Η επιβλητική αίθουσα του Αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου Αιγαίου υποκλίθηκε στα χαμογελαστά πρόσωπα των εθελοντών και εθελοντριών, που καθημερινά δίνουν την δική τους μάχη σε όλα τα επίπεδα, με στόχο να προωθήσουν τα ανθρώπινα ιδεώδη, να καλυτερέψουν την ποιότητα της ζωής μας, να προωθήσουν το πνεύμα αλληλεγγύης και να απαλύνουν το δράμα των Ελλήνων και των προσφύγων που ζουν στη Χίο σε μια τόσο κρίσιμη και ρευστή εποχή.
Ατυχής επιλογή
Δυστυχώς οι εισηγητές και οι τιμώμενοι αντιμετώπισαν την παγωμάρα των άδειων καθισμάτων, αφού ήταν ατυχής η επιλογή της μέρας και της ώρας της εκδήλωσης, αφού συνέπεσε με τη Θεία Λειτουργία και την περιφορά της εικόνας του προστάτη της Χίου Αγ. Ισιδώρου.
Όμως το αμφιθέατρο αποδείχθηκε μικρό για να φιλοξενήσει αισθήματα και ανησυχίες, αγωνίες και όνειρα, των εθελοντών που προσπαθούν να σώσουν ζωές και την υπόληψη της χώρας μας που και σε αυτό το επίπεδο αποδείχθηκε ότι υστερεί απελπιστικά. Άνθρωποι και φορείς απλοί, καθημερινοί, της διπλανής μας πόρτας.
ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Τιμητικές διακρίσεις για εθελοντικές δράσεις απονεμήθηκαν στους φορείς:
Ποίηση
Ο φοιτητής Γιάννης Δημητρακάκης απήγγειλε πεζογράφημα του καθηγητή Στέργιου Μανουρά με τίτλο « Ο Πρόσφυγας». Ο φοιτητής προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στην ομάδα ομάδας καταγραφής προσφύγων – μεταναστών.
Χαιρετισμοί - εισηγήσεις
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς από τον καθηγητή
Κοσμήτορα Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννη Καρκαζή, τον επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Χίο Joe Kuper και την πρόεδρο ΤΝΕΥ Χίου Ελένη Θανοπούλου.
Η καθηγήτρια Βικτώρια Αθανασοπούλου, Λέκτορας του ΤΝΕΥ ανέλυσε το ρόλο των Κοινωφελών Ιδρυμάτων και των Εθελοντικών Οργανώσεων.
Αιμοδοσία
Στην πρώτη θεματική διαδικασία, η Διευθύντρια της Αιματολογικής Ομάδας του Σκυλίτσειου νοσοκομείου Ιουλία Χαλιορή ανέλυσε το θέμα του εθελοντισμού με τις μορφές της αιμοδοσίας. Τις εμπειρίες τους παρουσίασαν οι φοιτητές – αιμοδότες Ελένη Χριστοδούλου και Γιώργος Χριστάκης.
Δεντροφύτευση
Η δεύτερη θεματική ενότητα αναλώθηκε σε θέματα περιβαλλοντικών δράσεων. Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Βιβή Ποταμούση αναφέρθηκε στη δενδροφύτευση, ο εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Όμικρον Πέτρος Τριπολίτης στην πρόληψη και την επέμβαση σε περιβαλλοντικές καταστροφές και οι φοιτητές Ανθή Σελή, Σταύρος Καφάτος και Δημήτρης Δημητρουλόπουλος παρουσίασαν εμπειρίες από αντίστοιχες δράσεις.
Καθαρισμοί παραλιών
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Μονομετοχικής Αξιοποίησης Ακινήτων Δήμου Χίου Μαρίνα Πιππίδη, παρουσίασε τα πεπραγμένα του δήμου και οργανώσεων στις δράσεις καθαρισμών των παραλιών. Ο Μανώλης Στάθης παρουσίασε το πρόγραμμα ανάπλασης της αυλής του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Μιχάλειου κτιρίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Προσφυγικό
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη δεύτερη θεματική ενότητα, η οποία αφιερώθηκε στο θέμα των προσφύγων. Τις προσεγγίσεις τους παρουσίασαν ο Αντιδήμαρχος Χίου Δημήτρης Καράλης, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Αλλοδαπών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου Γιώργος Αμέντας, η εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Δέσποινα Πυριανιάν, η Γενική Συντονίστρια του προσφυγικού στη Χίο Λίτσα Αρσενοπούλου , ο εκπρόσωπος της Νορβηγικής ΜΚΟ NRC Sebastien Daridan, η ανθρωπιστική σύμβουλος του NRC Μαρία Ζουμίδη, η εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου» Μαρία Λαβίδα, η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Χίου Αργυρώ Καστάνια - Σαλιάρη, ο διασώστης Αντώνης Βορριάς και οι φοιτητές Φώτης Παπαδόπουλος, Περικλής Μητσιάλης και Πάνος Βίτκα.
Κοινωνική προσφορά
Η διαδικασία είχε και τη μορφή της άμεσης κοινωνικής προσφοράς
Συγκεντρώθηκαν συσκευασμένα τρόφιμα και ρούχα σε καλή κατάσταση, τα οποία θα προσφερθούν σε ΜΚΟ για τους πρόσφυγες-μετανάστες.
Διοργανωτές
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Επιτροπή Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τη Χιακή κοινωνία “Γιάννης Καράλης”, με τη συνεργασία της ομάδας καταγραφής προσφύγων – μεταναστών και τους φοιτητικούς συλλόγους ΤΜΟΔ, ΤΝΕΥ, και ΤΔΕ Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.