Νέα δεδομένα για την ενίσχυση της οικονομίας των νησιών του Βορείου Αιγαίου δημιουργεί η προχθεσινή συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.
Πέρα από το ποσό των 3,5 δις. ευρώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατάφερε να δεσμεύσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές τους ως προς την απελευθέρωση θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που εισέρχονται σε χώρες ενταγμένες στις συνθήκες Σένγκεν.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η συμφωνία προβλέπει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα «παρουσιάσει τη δεύτερη έκθεση προόδου σχετικά με την εφαρμογή από την Τουρκία του χάρτη πορείας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2016».
Παράλληλα, αναφέρει πως «η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας θα αρχίσει να εφαρμόζεται πλήρως από τον Ιούνιο του 2016, προκειμένου η Επιτροπή να είναι σε θέση να παρουσιάσει την τρίτη έκθεση προόδου της το φθινόπωρο του 2016, με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας, δηλαδή την κατάργηση της υποχρεωτικής θεώρησης για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν τον Οκτώβριο του 2016 εφόσον οι απαιτήσεις του οδικού χάρτη πληρούνται».
Μειώνεται αισθητά το κόστος
Με τη λογική του «αν θέλετε έχει καλώς…» ο Τούρκος Πρωθυπουργός Νταβούτογλου ζήτησε και τελικά ικανοποίησε ένα χρόνιο αίτημα των γειτόνων, αυτό της κατάργησης της Βίζα για τους Τούρκους επισκέπτες. Είχε άλλωστε τονιστεί και στο παρελθόν, τουλάχιστον σε επίπεδο νησιωτικών Δήμων, ότι η απελευθέρωση της θεώρησης θα συμβάλλει δυναμικά στην ανάπτυξη των τουριστικών ρευμάτων προς τα ελληνικά νησιά, αφού το κόστος της Βίζα αναμένεται να μηδενιστεί.
«Για να λάβει ένας Τούρκος βίζα η διαδικασία ήταν περίπλοκη. Τα κριτήρια ήταν αυστηρά ενώ πολλές φορές το κόστος για την έκδοσή της ήταν απαγορευτικό. Τα λεγόμενα πράσινα διαβατήρια έδωσαν μία λύση για τους Τούρκους ωστόσο απέκλεισαν τα μικρομεσαία εισοδήματα από μία πιθανή ταξιδιωτική απόδραση σε Χίο, Λέσβο και Σάμο», εξήγησε πρώην στέλεχος της Ελληνικής Προξενικής Αρχής της Σμύρνης στον «π».
«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν περίπου το 90% των Τούρκων που ζουν στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη θέλουν να έρθουν σε ένα από τα νησιά. Αν λοιπόν καταργηθεί η Βίζα τότε θα υπάρξει και σημαντική τόνωση του τουριστικού ρεύματος», ανέφερε στον «π» η ίδια πηγή.
«Μας λύνει τα χέρια»
Με θετικό μάτι πάντως βλέπει τη συγκεκριμένη εξέλιξη και η Αστυνομική Διεύθυνση Χίου καθώς η διαδικασία και συνεπώς ο φόρτος εργασίας θα μειωθούν αισθητά.
«Αν καταργηθεί η Βίζα τότε θα μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό και ο χρόνος εξυπηρέτησης των Τούρκων τουριστών. Ο Αστυνομικός που θα ελέγχει τα διαβατήρια απλά θα περνάει τα στοιχεία στο σύστημα, θα βλέπει αν ο επισκέπτης έχει ποινικό μητρώο ή εκκρεμεί σε βάρος του κάποιο διεθνές ένταλμα σύλληψης και στη συνέχεια θα του χορηγείται άδεια εισόδου στη χώρα», ανέφερε στον «π» υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομικής Διευθύνσης.
Όλα αυτά βέβαια με την βασική προϋπόθεση η Άγκυρα να περάσει επιτυχώς τις τρεις αξιολογήσεις που έχει μπροστά της, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι έστω και μία φορά μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις απέναντι στην Ε.Ε., μέλος της οποίας επιδιώκει να γίνει εδώ και χρόνια.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.