7.11.2024 6:56

245 ηχηρά τοπικά "όχι" στις εξορύξεις αντιμονίου στον Κέραμο

Ομόφωνο ψήφισμα της συνάντησης φορέων και πολιτών στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χίου

Οι 245 υπογραφές από κατοίκους των Λεπτοπόδων που είναι αντίθετοι στις εξορύξεις αντιμονίου, τις οποίες παρουσίασε η Μαρία Φαφαλιού στην ενημερωτική εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Ενάντια στις Εξορύξεις Αντιμονίου, επισφράγισαν οριστικά, την πλήρη αντίθεση των τοπικών κοινωνιών της Βόρειας Χίου, στην πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, να προχωρήσει στην επαναλειτουργία των μεταλλείων αντιμονίου στον Κέραμο.

Μαζί με το ψήφισμα της συνέλευσης (ενημέρωση-διάλογος), που έλεγε ΟΧΙ στις εξορύξεις αντιμονίου, έδειξαν την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας σε αυτό το έργο αφού οι ανησυχίες για την υγεία και τις αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα, όχι μόνο των κατοίκων της Αμανής αλλά και ολόκληρης της Χίου, είναι ολοφάνερες, σύμφωνα με τις δηλώσεις γιατρών, περιβαλλοντολόγων, μεταλλειολόγων και τις σχετικές ομιλίες που έγιναν στη συνάντηση.

"Φωνή Λαού, Οργή Θεού"

«Φωνή λαού, οργή Θεού»... «Δεν μπορούμε να τραγουδάμε όταν καίγονται τα σπίτια μας»!, τόνισε ο Σωτήρης Παραδείσης (Διευθυντής του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Βολισσού), ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση της συνάντησης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χίου, στις 6.30 το απόγευμα της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου 2024, και κράτησε μέχρι τις 10 το βράδυ με μεγάλη συμμετοχή. Πολίτες και κάτοικοι των εμπλεκομένων περιοχών, αιρετοί και επιστήμονες, εξέφρασαν όλοι την αντίθεσή τους στο έργο των εξορύξεων αντιμονίου, με σαφήνεια και μαχητικότητα.

Τεκμηριωμένα Επιχειρήματα κατά των Εξορύξεων

Από τους ομιλητές της εκδήλωσης, φάνηκε με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, ότι το έργο ενέχει κινδύνους για την υγεία, το περιβάλλον και την κοινωνία, και δεν θα είναι κερδοφόρο για το Δημόσιο Συμφέρον.

Εκτός από τον Σωτήρη Παραδείση, ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννης Μακριδάκης (συγγραφέας, κάτοικος Βολισσού και εκπρόσωπος της ΕΠΠΟΧΙ-Επιτροπή Πολιτών Χίου), ο Δημήτρης Τσούχλης (Περιβαλλοντολόγος), ο Σπύρος Γανιάρης (Πνευμονολόγος και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου), η Μαρία Φραγκάκη (Μεταλλειολόγος), η Ελένη Κατσαρού (Πρόεδρος της ΚοινΣΕπ «Θέρμαι Αγιασμάτων»-Ιαματικά Λουτρά) καθώς και η δικηγόρος Σέβη Πειραντάκου που τόνισε και αιτιολόγησε, όπως και όλοι οι ομιλητές, την αντίθεσή της στο έργο, με επιστολή που διαβάστηκε, αφού δεν κατάφερε να παρευρεθεί.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024

Οι Φωνές των Κατοίκων της Αμανής

Από τους κατοίκους των χωριών της Αμανής, μίλησαν από το βήμα της εκδήλωσης, τονίζοντας την ανάγκη μαζικής αντίστασης στο έργο των εξορύξεων, η Μαρία Φαφαλιού από τα Λεπτόποδα, η οποία είναι και Δημοτική Σύμβουλος, ο Μανώλης Καρυάμης Πρόεδρος Ποταμιάς, ο Παντελής Κουνιάδης από την Κέραμο, η Δημοσιογράφος Ευγενία Ασλανίδη από τα Κουρούνια, ο Διομήδης Τζιώτης από τη Βολισσό και ο Σωτήρης Θεοδώρου επίσης από τη Βολισσό.

Αντίθεση από Αιρετούς

Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων δημοτικών παρατάξεων και αιρετών του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, οι οποίες ήταν και αυτές στο ίδιο κλίμα αντίθεσης στις εξορύξεις αντιμονίου.

Μίλησαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργης Αμπαζής, ο οποίος τόνισε ότι οι αγώνες κερδίζονται με κινητοποιήσεις και ενότητα όλων των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να βγουν στους δρόμους και να φωνάξουν πριν να είναι αργά, ο πρώην Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης και επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Χίου, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του στο έργο των εξορύξεων αντιμονίου και στον τρόπο που το κινεί η Δημοτική Αρχή προσθέτοντας ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι ανάπτυξης, και αναρωτήθηκε «ποιοι νέοι και ποιοι μεσήλικες του τόπου μας θα πάνε να εργαστούν στα ορυχεία αντιμονίου;... Κανένας».

Μίλησαν ακόμα ο Κώστας Τριαντάφυλλος, επικεφαλής της "Συμμαχίας Αξιών", ο οποίος υπογράμμισε ότι ύστερα από τις τεκμηριωμένες απόψεις των ειδικών επιστημόνων, είναι αδιανόητο να καλούμαστε να αποφασίσουμε, «αν θέλουμε ένα Τσέρνομπιλ στο νησί μας, που να εγκυμονεί κινδύνους».

Στη συνέχεια ο πρώην Αντιδήμαρχος Τουρισμού Κώστας Βεργίνας, επεσήμανε ότι η Αμανή και τα Αγιάσματα είναι ένας υπέροχος τόπος με φυσικό πλούτο, που μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί τουριστικά, και όχι να γίνει «κρανίου τόπος» με ορυχεία. Γι' αυτό και η παράταξή του θα υποστηρίξει όλες τις κινήσεις αντίστασης στο έργο.

Κίνδυνοι για την Υγεία και το Περιβάλλον

Έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον οι πληροφορίες που έδωσαν οι βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης, με τεκμηριωμένες απόψεις, για τους κινδύνους στην υγεία, την επικείμενη μόλυνση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού, και για το ανώφελο και επιζήμιο του έργου για το Δημόσιο Συμφέρον, που επισημαίνουν οι Νομικοί.

Ο Γιάννης Μακριδάκης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η επένδυση είναι μη συμφέρουσα σε κάθε επενδυτή και καθόλου κερδοφόρα για το νησί, αναφερόμενος σε δηλώσεις και σημεία της Διαβούλευσης για το θέμα, και σε πράγματα που αναφέρθηκαν από ανθρώπους του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Είπε χαρακτηριστικά ότι, «ήρθαν να πουλήσουν καθρεφτάκια σε ιθαγενείς, όταν μας έλεγαν ότι οι εξορύξεις θα γίνονται μόνο με υπόγειες εργασίες, αφού τώρα οι ίδιοι δηλώνουν με τη Δημόσια Διαβούλευση, ότι δεν μπορούν να μας διαβεβαιώσουν και να δώσουν εγγυήσεις ότι θα είναι όλα υπόγεια... Άλλωστε, παντού στον κόσμο οι εξορύξεις γίνονται και υπόγεια και υπέργεια».

Κίνδυνοι για την αναπνευστική Υγεία

Ο Πνευμονολόγος Γιατρός Σπύρος Γανιάρης, τόνισε ότι η σκόνη από τις εξορύξεις αντιμονίου, μπορεί να προκαλέσει πολλές αναπνευστικές παθήσεις, όπως παρόξυνση του βρογχικού άσθματος, πνευμονική ίνωση (μια θανατηφόρα επώδυνη ασθένεια), μέχρι και καρκίνο του πνεύμονα.

Και έχουμε παραδείγματα στον τόπο μας από τις εξορύξεις της δεκαετίας του '50.

Εξήγησε ότι επειδή το 70% του αντιμονίου στον κόσμο το παράγει η Κίνα και δεν το δίνει στην Ευρώπη, η οποία έχει έλλειψη, και επειδή το αντιμόνιο χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία όπλων μέχρι τις μπαταρίες, το γυαλί και ηλεκτρικά πάνελ, σκέφτηκαν τη Χίο, τώρα που «καίγονται» στην Ευρώπη για το αντιμόνιο.

Το αντιμόνιο και η όξινη απορροή

«Κανένας Ευρωπαίος δεν θέλει μεταλλείο δίπλα στο σπίτι του, αλλά όλοι θέλουν ένα Tesla», είναι γνωστό το σλόγκαν της Κομισιόν, όπως τόνισε η Μεταλλειολόγος Μαρία Φραγκάκη. Εξήγησε ότι όλες οι παραγωγές αντιμονίου μέχρι τώρα, γίνονταν μόνο στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, και γι' αυτό κανείς δεν νοιάστηκε για τις διαδικασίες απορρύπανσης, από αυτές τις εξαιρετικά ρυπογόνες και επικίνδυνες εξορύξεις, για το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου.

Υπογράμμισε ότι το αντιμόνιο είναι ένωση (1 άτομο αντιμονίου, και 2 άτομα θείου) και είναι τοξικό. Εξήγησε, πώς με τη διαδικασία της εξόρυξης αντιμονίου, δημιουργείται το φαινόμενο της όξινης απορροής, που μολύνει (υδροφόρο ορίζοντα, φυτά, ζώα, άνθρωπο) το περιβάλλον με θειικό οξύ, το οποίο διαλύει βαρέα μέταλλα. Το φαινόμενο της όξινης απορροής «κοιμάται» κατά 90% όταν το αντιμόνιο είναι μέσα στη γη, και «ξυπνάει» με τις διαδικασίες της εξόρυξης, και δεν έχει βρεθεί λύση γι' αυτό από την παγκόσμια κοινότητα.

Ανεπανόρθωτες οι συνέπειες στο περιβάλλον

Ότι είναι ανεπανόρθωτες οι συνέπειες στο περιβάλλον και ότι επεκτείνονται αργά ή γρήγορα, σε όλο και μεγαλύτερη έκταση, τόνισε και ο Περιβαλλοντολόγος Δημήτρης Τσούχλης. Πρόσθεσε ότι στην περίπτωσή μας, κοντά στο χώρο των εξορύξεων αντιμονίου είναι 4 χωριά, ο Εγρηγόρος, τα Χάλανδρα, τα Αφροδίσια και ο Κέραμος... και ένας οικισμός, τα Αγιάσματα, που είναι στο «μάτι του κυκλώνα».

Παράλληλα στην επιστολή που απέστειλε η δικηγόρος Σέβη Πειραντάκου, έγινε γνωστό ότι ο ιδιώτης που θα αναλάβει την επιχείρηση των εξορύξεων, δεν έχει καμία υποχρέωση για επανορθώσεις, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο.

Το ψήφισμα

Η ενημερωτική συζήτηση έκλεισε με την έκδοση ψηφίσματος το οποίο ανέφερε τα εξής:

"Σήμερα , Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024, στο εργατοϋπαλληλικό κέντρο Χίου, διεξήχθει εκ μέρους της Πρωτοβουλίας ενάντια στις εξορύξεις στη Β. Χίο, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τη σχεδιαζόμενη εξόρυξη αντιμονίου στη Κέραμο, με αφορμή την λήξη της δημόσιας διαβούλευσης από το ΥΠΕΝ. Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης εκδόθηκε το παρόν ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ 11/06/2024 

"Η τοπική κοινωνία δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την Αμανή μεταλλευτική περιοχή αλλά τόπο ήπιας ανάπτυξης

όπως προβλέπεται στα ΣΧΟΑΠ και όπως τον οραματίζονται οι κάτοικοι. 

Δεν δίνουμε την απαραίτητη κοινωνική συναίνεση για τις εξορύξεις και καλούμε το ΥΠΕΝ να ακυρώσει το παρόν σχέδιο. 

Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι/ες να να αντισταθούμε με κάθε τρόπο". 

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ