25.10.2012 15:15

Αρχαιολογικό πάρκο στο Κολλέγιο

Η Δ. ΤΣΑΡΔΑΚΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

 
Την πρόταση δημιουργίας ενός αρχαιολογικού πάρκου, που λείπει από την πόλη της Χίου, κατέθεσε η Δ. Τσαρδάκα στην ανακοίνωση της για την καταγραφή της  ιστορικής τοπογραφίας της Χίου, η οποία θεωρείται πια ολοκληρωμένη, σύμφωνα με τα στοιχεία των σωστικών ανασκαφών και της επιφανειακής έρευνας των 10 τελευταίων ετών που παρουσίασε στο συνέδριο.                                                                                                  
Η αρχαιολόγος υπέδειξε ως ιδανική ζώνη  χωροθέτησης την περιοχή των ανασκαφών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κολέγιο του Φραγκομαχαλά, όπου οι έρευνες έχουν αποκαλύψει πολλά και σημαντικά ευρήματα. Υποστηρίζοντας ότι είναι ένας μεγάλος αρχαιολογικός χώρος, που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί, κάλεσε την πολιτεία να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση κατασκευής του προτεινόμενου έργου.
 
Τα έργα
Η δουλειά της Κ` Εφορείας Κλασσικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων  στην πόλη της Χίου αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στο Αίπος και στα Ψαρά από το 1980 έως σήμερα, έφερε στο φώς ιερά, δημόσια κτίρια, ιδιωτικές κατοικίες, δημόσια λουτρά, αρχαία νεκροταφεία, κεραμικά εργαστήρια, βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, τμήματα αρχαίων οδών, υδραγωγεία, αποχετευτικά και υδρευτικά δίκτυα χρονολογούμενα από τους γεωμετρικούς έως και τους ύστερους Ρωμαϊκούς χρόνους.
Αναφερόμενη στο Αίπος το χαρακτήρισε «μνημείο ανθρώπινου μόχθου», που, εκτός από την κτηνοτροφική δράση, μερικά από τα μνημεία του που βρίσκονται στο «δρόμο της Ελληνόστρατας», ίσως να χρησιμοποιήθηκαν και ως μικρά οχυρά. Αυτά είναι τα κτίσματα του Ρημόκαστρου, της Φουντάνας, του Καμπούρη το Γύρισμα, της Εβριακής, του Αντρόλακου ή Ανδρόνακτου, των Μπαμπακιών, της Εγγύσσας, που βρέθηκαν λείψανα οικισμού, ένα σημαντικό πρωτοελλαδικό όστρακο, περιοχή η οποία μπορεί να αποτελεί την έκπληξη για τη Χίο όταν ανασκαφεί. 
Συμβολική μοιάζει και η παρουσία του μνημείου των πεσόντων του 1912 στο Καστέλι, όπως λεγόταν η περιοχή στο Αίπος, πάνω στα λείψανα αρχαίου οχυρού των κλασσικών χρόνων, το οποίο «πρέπει να μας θυμίζει ότι οφείλουμε με τη σειρά μας να μη θυσιάσουμε αυτό τον τόπο με κανένα αντάλλαγμα», όπως ανέφερε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ