Νέες προοπτικές για τη Χίο 10 περίπου χρόνια μετά την τελευταία συζήτηση που έγινε για το ενδεχόμενο δημιουργίας Επιχειρηματικού Πάρκου στο νησί δημιουργεί η αναθέρμανση της συζήτησης που προκάλεσε πριν λίγες ημέρες ο Δήμος Χίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων κυρίως του εμπορικού κόσμου και της εταιρίας «Re.de.-plan» που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό στην πλειοψηφία των προτάσεων για τα επιχειρηματικά πάρκα στην Ελλάδα.
Η συζήτηση
Η πρώτη κρούση στον Δήμο Χίου για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου έγινε τον περασμένο Νοέμβριο. Από τότε μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκε ακόμα μία συνάντηση στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ πριν από λίγες ημέρες αποφασίστηκε να ακολουθήσει νέα επικαιροποιημένη ενημέρωση και συνάντηση το αργότερο μέχρι τέλος του χρόνου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Χίου, αναλύθηκαν όλα τα παραδείγματα άλλων περιοχών που διαθέτουν τέτοιους είδους υποδομές, με την εταιρία να καθιστά σαφές ότι η δημιουργία τέτοιων πάρκων ενισχύει την επιχειρηματικότητα και άρα καταπολεμάται η ανεργία.
Τι είναι το Επιχειρηματικό Πάρκο
Αναλύοντας την γενικότερη βάση του εγχειρήματος ο εκπρόσωπος της εταιρίας Μανώλη Μπαλτάς ανέφερε ότι μιλώντας για επιχειρηματικό πάρκο εννοούμε έναν ολόκληρο χώρο αποτελούμενο από πολλά στρέμματα εντός του οποίου γίνεται πολεοδόμηση με απώτερο σκοπό να μπορεί να εγκατασταθεί άμεσα μία εταιρεία μέσα σε αυτόν και να ξεκινήσει την επιχειρηματικής δραστηριότητας.
«Είναι μία έκταση στην οποία είναι σχεδόν έτοιμα τα πάντα. Παρέχει έτοιμα οικόπεδα με πιστοποιήσεις και άδειες ούτως ώστε η επιχείρηση που θα εγκατασταθεί μέσα στο πάρκο να μη χρειάζεται για παράδειγμα μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή οτιδήποτε άλλο. Είναι ένα εγχείρημα που προστατεύει τη διαχείριση των χρήσεων και δημιουργεί οικονομίες κλίμακας», ανέφερε στον «π» ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς.
Τα πλεονεκτήματα
Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η δημιουργία των επιχειρηματικών πάρκων δημιουργεί οικονομική πολεοδομημένη γη για πολύ μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, με ευνοϊκούς όρους δόμησης, μειώνει την όχληση που προκαλούν πολλές δραστηριότητες στις οικιστικές περιοχές, λύνει το πρόβλημα βιωσιμότητας επιχειρήσεων, των οποίων η λειτουργία απαγορεύεται εκτός επιχειρηματικών πάρκων.
Επίσης, στη λογική οικονομιών κλίμακας, προκύπτουν οφέλη στις επιχειρήσεις, δίνονται κίνητρα, που αφορούν τη μεταστέγασή τους, αλλά και την ανάπτυξή τους, μέσω της επαυξημένης μοριοδότησής τους σε αναπτυξιακά προγράμματα.
Αναζητούν περιοχή
Με δεδομένο ότι η νομοθεσία προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2018, αρκετά είδη επιχειρήσεων δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους εκτός εμπορικών πάρκων, ο Δήμος έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ανάθεσης μελέτης για τη χωροθέτηση του Πάρκου.
«Θα αναμένουμε τα αποτελέσματα της μελέτης για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για τα πιθανά σημεία όπου μπορεί να στεγαστεί ένα τέτοιο εγχείρημα. Συνήθως αυτά τα Πάρκα γίνονται ή όπου υπάρχει κατάλληλος χώρος, ή όπου παρατηρείται μία άτυπη βιομηχανική ή βιοτεχνική συγκέντρωση», εξήγησε ο κ. Βουρνούς.
Σε ότι αφορά στον τρόπο διαχείρισης του Πάρκου ο Δήμαρχος Χίου σημείωσε ότι πρόκειται για έναν ανεξάρτητο φορέα ειδικού σκοπού ο οποίος μπορεί είτε να αποτελείται από μία ιδιωτική εταιρεία είτε στη σύνθεσή του να συμμετέχει κι άλλος φορέας όπως για παράδειγμα το Επιμελητήριο Χίου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.