«Κάθε γωνιά κι ένα πρόβλημα». Με αυτή τη φράση οι εργαζόμενοι στο Τελωνείο και το δημόσιο Χημείο περιγράφουν στον «π» τις τριτοκοσμικές συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένοι αφενός να εργάζονται καθημερινά αφετέρου να υποδέχονται και να εξυπηρετούν τον κόσμο.
Με τα σημάδια του χρόνου όχι μόνο να είναι εμφανή αλλά και να δημιουργούν πλέον σημαντικά προβλήματα, η εργασία στο κεντρικό κτίριο του Τελωνείου απαξιώνει από τη μία τους ίδιους τους εργαζόμενους κι από την άλλη συνιστά εικόνα προσβολής για τους δεκάδες πολίτες κι επαγγελματίες που καθημερινά το επισκέπτονται.
Όσο κι αν φαντάζει αστείο ολόκληρος ο όροφος που στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες του Τελωνείου θερμαίνεται είτε με αερόθερμα είτε με aircondition παλιάς τεχνολογίας, που παρουσιάζουν συχνά βλάβες, τις οποίες επισκευάζουν με ίδια μέσα οι εργαζόμενοι.
Όπως εξηγούν στον «π» η κατάσταση χειροτερεύει κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων. Τότε, όπως λένε, ο αέρας μπάζει από παντού, ενώ όλοι τρέχουν με έναν κουβά στο χέρι προκειμένου να προλάβουν τη στέγη που βάζει νερά.
Η ίδια ίσως και χειρότερη εικόνα παρουσιάζει και το εσωτερικό του Δημόσιου Χημείου. Ο παλιός εξοπλισμός χρειάζεται συχνά συντήρηση ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι αναλύσεις, με τη σημαντική επισήμανση ότι εδώ και καιρό η οποιαδήποτε βλάβη καλύπτεται με χρήματα του ίδιου του προσωπικού.
Σάπια οροφή, τοίχοι μέσα στην υγρασία και σοβάδες έτοιμοι να πέσουν στα κεφάλια των εργαζομένων, συνθέτουν τη σημερινή εικόνα του Χημείου.
«Όταν πηγαίνουμε σε συνέδρια που διοργανώνουν τα κρατικά χημεία ντρεπόμαστε να τους δείξουμε εικόνες από το δικό μας κτίριο. Υπάρχουν άλλες περιοχές όπου μέσα στα κτίρια υπάρχουν από διακοσμητικά φυτά μέχρι και πίνακες ζωγραφικής», εξηγούν οι εργαζόμενοι στον «π».
Το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών έπαψε εδώ και καιρό να ασχολείται με τις κτιριακές του υποδομές οδήγησε στη σημερινή εικόνα κατάρρευσης του κτιρίου εκτός από εσωτερικά κι εξωτερικά.
Οι σχισμές στις σκάλες, στους τοίχους, στις κεντρικές κολόνες αλλά και στις μαρμάρινες πλάκες του κτιρίου συνθέτουν την τριτοκοσμική εικόνα δύο υπηρεσιών, που, αν μη τι άλλο, αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τα κρατικά ταμεία.
«Παλαιότερα το Υπουργείο είχε τους δικούς του μηχανικούς. Όταν υπήρχε πρόβλημα ερχόταν για αυτοψία και μετά ακολουθούσε η επισκευή από το ίδιο το Υπουργείο. Εδώ και καιρό αυτό έχει σταματήσει, με αποτέλεσμα η εικόνα και στο κεντρικό κτίριο του Τελωνείου αλλά και στην αίθουσα επιβατών να παρουσιάζει αυτά τα χάλια. Πλέον διατυπώνουμε και τις επιφυλάξεις μας για τυχόν προβλήματα στατικότητας», εξομολογούνται στον «π» οι εργαζόμενοι.
Μοναδική λύση, όπως καταληκτικά τονίζουν οι ίδιοι, είναι να αναλάβει τρίτος φορέας, πιθανά Δήμος ή Περιφέρεια, την εκπόνηση σχετικής μελέτης και την ένταξη της χρηματοδότησης του έργου μέσω της νέας προγραμματικής περιόδου.
«Πλέον εναποθέτουμε σε αυτούς τις ελπίδες μας. Είναι ντροπή να παρουσιάζεται αυτή η εικόνα είτε στους επισκέπτες μας είτε σε όσους καθημερινά εξυπηρετούμε», κατέληξαν οι εργαζόμενοι.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.