Το Αρχιτεκτονικό γραφείο ARCHstudio , με έδρα τη Χίο, απέσπασε το BRONZE AWARD στην κατηγορία “Νew Experience space”, στη διοργάνωση Ιnterior Αwards 2022, δίπλα σε μεγάλες εταιρείες, όπως τις: IKEA HOUSEMARKET και EUROBANK SA που παρέλαβαν τα αντίστοιχα βραβεία στην κατηγορία για τα καταστήματα τους νέας γενιάς.
Το μοναδικό προϊόν της μαστίχας προβάλλεται σε επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, μέσα στο κέντρο επισκεπτών του “Skinos Mastiha Spirit Visitor’s Center”, εντός της ποτοποιίας Μεταξά στην Κηφισιά.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ
Αυτή είναι η δεύτερη σημαντική διάκριση για τους δημιουργούς, αρχιτέκτονες Δανάη Αθανασοπούλου και Γιώργο Μπουσέ, καθώς το 2021 βραβεύτηκαν στην κατηγορία των δημοσίων κτιρίων “Architectural Design & Construction, Public Sector & Sport Facilities” για το δημόσιο έργο "Μελέτη διαρρύθμισης και προσθήκης κατ’ επέκταση για το κτίριο της οδού Λάδης”, πάλι δίπλα σε μεγάλα και πολύ σημαντικά δημόσια έργα όπως την ανάπλαση του Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης Μακεδονία και το αμαξοστάσιο στην Πυλαία του Μετρό Θεσσαλονίκης.
Το έργο
Αντικείμενο του έργου αποτέλεσε η δημιουργία ενός χώρου επισκεπτών, στο εσωτερικό του συγκροτήματος ποτοποιίας Μεταξά στην Κηφισιά, συγκεκριμένα στον χώρο απόσταξης της εταιρείας Skinos Mastiha Spirit.
Βασικό ζητούμενο της δημιουργικής ομάδας ήταν ο νέος χώρος να αποπνέει τον χαρακτήρα της εταιρείας, με σύγχρονη και μινιμαλιστική αισθητική. Ο χώρος σχεδιάστηκε για να αποτελέσει τον σύνδεσμο μεταξύ της διαδικασίας παραγωγής του ποτού Skinos Mastiha Spirit και του τόπου παραγωγής του πρωτογενούς, μοναδικού διαχρονικά, προϊόντος της μαστίχας Χίου.
Η κεντρική συνθετική ιδέα προέκυψε από την ανάλυση της ταυτότητας του brand, τη μοναδικότητα της πρώτης ύλης και τη λευκή, μίνιμαλ αισθητική.
Η μαστίχα αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν, βαθιά συνδεδεμένο με τη γη, και τη φύση. Στόχος της σύνθεσης είναι ο επισκέπτης από την στιγμή που θα εξέλθει από τους ανελκυστήρες της ποτοποιίας, να μεταφερθεί σε ένα αναπάντεχο σκηνικό, μία εγκατάσταση στον χώρο, με φουτουριστική διάθεση, που να αναπαριστά τη σχέση της γης, του δέντρου της μαστίχας και του τελικού πρωτογενούς προϊόντος που είναι το δάκρυ της. Έτσι, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ως γλυπτό στον χώρο, ένα δέντρο με καθαρά industrial χαρακτήρα, εξ’ ολοκλήρου από λευκούς σωλήνες pvc. Ο τρόπος με τον οποίο πλέκονται οι εύκαμπτες πολυστρωματικές σωλήνες, παραπέμπει στην γεωμετρική φόρμα του κορμού και της ρίζας του σχίνου,oι τεμαχισμένες διάτρητες pvc σωλήνες στα φυλλώματα του, που αφήνουν το φως να τα διαπεράσει. Το περίγραμμα του δέντρου αποδίδεται και στην οροφή του χώρου με αλλαγή υλικού (ξύλο) και προσθήκη κρυφού φωτισμού. Η σχέση με τη γη και το έδαφος αναπαρίσταται με τον σχεδιασμό ενός ξύλινου καθιστικού, με οργανικές καμπυλότητες που παραπέμπουν στη γη, σχεδιασμένο με παραμετρικό σχεδιασμό, που εξυπηρετεί την προσωρινή διαμονή του group των επισκεπτών για την παρουσίαση (10-15 άτομα).
Οι δημιουργοί κατά τη βράβευσή τους σχολίασαν το γεγονός ότι με φρέσκια ματιά και καλή επικοινωνία είναι εφικτό ένας conceptuall χώρος να συνδυαστεί με την λειτουργικότητα, να εξυπηρετεί ταυτόχρονα τις απαιτούμενες χρήσεις αλλά και να μεταφέρει τον επισκέπτη νοερά σε μια παραδοσιακή καλλιέργεια, κοντά σε ένα μοναδικό στον κόσμο προϊόν, με σύγχρονα υλικά και νέες τεχνολογίες και πολυμέσα. Τέλος, ευχαρίστησαν θερμά τον δημιουργό και εμπνευστή του Skinos Mastiha Spirit Δημήτρη Σταινχάουερ για την εμπιστοσύνη που τους έδειξε, καθώς από την αρχή αναγνώρισε πόσο σημαντικό είναι το βίωμα του τόπου και η γνώση για το φυσικό προϊόν κατά τον σχεδιασμό του χώρου, και χάρη σε αυτό το γεγονός, ένα νέο και δημιουργικό αρχιτεκτονικό δίδυμο είχε την δυνατότητα να εμπνευστεί και να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τις συνθετικές του ικανότητες.
Μεγάλος χορηγός των Interiors Awards 2022 powered by Elvial ήταν η Elvial Advanced Aluminium Solutions.
Χορηγοί: Schneider Electric, True Node.
Υποστηρικτής: FRANKE.
Μια τέτοια σημαντική βράβευση με αφορμή το «χιώτικο δάκρυ» είναι πολύ σημαντική για ένα γραφείο, που μετράει ήδη 8 χρόνια λειτουργίας και αρκετές συμμετοχές σε διαγωνισμούς και διακρίσεις.
Εξηγώντας τι σημαίνει για εκείνους αυτή η βράβευση, η Δανάη και ο Γιώργος αναφέρουν ότι: «Μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί ήταν ένα project απαιτητικό θεματικά και συνθετικά, που πραγματικά ευχαριστηθήκαμε από το πρώτο σκίτσο έως την ολοκλήρωση της κατασκευής. Μας δόθηκε απλόχερα η δυνατότητα να εκφραστούμε και να δημιουργήσουμε και μας ικανοποίησε το αποτέλεσμα!»
Η σημαντικότητα τέτοιων διακρίσεων, τη στιγμή που μετά από 2 χρόνια πανδημίας φαίνονται πολλά πράγματα να έχουν αδρανήσει, είναι τεράστια, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι σε διαγωνισμούς και διοργανώσεις, όπως τα Interior Awards συμμετέχουν μεγάλες εταιρείες. Για ένα αρχιτεκτονικό γραφείο που δραστηριοποιείται στο νησί και έχει στόχο να αναδείξει εκτός από τη δουλειά του, τη μοναδικότητα του τόπου μας, πέρα από την ίδια τη διάκριση, σημασία έχει και η ουσία.
«Σίγουρα οι διακρίσεις βοηθούν, καθώς η εποχή που ζούμε κι εργαζόμαστε είναι κατεξοχήν η εποχή της εικόνας αλλά και των γρήγορων εντυπώσεων. Προσπαθούμε να στεκόμαστε στην ουσία βέβαια, που για την αρχιτεκτονική σημαίνει λειτουργικότητα, αισθητική αρτιότητα, εναρμόνιση στο ευρύτερο δομημένο και αδόμητο περιβάλλον και όχι τόσο μια ωραία και γρήγορη εικόνα που περνάει στο news feed κάποιου. Αυτή η διάκριση πιστεύουμε ότι βοηθάει πολύ στο να αναδειχθούν οι δυνατότητές μας ως ένα δημιουργικό αρχιτεκτονικό γραφείο, τόσο εντός όσο και εκτός Χίου. Αν κάτι βοηθάει στην εξωστρέφεια του νησιού, περισσότερο απ’ όλα είναι το ίδιο το θέμα του project και η ωραία δουλειά που γίνεται στην εταιρεία Skinos Mastiha Spirit» θα πουν η Δανάη και ο Γιώργος.
Ένα μοναδικό στον κόσμο υλικό, η μαστίχα, είναι και αυτό που δίνει την έμπνευση στους δημιουργούς, οι οποίοι πέραν της μοναδικότητάς του, κρίνουν σημαντική και την ίδια την καταγωγή τους από το νησί, καθώς: «Ένα μοναδικό στον κόσμο φυσικό προϊόν με μια διαδικασία παραγωγής αναλλοίωτη στο χρόνο, το κέντος, αλλά και η όμορφη και τόσο ποιητική εικόνα του δέντρου που δακρύζει, βεβαίως συντελούν στη δημιουργική σκέψη ώστε ο χώρος που θα είναι αφιερωμένος σε αυτό το προϊόν να αντικατοπτρίζει την αξία και τη μοναδικότητά του. Επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και το βίωμα του τόπου της μαστίχας».
Για τη Δανάη και τον Γιώργο, η έμπνευση είναι κάτι το σημαντικό που επηρεάζεται από τα δεδομένα που υπάρχουν για κάθε έργο. Ο τόπος, το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο ανήκει, η δημιουργική συζήτηση και επικοινωνία με τον πελάτη, το αρχιτεκτονικό τους υπόβαθρο, οι βεβαιότητες και οι αμφιβολίες, όλα συντίθενται και κινητοποιούν τον νου, ώστε να παράξει την πολυπόθητη κεντρική συνθετική ιδέα.
Υπάρχουν, όμως και δυσκολίες: «Οι δυσκολίες είναι αρκετές και δεδομένες για όλους τους συναδέλφους και κυρίως τη γενιά μας, που μπήκε στην αγορά εργασίας ακριβώς την τελευταία δεκαετία της κρίσης. Σίγουρα η μεγαλύτερη πρόκληση για όλους μας ήταν και είναι το να παραμείνουμε ανοιχτοί και δημιουργικοί, αισιόδοξοι ότι θα έχουμε τις ευκαιρίες μας, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ενδιαφέροντα έργα που θα μας κάνουν υπερήφανους για τη δουλειά του αρχιτέκτονα που με τόση αγάπη επιλέξαμε».
Μια τέτοια εποχή που η νεανική επιχειρηματικότητα βάλλεται από παντού, τέτοιες ενέργειες και άνθρωποι με αγάπη στη δουλειά τους και δημιουργική διάθεση, αξίζει να δουν τους στόχους και τα όνειρά τους να πραγματοποιούνται. Στο τέλος, αυτός που παραμένει και συνεχίζει να δραστηριοποιείται είναι εκείνος που μέσα από την όποια ενασχόλησή του στοχεύει ψηλά, και δεν τα παρατάει, παρά τις όποιες αντιξοότητες. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το αρχιτεκτονικό γραφείο ARCHstudio της Δανάης Αθανασοπούλου και του Γιώργου Μπουσέ, που επικεντρώνεται στην ουσία και δουλεύει «αθόρυβα».
«Το όνειρό μας κατά βάση είναι απλό: να μεγαλώσουμε, συνεχίζοντας να κάνουμε αρχιτεκτονική. Να έρχονται στο δρόμο μας πολλά και ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά έργα! Να έχουμε όμορφες συνεργασίες! Και ένα όνειρο που αφορά το παρακλάδι της επαγγελματικής μας δραστηριότητας, να μεγαλώσει και το Contivo Design, η σειρά αντικειμένων design που σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε εξολοκλήρου εμείς στο εργαστήριό μας. Το Contivo Design είναι το αδελφάκι του ARCHstudio . Γεννήθηκε ακριβώς τις ταραχώδεις ημέρες των Capital Control, μιας και θίξαμε προηγουμένως την περίοδο της κρίσης, και από τότε ταξιδεύει σε επιλεγμένα καταστήματα design σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς επίσης και σε πωλητήρια μουσείων. Ευχόμαστε να συνεχίζει να ταξιδεύει σε περισσότερα μέρη!»
Το ίδιο ευχόμαστε κι εμείς!
Το αρχιτεκτονικό γραφείο ARCHstudio δημιουργήθηκε το 2014 από τη Δανάη Αθανασοπούλου, αρχιτέκτονα μηχανικό – αρχαιολόγο, και από τον Γιώργο Μπουσέ, αρχιτέκτονα μηχανικό.
Ασχολείται με αρχιτεκτονικές μελέτες, αδειοδοτήσεις, μελέτες εσωτερικών χώρων, επιβλέψεις και κατασκευές, σε ιδιωτικά και δημόσια έργα, καθώς επίσης με αναστηλωτικά έργα.
Έχει στο ενεργητικό του συμμετοχές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και διακρίσεις.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.