15.5.2024 7:29

105 χρόνια από την Ελλάδα των 2 ηπείρων και των 5 θαλασσών

Με αφορμή τη συμπλήρωση 105 ετών από την 2α Μαΐου 1919 (15η Μαΐου σαν σήμερα σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο), όταν η Σμύρνη και ευρύτερα η Ιωνία εντάχθηκε στην ελληνική επικράτεια (Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών), προβάλλεται το παρόν πόνημα.

Ξεκινά ηχητικά το παρόν video με μια σπάνια και  ιστορική ηχογράφηση. Με το Εμβατήριο της Σμύρνης όπως αυτή είχε ηχογραφηθεί από την ορχήστρα πνευστών  της ORFEON RECORDS, σε δίσκο 78 στροφών, έτους παραγωγής 1908! Επειδή στο μοναδικό αυτό δίσκο, είναι σπασμένο ένα τμήμα των αρχικών του στροφών, κρίθηκε σκόπιμο (παρά την άσχημη ηχητική απόδοση), να συμπεριλαμβάνεται και το μουσικό του ξεκίνημα, αφού αυτό περιλαμβάνει την καταγραφείσα φωνή του χορωδού να αναγγέλλει δυναμικά τον τίτλο της εταιρείας «Ορφέον Ρέκορντς»!

 Από το χρονικό σημείο που ξεκινά η παρουσίαση των εικόνων της Παλαιάς Σμύρνης , ο ήχος πλέον προέρχεται από την επεξεργασμένη ηχητική αυτή καταγραφή (όσο ήταν δυνατόν να υπάρξει καθαρισμός ενός τόσο παλιού και πολυπαιγμένου δίσκου 78 στροφών). Συνοδεύεται οπτικά με σπάνιες εικόνες από την πολύπαθη αυτή ιστορική πόλη της Μικρασίας, από το έτος 1875 έως και το έτος 1910. Εδώ οφείλω να καταθέσω, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον μουσικό παραγωγό και ερευνητή κ. Νίκο Διονυσόπουλο, για τον καθαρισμό του δίσκου και την ηχητική καταγραφή που επιτεύχθηκε και συμπεριελήφθηκε στο παρόν έργο.

Μετά το τέλος της ηχητικής αυτής παρουσίασης, ακολουθεί η νεώτερη και σύγχρονη πλέον ηχογράφηση έτους 2003 του Εμβατηρίου της Σμύρνης, από την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου! Εδώ στο video η οπτική του επένδυση περιλαμβάνει επίσης σπάνιο φωτογραφικό υλικό εποχής 1919 -1922 που αναδεικνύει την ελληνικότητα της πανέμορφης αυτής πόλης της Ιωνίας Μικράς Ασίας!

Ακολουθεί σε ροή ονομαστικό ευχαριστήριο προς όλους τους κατόχους υλικών και πνευματικών δικαιωμάτων, οι οποίοι ένθερμα αποδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στο παρόν πόνημα! Ένα πόνημα που εκτιμώ ότι θα μπορέσει να αποτελέσει ένα μικρό λιθαράκι Μνήμης και Τιμής σε αυτούς τους μαρτυρικούς προγόνους μας στην Μικρασιατική Γη…

Ένα ολόθερμο ευχαριστώ σε όλους τους φίλους και συναδέλφους που συνέβαλαν με τη γνώση και την εμπειρία τους στη γραμματική, οπτική και ηχητική διαμόρφωση και ολοκλήρωση του παρόντος πονήματος!

Τέλος, για μια ακόμη φορά καταχωρώ τα ευχαριστώ μου στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών (ΚΜΣ)και στον κ. Πέτρο Μεχτίδη για τους χάρτες, καθώς και στον αγαπητό φίλο, μουσικό ερευνητή και συγγραφέα Ηλία Μπαρούνη, χάρη στις γνώσεις και στις εμπειρίες του οποίου πραγματοποιήθηκε ο συντονισμός για τη δημιουργία και την ολοκλήρωση του όλου έργου που γίνεσθε κοινωνοί.

Δημήτρης Θωμαδάκης

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: Σμύρνη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ