Προίκα ολόκληρο σπίτι από τον Δήμο Χίου φαίνεται ότι προσπάθησαν να πάρουν κάποιοι συμπολίτες μας που φιλοξενούνται από το 1960 ή και μεταγενέστερα ως άποροι, στις κατοικίες που παραχώρησε στο Δήμο ο εφοπλιστής Ζαννής Μίχαλος στην περιοχή της Παν. Βοήθειας.
Οι κατοικίες
Οι 10 κατοικίες παραχωρήθηκαν από τον Ζ. Μίχαλο στο Δήμο Χίου τη δεκαετία του 1960 με το σκεπτικό να στεγαστούν εκεί άπορες οικογένειες προσωρινά μέχρι να εκλείψει η απορία τους. Αμέσως μετά θα παραχωρούνταν σε άλλες οικογένειες που είχαν ανάγκη και έτσι θα υπήρχε μια σημαντική βοήθεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα για κάποιους συμπολίτες μας που βρίσκονταν σε δεινή οικονομική θέση.
Ουδέν μονιμότερον
Το προσωρινό έγινε μόνιμο και με την ανοχή του Δήμου Χίου κάποιες οικογένειες όχι μόνο παρέμειναν στις κατοικίες, παρότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι απορίας, αποκλείοντας άλλους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, αλλά προσπαθούν να οικειοποιηθούν τα κτίσματα νοικιάζοντας τα ή ακόμη- ακόμη δηλώνοντας τα στο Ε9 τους!
Στην επιτροπή
Στο Δήμο Χίου υπάρχει αρμόδια επιτροπή που εξετάζει το συγκεκριμένο ζήτημα , η οποία συστάθηκε τον Αύγουστο του 2012. Η επιτροπή, αφού επανεξέτασε τις περιπτώσεις των «ενοίκων» των κατοικιών, διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 3 από αυτούς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, είχαν εισοδήματα, είχε αλλάξει το φυσικό πρόσωπο που δικαιούνταν τη «φιλοξενία», είχε αποβιώσει ή δεν συνέτρεχαν λόγοι απορίας.
Από τη διαπίστωση μέχρι τη λήψη μέτρων όμως υπάρχει μια απόσταση 2 χρόνων ως φαίνεται, αφού μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Διερεύνηση
Το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια από τον Γ. Παπαδόπουλο, ο οποίος, ως υπεύθυνος της Πρόνοιας, ζήτησε να προσληφθεί δικηγόρος ώστε να εξετάσει τις περιπτώσεις και να προασπίσει τα συμφέροντα του Δήμου απέναντι σε εκείνους που ενδεχόμενα διαβουλεύονται την περιουσία του, προσπαθώντας να οικειοποιηθούν τα συγκεκριμένα ακίνητα.
«Ζητάμε να οριστεί δικηγόρος, να γνωρίζουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να μάθουμε τί δηλώνουν και πώς δηλώνουν τα συγκεκριμένα ακίνητα. Υπάρχουν συμβόλαια με τα οποία εμφανίζεται εικονικό ενοίκιο ένα ευρώ το χρόνο. Αφού γνωμοδοτήσει ο δικηγόρος, να επανεξεταστεί το θέμα και να επαναπροκηρύξουμε τα οικήματα που μένουν αδειανά», δήλωσε στον «π» ο κ. Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας «πρέπει όσοι έχουν μπει παράνομα μέσα στην περιουσία του Δήμου να φύγουν. Δεν γίνεται να έχουν τόσοι συμπολίτες μας ανάγκη και ο Δήμος, ενώ έχει τη δυνατότητά, να μην μπορεί να τους βοηθήσει. Είναι ανήθικο αυτό. Έχουμε υποχρέωση να τακτοποιήσουμε άμεσα το ζήτημα».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.