26.2.2016 14:39

Αναζητά τον βηματισμό του

ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΠΙ ΑΛΛΑΓΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟ HOTSPOT ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Νέα δεδομένα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στη Χίο, φέρνει η τοποθέτηση εκ μέρους της κυβέρνησης της νέας υπεύθυνης για τη λειτουργία του Hotspot στη ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός.

Από την προηγούμενη εβδομάδα ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος της ΒΙ.ΑΛ. Συνταγματάρχης Θ. Λώλος αντικαταστάθηκε, μετά την ολοκλήρωση των κύριων εργασιών από την πλευρά της 96 ΑΔΤΕ, από την Κέλλυ Κουφοπαντελή που έχει αναλάβει υπεύθυνη για το ζήτημα της πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών.

Η σημερινή κατάσταση στο κέντρο

Παρά τις πυρετώδεις διεργασίες των προηγούμενων ημερών και την πομπώδη παρουσία του Π. Καμμένου που σηματοδότησε και την επίσημη έναρξη λειτουργίας του κέντρου, οι εργασίες συνεχίζονται ακόμη.

Σύμφωνα με την κα. Κουφοπαντελή τα συνεργεία του αναδόχου εργάζονται στη δυτική πλευρά της ΒΙ.ΑΛ. εκεί όπου έχουν τοποθετηθεί δεκάδες οικίσκοι για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Παράλληλα η 96 ΑΔΤΕ έχει αναλάβει την συγκέντρωση προσφορών από τοπικές επιχειρήσεις για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών, με τις εκτιμήσεις ότι ο ανάδοχος θα προκύψει πολύ σύντομα.

Στην παρούσα φάση μπορούν να εξυπηρετηθούν με ευκολία πάνω από 1000 άτομα την ημέρα, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα της νέας υπεύθυνης του κέντρου, η ροή θα αυξηθεί στα 4.000 άτομα αν αναπτυχθεί πλήρως ο μηχανισμός καταγραφής.

«Να μη συνδέεται η καταγραφή με τη διαμονή»

Ερωτώμενη για το αν η ΒΙ.ΑΛ. μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα χωρίς την παρουσία των υπολοίπων υποστηρικτικών δομών, η κα. Κουφοπαντελή σημείωσε στον «π» ότι αυτό εξαρτάται από τη ροή των προσφύγων τους επόμενους μήνες.

«Σε πλήρη λειτουργία θα μπορούμε να εξυπηρετούμε 4.000 άτομα την ημέρα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σκοπός του κέντρου δεν είναι η φιλοξενία ατόμων αλλά η άμεση εξυπηρέτηση ατόμων ώστε να παίρνουν τα χαρτιά τους και να αναχωρούν. Η φιλοξενία προβλέπεται όταν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τη μεταφορά ατόμων στον Πειραιά», εξήγησε η ίδια εκφράζοντας παράλληλα την απορία της για το πώς υπολογίστηκε ότι το νέο hotspot θα μπορεί να φιλοξενήσει 1000 άτομα.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί η αποκάλυψη ότι ενώ ο αρχικός σχεδιασμός του Δήμου, προέβλεπε χωρητικότητα 2.000 ατόμων για άγνωστο λόγο η δυναμική του κέντρου περιορίστηκε στην ελάχιστη δυνατή.

Να σημειωθεί πάντως ότι ήδη με υπόμνημά του ο Δήμος Χίου υπενθυμίζει στα συναρμόδια Υπουργεία ότι βασικά ζητούμενα παραμένουν ανοιχτά, προτείνοντας μάλιστα και συγκεκριμένες αλλαγές. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ