23.1.2019 10:17

Βυζαντινό Μουσείο και Νέα Μονή στην κορυφή της προτίμησης των επισκεπτών της Χίου

Το Βυζαντινό Μουσείο, που στεγάζεται στο χώρο του Μετζιτιέ Τζαμί, αλλά και το βυζαντινό αριστούργημα της Νέας Μονής, προστατευόμενο από την Unesco, δεσπόζουν στη λίστα των αγαπημένων σημείων των επισκεπτών της Χίου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018.

Από αυτά προκύπτει ότι την θεωρητικά τουριστική περίοδο, δηλαδή από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβρη, τους ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους της Χίου, δηλαδή τη Νέα Μονή, το Παλατάκι Ιουστινιάνι, το Βυζαντινό Μουσείο καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, επισκέφθηκαν συνολικά μόλις 8.604 άτομα.

Καλύτερος μήνας αναδείχθηκε ο Αύγουστος, καθώς καταγράφηκαν 3.030 είσοδοι επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους, και ακολούθησε ο Σεπτέμβρης με 1.758, ο Ιούλιος με 1.459, ο Ιούνιος με 1.271 και τέλος ο Μάιος με 1.086.

Πρωτιά για το Βυζαντινό Μουσείο

Από τον αριθμό των εισιτηρίων που κόπηκαν προκύπτει ότι τα πρωτεία στην προτίμηση των επισκεπτών της Χίου κατέχει το Βυζαντινό Μουσείο, που κατέγραψε 2.993 εισόδους  το διάστημα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2018, έναντι 2.807 την περσινή χρονιά. Ακολουθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο με 2.675 εισιτήρια έναντι 2.009, η Νέα Μονή με 2.420 έναντι 3.058 και τέλος το παλατάκι Ιουστινιάνι με 2.420 έναντι 1.700.

Ωστόσο η επισκεψιμότητα της Νέας Μονής είναι πολλαπλάσια, καθώς λογικά στα επίσημα στοιχεία περιλαμβάνονται μόνο όσοι προσκυνητές κι επισκέπτες της έκοψαν εισιτήριο για να δουν τη μουσειακή συλλογή που υπάρχει στη Μονή.

 Οι εισπράξεις

Συνολικά η Αρχαιολογία για τους 4 μήνες εισέπραξε από 4 μνημεία το ποσό των 13.177 ευρώ. Τα περισσότερα έσοδα προήλθαν από τη Νέα Μονή με 6.000 ευρώ, από το Βυζαντινό Μουσείο με 4.394 ευρώ, από το Αρχαιολογικό Μουσείο με 2.160 ευρώ και τέλος από το Παλατάκι Ιουστινιάνι με 623 ευρώ.

Ουσιαστικά τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα δεν είναι ικανά από μόνα τους να καλύψουν ούτε το εξοδολόγιο των φυλάκων και αποτυπώνουν μια μόνιμη παθογένεια του Υπουργείου Πολιτισμού. Την αδυναμία του να μετατρέψει τα αρχαιολογικά και πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος της χώρας, με ελάχιστες εξαιρέσεις, σε μηχανισμό οικονομικής στήριξης όλων των απαραίτητων εργασιών συντήρησης και ανάδειξης του τεράστιου αρχαιολογικού πλούτου της χώρας και ειδικότερα του νησιού μας.

Θα ανοίξουν οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι;

Τα στοιχεία πάντως του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων έρχονται να αναδείξουν ακόμα ένα ζήτημα, αυτό της περιορισμένης λειτουργίας των διαθέσιμων μνημείων του νησιού, που κάθε άλλο παρά στερείται αριθμητικής υπεροχής σε σχέση με άλλα νησιά.

Και αυτό γιατί από το πλήθος των αρχαίων, βυζαντινών και νεότερων μνημείων μόλις 4 από αυτά είναι επισκέψιμα από το κοινό, όταν για παράδειγμα στη γειτονική Λέσβο η αντίστοιχη καταγραφή δείχνει 7 οργανωμένους επισκέψιμους χώρους σε όλο το νησί.

Η ανεπάρκεια υπαλλήλων αλλά και πόρων που θα μπορούν να υποστηρίξουν την ορθή λειτουργία κορυφαίων μνημείων του νησιού, στερεί από το ευρύ κοινό, επισκέπτες αλλά και μόνιμους κατοίκους τη γνωριμία με κορυφαία μνημεία του Αρχιπελάγους.

Τις περισσότερες φορές η επίσκεψη σε κάποιο από τα μνημεία του νησιού προϋποθέτει στην καλύτερη των περιπτώσεων προσυνεννόηση με τους υπαλλήλους της Εφορείας Αρχαιοτήτων σε ώρες και ημέρες συμβατές με τα ωράρια του Δημοσίου.

Θα συνεχίσουμε την ίδια αδιέξοδη πολιτική διαχείρισης των μνημείων μας ή θα τα καταστήσουμε μνημεία πολιτισμού ευρείας αποδοχής και άρα επισκεψιμότητας; Ας το απαντήσει η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων και η άφαντη ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ