Χώρους ανεξέλεγκτης ρήψης απορριμμάτων, με τον Δήμο Χίου να μένει σε ρόλο απλού παρατηρητή, χωρίς επί της ουσίας να επιβάλλει πρόστιμα στους παραβάτες, θυμίζει η περιοχή γύρω από τους ανοιχτούς κάδους σε Κώμη και Καλαμωτή.
Οι κάδοι άδειοι και γύρω τους πεταμένα σκουπίδια κάθε λογής από φερτές ύλες, αδρανή υλικά και ξύλα μέχρι πλαστικά και απορρίμματα οικιακής χρήσης. Παρότι οι συγκεκριμένοι κάδοι έχουν εναποτεθεί προκειμένου οι δημότες να μεταφέρουν μέσα σε αυτούς τα απορρίμματα κάποιοι αμετανόητοι επιμένουν να τα πετάνε έξω από αυτούς δημιουργώντας μια εικόνα και μια κατάσταση τριτοκοσμική.
Οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου μέσα από το προφίλ του πρώην Δημοτικού Συμβούλου Γ. Μισετζή, δημιούργησαν σειρά προβληματισμών κυρίως σχετικά με την ανεπάρκεια του Δήμου να βάλει τάξη και να επιβάλει πρόστιμα.
«Ο Δήμος είναι συνεπής στο κομμάτι της διαλογής. Εκεί όμως που δεν είναι συνεπής είναι στο να εντοπίζει τους παραβάτες και να επιβάλλει πρόστιμα. Είναι ή δεν είναι ιδιωτική μεταφορά αυτή που τελικά κάνει ο Δήμος μεταφέροντας δεκάδες ιδιωτικά απορρίμματα με χρήματα των δημοτών; Εξυπηρετεί ή όχι άθελα του ιδιωτικά συμφέροντα; Δαπανάει ή όχι Δημόσιο Χρήμα για αυτές τις αποκομιδές όταν είναι σαφές από τον νόμο ότι τα οικοδομικά υλικά και τα κλαδιά πρέπει να κατευθύνονται για πέταμα με ίδια μέσα; Είναι ή δεν είναι τελικά κορόιδα αυτοί που πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη για να δαπανώνται σε ετήσια βάση χιλιάδες εργατοώρες και χρήματα γι’ αυτούς τους σκοπούς την ίδια ώρα που θα μπορούσε με αυτούς τους πόρους ο Δήμος να κάνει εκατοντάδες άλλες εξωραϊστικές ενέργειες;», διερωτήθηκε μέσω του «π» ο Γιάννης Μισετζής.
Κινητοποιήσαμε μέχρι και την Αγροφυλακή
Ανταπαντώντας στα λεγόμενα του Γιάννη Μισετζή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος νότιας Χίου Ανδρέας Βεργίτσης ανέφερε στον «π» ότι κάποιοι επιμένουν να λειτουργούν σε βάρος του συνόλου εκμεταλλευόμενοι κυρίως την ανυπαρξία προσωπικού αλλά και το απομακρυσμένο των περιοχών.
«Στο παρελθόν έχουμε περιφράξει με σύρματα τους χώρους με αποτέλεσμα να γκρεμίσουν τον φράχτη μέσα σε ένα βράδυ. Άλλοτε πάλι εμπλέξαμε και την Αγροφυλακή στην αστυνόμευση. Όμως είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να έχουμε έναν υπάλληλο πάνω από κάθε κάδο. Αν γνωρίζαμε ποιος τα έριχνε τότε θα είχαμε επιβάλλει και πρόστιμα», σημείωσε στον «π» ο κ. Βεργίτσης.
Άραγε πόσο δύσκολο είναι να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι μέσα σε μία κλειστή κοινωνία των 500 ατόμων όταν αυτό γίνεται με επιτυχία μέσα στην πόλη, είναι ένα ερώτημα που σίγουρα απαιτεί απάντηση.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.