου έκανε η γνωστή σεφ και Πρέσβειρα Γαστρονομίας του Βορείου Αιγαίου Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Η Χίος διαθέτει έναν γαστρονομικό πλούτο σπάνιο, που ξεχωρίζει τόσο για τη γεύση όσο και για την αυθεντικότητα των προϊόντων του».
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, σε δήλωσή του, στάθηκε στην αλλαγή της τουριστικής εικόνας του νησιού:
«Για δεκαετίες η Χίος ήταν περισσότερο γνωστή για τον θρησκευτικό τουρισμό και κυρίως για το έθιμο του ρουκετοπόλεμου, ενώ από το 2015 και μετά μπήκε και η ταμπέλα του μεταναστευτικού. Τα τελευταία χρόνια και δη μετά το 2022, η εικόνα αυτή έχει αλλάξει άρδην και η Χίος αποτελεί πλέον έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, χάρις τις συνεχείς και άοκνες ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής».
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η προσπάθεια δεν σταματά εδώ, τονίζοντας:
_«Το Φεστιβάλ της Χίου που έγινε θεσμός αλλά και οι συνεχείς προσπάθειες ανάδειξης του νησιού, όπως τελευταία στο δείπνο προς τιμήν των Πρέσβεων, έχουν καταστήσει την Χίο σε νησί του Πολιτισμού, της Γαστρονομίας, του Τουρισμού και αναδεικνύουν την πραγματική ομορφιά της Μυροβόλου. Δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε ως Περιφερειακή Αρχή με ακόμη μεγαλύτερη ορμή την ανάδειξη του Βορείου Αιγαίου».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.