30.3.2015 10:56

Βρέχει πέτρες στα χωριά [ΦΩΤΟ]

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΛΟΓΩ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

Ευλογία και κατάρα είναι για τους κατοίκους των Μαστιχοχωρίων η διαβίωση στα χωριά τους, αφού προϋποθέτει περίσσευμα υπομονής, χρημάτων και επιβίωσης κάτω από επικίνδυνες συνθήκες.

Από τις έντονες βροχοπτώσεις καθημερινό είναι το φαινόμενο των κατολισθήσεων στα παλιά πέτρινα σπίτια σε όλα τα Καστροχώρια, καθώς και στο Πυργί,  την Καλαμωτή, τα Αρμόλια, τα Πατρικά και αλλού.

Το πρόβλημα το αντιμετωπίζουν κυρίως οι κάτοικοι των γειτονικών ιδιοκτησιών, αφού είναι αναγκασμένοι να ζουν με τον κίνδυνο, ανάμεσα σε χαλάσματα, περιμένοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες ή και τους ιδιοκτήτες να αποκαταστήσουν τις ζημιές, κάτι που μπορεί να προϋποθέτει αναμονή χρόνων.

Το κουβάρι

Στα χωριά που είναι διατηρητέα εμπλέκεται η Αρχαιολογία κι εκεί αρχίζει ο Γολγοθάς. Όταν υπάρχει ιδιοκτήτης, υποχρεώνεται να προχωρήσει σε επισκευές σύμφωνα με τις υποδείξεις της Αρχαιολογίας, που απαγορεύει χρήση  μηχανημάτων, με όλες τις εργασίες να γίνονται χειρονακτικά ανεβάζοντας το κόστος με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε.

Όταν δεν υπάρχει ιδιοκτήτης ή όταν ο ιδιοκτήτης αδιαφορεί, τότε βρισκόμαστε πραγματικά μπροστά  σε Γολγοθά, αν και ο αντιδήμαρχος Ν. Χίου, Ανδρ. Βεργίτσης, φαίνεται να έχει πλέον λύση.

Η κατάσταση

«Έχουμε προβλέψει κωδικό στην Οικονομική Επιτροπή για να μπορούμε να επεμβαίνουμε σε εγκαταλειμμένα που έχουν χαθεί οι ιδιοκτήτες τους. Δεν είναι πολλά τα λεφτά για αρχή, είναι 20.000 ευρώ στο Τεχνικό Πρόγραμμα και συνολικά 50.000. Σε ιδιοκτήτες που αδιαφορούν θα καθαρίζουμε εμείς και θα βεβαιωθούν τα έξοδα στην Εφορία εις βάρος τους. Είχαμε μια τέτοια περίπτωση πριν δυο χρόνια στην Καλαμωτή και τώρα θα πληρώσει», εξηγεί ο κ. Βεργίτσης το πώς θα αντιμετωπίζει ο Δήμος από δω και στο εξής το πρόβλημα.

Ο ίδιος βέβαια επισημαίνει πως στους κατοίκους και ιδιοκτήτες σπιτιών σε παραδοσιακούς οικισμούς το κόστος επισκευής και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου αποτελούν αβάστακτο, σε πολλές περιπτώσεις, βάρος. «Δεν μπορούμε ούτε το υλικό να απομακρύνουμε. Το απαγορεύει η Αρχαιολογία για την περίπτωση αναστύλωσης του κτίσματος. Χθες στο Πυργί έπεσαν δυο, στην Καλαμωτή έχουμε ένα, μένουν δίπλα από το ετοιμόρροπο οικογένεις και δεν μπορούμε να επέμβουμε. Είναι δεμένα τα χέρια μας εδώ και 20 μέρες. Και η Αρχαιολογία πολύ σωστά θέλει να διατηρήσει το ύφος κα την αρχιτεκτονική των χωριών αλλά και ο κόσμος θέλει την ασφάλεια και την προσβασιμότητα του. Αντίθετα στα Πατρικά και στα Αρμόλια, που δεν υπήρχε εμπλοκή με την Αρχαιολογία, μαζί με ιδιώτες και συνεργεία η αποκατάσταση έγινε άμεσα και δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Βεργίτσης.

Ακόμη περιμένουν στο Πυργί

Αποκλεισμένοι από σπίτια τους είναι από το προηγούμενο καλοκαίρι κάποιοι κάτοικοι του Πυργίου, λόγω κατολίσθησης κτίσματος. Η ιδιοκτήτρια του βρίσκεται στην Αθήνα αλλά δεν έχει δείξει, παρά τις οχλήσεις που της έχουν γίνει από το Δήμο, την παραμικρή διάθεση να αποκαταστήσει το χάλασμα ή να απομακρύνει τα μπάζα ελευθερώνοντας τον δρόμο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από πέρσι το καλοκαίρι μια ολόκληρη γειτονιά στην Κάτω Παναγιά του Πυργίου να είναι αποκλεισμένη και οι κάτοικοι να κάνουν τον γύρο του χωριού για να φτάσουν στα σπίτια τους. «Ένα χρόνο τώρα είμαστε αποκλεισμένοι. Έχω κάνει μηνύσεις, μάζεψα 200 υπογραφές,  έχω πάει στον εισαγγελέα, στην Πολεοδομία, στην Αρχαιολογία κι ακόμη περιμένω. Όλο το καλοκαίρι δεν μπορούσα να μπω στο σπίτι μου. Οι ηλικιωμένες δεν μπορούν να περάσουν να πάνε στην εκκλησία. Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος που μπορεί να αδιαφορεί για τους συμπολίτες τους και ποια πολιτεία το αφήνει αυτό επί ένα χρόνο αδιάφορα να συμβαίνει;», αγανακτεί  η Α. Καραφουλίδη, ιδιοκτήτρια σπιτιού στο Πυργί που ζει με το πρόβλημα εδώ και ένα χρόνο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ