Το διαδίκτυο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ανάπτυξης και επικοινωνίας. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα μέσο που επιτρέπει την πρόσβαση σε απεριόριστες και ποικίλες πληροφορίες. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε τους κινδύνους που εγκυμονούν. Ειδικότερα, ο εθισμός στο διαδίκτυο αποτελεί μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης. Αναφέρεται στην περίπτωση που το μέσο αυτό, κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας έναντι των φίλων, της οικογένειας και των λοιπών δραστηριοτήτων.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει δραστικά την έννοια της επικοινωνίας στη σύγχρονη εποχή, επηρεάζοντας σημαντικά τις διαπροσωπικές σχέσεις. Συχνά οι χρήστες αυτών, αντί να τα χρησιμοποιούν υποστηρικτικά στις σχέσεις, φτάνουν στο σημείο να τις υποκαθιστούν. Περιορίζουν δηλαδή, σημαντικά την άμεση συναναστροφή και προτιμούν μια εικονική μορφή επικοινωνίας. Η επιλογή αυτή όμως, εντείνει το αίσθημα μοναξιάς, καθώς η διαδικτυακή επικοινωνία δεν προσφέρει την αμεσότητα και τα ψυχολογικά οφέλη τής πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίας. Απουσιάζουν από αυτήν όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη επαφή, οι χειρονομίες, η βλεμματική επαφή και το άγγιγμα.
Το άτομο περιορίζεται στις διαδικτυακές «φιλίες» και διατηρεί μια ψευδαίσθηση κοινωνικότητας, η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού οι φίλοι αυτοί υπάρχουν σ’ έναν εικονικό κόσμο, ενώ μάλιστα, πολλούς από αυτούς δεν τους γνωρίζει πραγματικά, καθώς δεν τους έχει συναντήσει ποτέ. Η αληθινή φιλία που μπορεί να δημιουργηθεί μέσα από τις κοινές εμπειρίες και τα κοινά βιώματα, υποκαθίσταται από μια πλασματική, η οποία βασίζεται σ’ ένα υπόβαθρο απλής ανταλλαγής πληροφοριών.
Καίριας σημασίας είναι λοιπόν, η φροντίδα για τις κοινωνικές συναναστροφές στον πραγματικό κόσμο, όπου το άτομο μπορεί να δημιουργεί αληθινές φιλίες κι έχει την ευκαιρία να βιώσει τα οφέλη αυτών. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν θα πρέπει να υποκαθιστούν την σε πραγματικό επίπεδο επικοινωνία με τους φίλους και τους γνωστούς, εφόσον τα πλεονεκτήματα των διαπροσωπικών σχέσεων δεν μπορούν επί της ουσίας να καλυφθούν με την επικοινωνία μέσω ενός υπολογιστή ή τηλεφώνου.
Η αναζήτηση εξειδικευμένης υποστήριξης από ειδικούς είναι καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπιση της εξαρτητικής συμπεριφοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, ενθαρρύνεται η συναναστροφή με φίλους και η ενασχόληση με άλλα χόμπι τα οποία μπορεί να ενδιαφέρουν το άτομο. Παράλληλα, ενισχύονται οι δεξιότητες επικοινωνίας, ενώ διερευνώνται τυχόν ψυχικές διαταραχές που μπορεί να συνυπάρχουν με τον εθισμό.
Συμπερασματικά, με δεδομένο το γεγονός ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ενταχθεί πολύ δυναμικά στην καθημερινότητά μας και δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτός ο αντίκτυπός τους, θα ήταν ωφέλιμο να χρησιμοποιούνται με μέτρο και σύνεση.
Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων
Κέντρο Παιδιού και Εφήβου
Εγκρεμού 30, Χίος
τηλ. 22710-20000 (εσωτ. γραμ. 3)
tpsye@kpechios.org, www.kpechios.org
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.