13.4.2016 10:14

«Ελεύθεροι» … εγκλωβισμένοι

ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙ.ΑΛ. ΒΛΕΠΟΥΝ 854 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΘΩΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΛΗΓΕΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ 25 ΗΜΕΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ

Άγνωστη παραμένει μέχρι νεωτέρας η τύχη των 854 προσφύγων και μεταναστών που από αύριο Πέμπτη θα δουν την πόρτα εξόδου από τη ΒΙ.ΑΛ., χωρίς να γνωρίζουν πού θα πάνε και κυρίως χωρίς να έχουν πρακτικά τη δυνατότητα να φύγουν από το νησί.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, εκπνέει το ανώτατο όριο κράτησης των 25 ημερών. Τα συναρμόδια Υπουργεία φαίνεται ότι δεν έχουν αποφασίσει επί του παρόντος τι θα απογίνουν οι πρόσφυγες και μετανάστες, με το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους στο νησί να είναι πλέον ορατό.

Τι αναφέρει ο Νόμος

Σύμφωνα με το νόμο 4375/2016, ορίζεται ότι το ανώτατο όριο κράτησης για όσους πρόσφυγες και μετανάστες έχουν υποβάλλει αίτηση ασύλου είναι οι 25 ημέρες. Έτσι με δεδομένο ότι τα περισσότερα άτομα έχουν αφιχθεί στη Χίο από τις 20 Μαρτίου κι έπειτα, ημερομηνία δηλαδή εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, το ανώτατο όριο κράτησης των 25 ημερών παρέρχεται αύριο Πέμπτη με ότι αυτό συνεπάγεται.

Έτσι η διοικήτρια του Hotspot είναι υποχρεωμένη να τους αφήσει ελεύθερους, παρέχοντάς τους μάλιστα σχετικό έγγραφο, το οποίο θα τους επιτρέπει είτε να κινηθούν ανεμπόδιστα από τη Χίο προς κάποια δομή φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα είτε να διαμείνουν σε κάποια από τις δομές φιλοξενίας του νησιού, μέχρι να αποφασιστεί η τύχη του αιτήματός τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών από τους 1.824 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο νησί μας, οι 854 θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι από αύριο ενώ οι υπόλοιποι μέσα στις προσεχείς ημέρες.

Από τον συνολικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών οι 820 βρίσκονται στη ΒΙ.ΑΛ. ενώ οι υπόλοιποι είναι διασκορπισμένοι ανάμεσα σε ΔΗΠΕΘΕ και Σούδα.

Όπως πάντως εξήγησε στον «π» αστυνομικό στέλεχος το χαρτί το οποίο θα λαμβάνουν θα αναφέρει συγκεκριμένη δομή φιλοξενίας. «Αν για παράδειγμα το χαρτί αναφέρει ότι θα πάνε σε ανοιχτή δομή της Αθήνας, τότε θα πρέπει να πάνε εκεί. Αν δεν πάνε τότε χάνουν αυτόματα τα δικαιώματα ασύλου και θεωρούνται παράνομοι άρα είναι εκτεθειμένοι σε σύλληψη και απέλαση ανά πάσα ώρα και στιγμή», σημείωσε η ίδια πηγή.

Καμία απόφαση από το Υ.ΝΑ.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η άγνωστη στάση του Υπουργείου Ναυτιλίας σχετικά με την έκδοση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε πρόσφυγες και μετανάστες. Αν το Υπουργείο αποφασίσει να διατηρήσει το εμπάργκο από τα νησιά στον Πειραιά τότε οι τοπικές κοινωνίες θα δεχθούν ένα ακόμη πλήγμα αφού δεν θα υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι φιλοξενίας στο νησί.

Αυτό άλλωστε μαρτυρά και η δήλωση του αντιδημάρχου Γ. Καραμανή στον «π» ότι οι δομές φιλοξενίας στη Σούδα και στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι ασφυκτικά γεμάτες, μη μπορώντας να φιλοξενήσουν επιπλέον αριθμό ατόμων.

Όλα αυτά τη στιγμή που το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει δώσει την παραμικρή οδηγία για την τύχη των συγκεκριμένων ατόμων. Αν θα επέμβει εκ των υστέρων είναι κάτι που για μία ακόμη φορά απομένει να αποδειχτεί μέσα στις επόμενες ώρες. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ