Κοντά σε σύμβαση με Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο) προκειμένου να δώσει λύση σε ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, αυτό της συσσώρευσης των σωσιβίων από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, βρίσκεται ο ΔΙΑΝΟΧ.
Η κατάσταση που επικρατεί στον ΧΥΤΑ της νότιας Χίου είναι οριακή αφού από τις αρχές του 2015 μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 400 τόνοι σωσιβίων ενώ κάθε ημέρα που περνάει εναποτίθενται κατά μέσο όρο 100 κιλά πλαστικού.
Παρά τις επίμονες προσπάθειες για εξεύρεση λύσης, καμία εταιρία ανακύκλωσης δεν αναλαμβάνει την αξιοποίηση των σωσιβίων ζητώντας την αφαίρεση των αφρολέξ μέσα από αυτά και την παράδοσή τους σε άριστη κατάσταση εκ μέρους του Δήμου Χίου.
«Μην τα θάβετε»
Κι ενώ κανείς θα περίμενε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να δείξει τη σχετική ευαισθησία και να αναλάβει πρωτοβουλίες για ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τα νησιά που αποτελούν πύλες εισόδου, αυτό αρκέστηκε μόνο σε μία απλή αποστολή εγκυκλίου. Έτσι με καθυστέρηση 13 μηνών απεστάλη έγγραφο στο οποίο γνωστοποιεί στους Δήμους ότι απαγορεύεται η ταφή σωσιβίων στους ΧΥΤΑ, χωρίς όμως να δίνει εναλλακτική επιλογή.
Σανίδα σωτηρίας η Μ.Κ.Ο. «Οδυσσέας»
Η λύση για μία ακόμη φορά φαίνεται ότι έρχεται από μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση τον «Οδυσσέα», η οποία γνωστοποίησε στους Δήμους Χίου και Λέσβου ότι προτίθεται να λειτουργήσει εργοστάσιο μεταποίησης σωσιβίων στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΙΑΝΟΧ Σ. Συριώδη, η συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο. θα αναλάβει το κόστος μεταφοράς των σωσιβίων στην Αθήνα με σκοπό να φτιάξει προϊόντα από αυτά, όπως τσάντες, μπρελόκ, στρώματα, τετράδια και πορτοφόλια. Μάλιστα τα χρήματα από τη συγκεκριμένη δράση θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά δύο κινητών ιατρικών μονάδων σε Χίο και Μυτιλήνη.
Όπως εξήγησε ο κ. Συριώδης για τον ΔΙΑΝΟΧ προβλέπεται η καταβολή εκ μέρους της Μ.Κ.Ο. του συμβολικού τιμήματος ενός λεπτού του Ευρώ για κάθε σωσίβιο που θα παραδίδει.
«Έχουμε ένα προσχέδιο σύμβασης το οποίο το επεξεργαζόμαστε για να καταλήξουμε σε ένα τελικό κείμενο το οποίο θα υπογραφεί από τον ΔΙΑΝΟΧ και τη συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο. Παράλληλα αναζητούμε και άλλες εταιρίες οι οποίες πιθανά να ενδιαφέρονται για τα σωσίβια τα οποία καθημερινά μαζεύει ο Δήμος Χίου», ανέφερε ο κ. Συριώδης.
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου, η διμερής σύμβαση θα είναι έτοιμη προς υπογραφή το συντομότερο δυνατό ώστε από τον Μάρτιο κιόλα να ξεκινήσει η αξιοποίηση των σωσιβίων.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.