30.9.2024 13:44

1.200 και πλέον υπογραφές Χιωτών ενάντια στις εξορύξεις

Το Επιμελητείο Περιβάλλοντος και Πολιτισμού της Χίου ξεκίνησε πρόσφατα μια σημαντική πρωτοβουλία ενάντια στην εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο, μέσω της συγκέντρωσης υπογραφών. Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στα σχέδια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης αντιμονίου σε εταιρεία, στον δημόσιο μεταλλευτικό χώρο της περιοχής Κεράμου Αγιασμάτων και των γύρω χωριών.

Μέχρι στιγμής, η πρωτοβουλία έχει συγκεντρώσει πάνω από 1.200 υπογραφές μέσω της πλατφόρμας https://secure.avaaz.org/, με στόχο να σταματήσει η εφαρμογή του προτεινόμενου έργου που απειλεί να καταστρέψει την οικολογική και πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής.

Το ψήφισμα της πρωτοβουλίας επισημαίνει ότι η εξορυκτική δραστηριότητα, είτε επιφανειακή είτε υπόγεια, δεν είναι συμβατή με την κλίμακα και τη φυσιογνωμία της Βόρειας Χίου, καθώς απειλεί τη φύση, το τοπίο, τα υπόγεια ύδατα και τις ιαματικές πηγές. Επιπλέον, θα έχει αρνητικές συνέπειες στο μικροκλίμα της περιοχής και θα πλήξει τους κατοίκους που ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή και τις ήπιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης, όπως ο φυσιολατρικός και πολιτισμικός τουρισμός.

Οι πολίτες που υπογράφουν το ψήφισμα δηλώνουν ότι η περιοχή χρειάζεται κρατική και κοινωνική μέριμνα για την προστασία και την αειφόρο διαχείριση των φυσικών της πόρων, την αναβάθμιση του δημοτικού υδροθεραπευτηρίου και την προστασία των παλαιών μεταλλείων ως πολιτισμικά μνημεία. Αντίθετα, καταγγέλλουν ότι οι εξορυκτικές δραστηριότητες αποτελούν "καταστροφικές επενδύσεις" που δεν προάγουν την ανάπτυξη αλλά οδηγούν σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας.

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι κάτοικοι της Χίου καλούν την κυβέρνηση και τον δήμο να προστατεύσουν τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, παραδίδοντας αυτά τα στοιχεία στις επόμενες γενιές ως ανεκτίμητα πλεονεκτήματα.

Το ψήφισμα: https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/upen_demos_khiou_periphereia_ba_okhi_stis_exoruxeis_antimoniou_sten_khio

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ