Στα πλαίσια του αφιερώματος της προσομοίωσης του Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων 2018 που διοργανώνει η μη κερδοσκοπική οργάνωση AFIXIS και καθώς θέλουμε να αναδείξουμε τις επιτυχίες των νέων είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Στέλιο Βούκουνα, φοιτητή 3ου έτους της νομικής Κομοτηνής και διακριθέντα στην συγκεκριμένη διοργάνωση αλλά και για πτυχές της ελληνικής πολιτικής ζωής.
Το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων είναι μια προσομοίωση του τρόπου λειτουργίας της Βουλής των Ελλήνων και η φετινή χρονιά είναι η 6η συνεχόμενη διοργάνωση του θεσμού. Ουσιαστικά το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων, προσομοιάζει τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, το πως νομοθετούν οι Έλληνες βουλευτές και γενικά δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τον τρόπο νομοθέτησης. Το ΜΒΕ, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι ένα παιχνίδι, στο οποίο μπορείς να ανταλλάξεις πολιτικές ιδέες, απόψεις, να συζητήσεις με νέους από κάθε άκρη της χώρας, καθώς υπήρχαν συμμετέχοντες από την Θεσσαλονίκη, από την Κρήτη, την Ρόδο και να ενστερνιστείς τα προβλήματα των περιοχών τους και τις ιδέες τους. Είναι ένα παιχνίδι επίσης στο οποίο μπορείς να κάνεις και πάρα πολύ ισχυρές φιλίες διότι είναι τέσσερις πολύ δυνατές ημέρες κατά τις οποίες στην διαδικασία της νομοθέτησης έχει την δυνατότητα να μιλήσεις με διαφορετικά παιδιά και να συνδιαλλαχθείς. Επίσης για να συμμετάσχεις στο ΜΒΕ θα πρέπει να έχει κάνει μια προετοιμασία πιο πριν για την επεξεργασία των νομοσχεδίων με την πολιτική ομάδα στην οποία ανήκεις καθώς και σε ποια επιτροπή ανήκεις, όπως παράδειγμα εγώ άνηκα στην επιτροπή περιβάλλοντος και είχαμε άρθρα για τα πυρηνικά και την ΡΑΕ. Αυτό σε βοηθάει, σε ενεργοποιεί ώστε να ερευνήσεις, να συζητήσεις και να μάθεις νέα πράγματα πάνω σε θέματα που μπορεί και να μην ξέρεις.
Για μένα είναι δεύτερη φορά στο ΜΒΕ. Επέλεξα να ξαναπάω διότι ουσιαστικά το ΜΒΕ σου δίνει την ευκαιρία μέσα από όλες αυτές τις διαδικασίες των 4 ημερών και από την όλη προετοιμασία που έχει προηγηθεί να μιλήσεις πολιτικά με τους νέους της γενιάς σου, που είναι πάρα πολύ σημαντικό για μένα λόγω της απολιτικοποίησής που υπάρχει στην χώρα μας καθώς και της μη συμμετοχής στα κοινά από τους νέους της δυσπιστίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Δίνεται η ευκαιρία στους νέους μέσα από το ΜΒΕ να παράξουν πολιτικές ιδέες και να πράξουν πολιτικά. Βέβαια όλοι πρέπει να προσέξουν ότι μέσα σε αυτές τις μέρες κανείς δεν γίνεται ειδήμων της πολιτικής, ούτε έτοιμος να γίνει βουλευτής. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να γνωρίζεις το πως νομοθετούν στην Βουλή της χώρας σου.
Για μένα ήταν πολύ σημαντικό αυτό το βραβείο στην 2η συμμετοχή μου και ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλείας μέσω της παράταξης μου, της Σοσιαλιστικής Δύναμης. Με την δουλειά που επιδείξαμε και την συμπεριφορά μας μέσα στις εργασίες της Βουλής τα οποία είχαμε συμφωνήσει με τα υπόλοιπα παιδιά του κόμματος μου και τα καταφέραμε να κερδίσω αυτό το βραβείο, αποτέλεσμα ομαδικής δουλείας το οποίο απλά έτυχε να κερδίσω εγώ.
Αρχικά ένας βασικός λόγος είναι να εκφράσει την γνώμη για θέματα της επικαιρότητας. Με τους ρυθμούς της παγκοσμιοποίησης και γενικά με τον τρόπο εξέλιξης της κοινωνίας, δύσκολα ο νέος έχει ένα πεδίο ένα βήμα να εκφράσει την γνώμη γι’ αυτά που γίνονται στην καθημερινότητα. Θα πρέπει ο καθένας που συμμετέχει στο ΜΒΕ να μην πιστεύει ότι έχει αλλάξει τον κόσμο, ωστόσο πιστεύω από τον διάλογο και την συζήτηση να προβληματιστούμε και να βρούμε λύσεις τις οποίες θα διοχετεύσουμε στην πραγματική καθημερινότητα μας. Δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι οι ισχυρές φιλίες που φτιάχνεις πριν, κατά την διάρκεια αλλά και μετά της προσομοίωσης και όλη η μαγεία είναι όταν αναπολείς αυτές τις μέρες, πράγμα που συμβαίνει από περισσοτέρους. Τέλος, μπορείς να καλλιεργήσεις την ρητορεία σου και να αναπτύξεις το δημόσιο λόγο και να είσαι χαλαρός απέναντι σε κοινό. Χαρακτηριστικό ήταν, αν θυμάσαι, όταν κατά την διάρκεια της επιτροπής μια κοπέλα άρχισε να μιλάει κόλλησε για ένα διάστημα λόγω άγχους και αντιθέτως όλη επιτροπή σηκώθηκε και την χειροκρότησε όταν τέλειωσε την ομιλία της για να της δείξει ότι πρέπει να ξαναμιλήσει χωρίς άγχος. Ήταν μια στιγμή πεμπτουσία του συνεδρίου, δείχνοντας το πρόσωπο του ΜΒΕ.
Κοιτάξτε, τα τελευταία δέκα χρόνια η χώρα μας βιώνει μια κρίση. Μια κρίση όχι τόσο οικονομική αλλά αξιάκη, πολιτιστική και πολιτισμική. Οι Έλληνες και ακόμα πιο πολύ οι νέοι έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα αδιαφορούμε για τα κοινά και έχουμε την τάση ότι δεν μπορεί να αλλάξει κάτι. Το μεγάλο κακό του πολιτικού συστήματος το οποίο μας κρατάει πίσω και σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, είναι η έλλειψη συνεργασίας και συνεννόησης και ενότητας στα μεγάλα εθνικά ζητήματα. Από τα πρώτα χρόνια η χώρα μας ήταν χωρισμένη σε μνημονικούς και αντιμνημονιακους, σε προδότες και πατριώτες, σε λαϊκιστές, δημαγωγούς. Υπάρχει διχασμός στο πολιτικό σύστημα. Με ενότητα και μεγάλη συνεννόηση μπορεί να βγει η χώρα από την κρίση. Παίρνω παράδειγμα την δική μας γενιά, και δεν πρέπει να τα παρατάμε και αν μπορούμε να αλλάξουμε έστω το 2% του κόσμου ας το κυνηγήσουμε και ας το πράξουμε. Όλες οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές ξεκίνησαν από τους νέους, βέβαια δεν είναι και οι νέοι αυτοί που δημιούργησαν τα προβλήματα του πολιτικού συστήματος και την οικονομική κρίση. Η μοναδική μας ευθύνη είναι να ενεργοποιηθούμε και να πράξουμε.
Ελλάδα. Βέβαια δεν είμαι υπέρμαχος της άποψης όσοι φεύγουν στο εξωτερικό εγκαταλείπουν την χώρα, το θεωρώ μεγάλη ανοησία. Θέλω να μείνω στην Ελλάδα γιατί είναι μια μαγική χώρα μέσα στα προβλήματα που μας ταλανίζουν. Πρέπει όμως να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος και να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας γιατί αλλιώς πρέπει και εμείς οι νέοι να βρούμε άλλες διεξόδους.
Το ιδανικό πολιτικό σύστημα για μένα δεν υπάρχει. Αλλά αν θέλεις να σου δώσω μια απάντηση, εγώ θεωρώ ότι η χώρα και οι περισσότερες χώρες, όταν υπήρχαν στην εξουσία κόμματα προοδευτικά και τα οποία σέβονταν το δημοκρατικό πολίτευμα και πρώτα το κράτος δίκαιου και τα ατομικά δικαιώματα, τότε μόνο μια χώρα μπορεί να πάει μπροστά. Ένα κράτος που πρέπει να προστατεύει και τους αδυνάμους. Δεν νοείται στον 21ο αιώνα να λεμέ ότι έχουμε ισότητα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι είναι φτωχοί και δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Το πρόβλημα μας δεν είναι οι πλούσιοι, αλλά είναι οι πλούσιοι που ζούνε εις βάρος των φτωχών.
Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να ασχοληθούμε με τα κοινά, να αποφύγουμε την ιδιώτευση, είναι καλό να είμαστε σωστοί φοιτητές και νέοι αλλά πρέπει να είμαστε και σωστοί πολίτες. Έλεγε στον επιτάφιο του Θουκυδίδη ο Περικλής, όποιος δεν ασχολείται με τα κοινά είναι πολίτης ‘’άχρηστος’’, μια πρόταση επίκαιρη καθώς πρέπει να ενεργοποιηθούμε, να βγούμε μπροστά εμείς οι νέοι και πιστεύω ότι έχουμε το ιστορικό χρέος να δημιουργήσουμε μια χώρα από αυτή που παραλάβαμε από τους γονείς μας.
(πηγή:exarticis.wordpress.com)
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.