18.11.2014 18:05

100 χρόνια προσφοράς [BINTEO]

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΙΜΙΖΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΡΕΙΘΙΑΝΗΣ

Η εκατονταετής πορεία του Δημοτικού Σχολείου της Ερειθιανής και ο ρόλος που διαδραμάτισε στην τοπική κοινωνία του Βροντάδου από τις αρχές του 20ου αι. μέχρι σήμερα θα βρεθούν στο επίκεντρο παρουσίασης των ιστορικών ντοκουμέντων που συνέλλεξε και θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση την ερχόμενη Κυριακή, τόσο ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου όσο και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.

Η γιορτή

Όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Διευθυντής του Σχολείου Γ. Κριμιζής η γιορτή θα είναι χωρισμένη ανά δεκαετίες που μέσα από βίντεο, φωτογραφίες κι έγγραφα ντοκουμέντα θα αναλύεται η δράση του Σχολείου της Ερειθιανής από την δημιουργία του μέχρι και σήμερα.

Σταθμοί στην ιστορία του

Η πληθώρα των γεγονότων που για πρώτη φορά θα εκτεθούν οργανωμένα στο ευρύ κοινό είναι τέτοια που σίγουρα δημιουργεί πολλούς ιστορικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

Ωστόσο η θεμελίωση του πέτρινου οικοδομήματος το 1911 και τα εγκαίνιά του το 1913, λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση της Χίου αποτελούν τις βάσεις της ιστορικής εξέλιξης του σχολείου.

Από εκεί και μετά ξεχωρίζουν τόσο η λειτουργία του κατά τα χρόνια της κατοχής όπου λειτούργησε κι ως χώρος συσσιτίων για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής όσο και την περίοδο της δικτατορίας.

Αυτό που ουσιαστικά επεσήμανε ως σημαντική ιστορική αλλαγή ο διευθυντής του Σχολείου έχει να κάνει με τον τρόπο διδασκαλίας στα χρόνια που ακολούθησαν τη μεταπολίτευση.

«Έγινε ένα σχολείο πιο δημοκρατικό κι αυτό έχει αποτυπωθεί σε όλες τις συνεντεύξεις των μαθητών. Σήμερα είναι ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία που αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα της ζωής του Βροντάδου», ανέφερε ο κ. Κριμιζής. 

Σημαντικές προσωπικότητες

Κατά τη μακροχρόνια διάρκεια δράσης του Σχολείου της Ερειθιανής πέρασαν απ' αυτό σπουδαίοι δάσκαλοι και δημιουργικοί μαθητές. Οι περισσότεροι μαθητές έγιναν ναυτικοί και όργωσαν τα πελάγη. Αρκετοί όμως σπούδασαν και διέπρεψαν στις επιστήμες τους. Ένας μάλιστα αξιώθηκε να γίνει Πατριάρχης, ένας Αστροφυσικός στη NASA, ένας Λογοτέχνης πανελλήνιας εμβέλειας και πολλοί άλλοι ξεχώρισαν σε διάφορους άλλους τομείς.

Αυτά κι ακόμα περισσότερα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι επιλέξουν να βρεθούν στις 18:00 της Κυριακής στο κινηματοθέατρο της ΠΕΚΕΒ. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ