28.9.2018 11:13

Ένα Αναπτυξιακό Συνέδριο από και προς την κοινωνία

Κίνητρα και ενέργειες που θα συνδέσουν περισσότερο την κοινωνία με την πανεπιστημιακή κοινότητα αναζητά η Επιτροπή Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου "Γιάννης Καράλης" προκαλώντας το τριήμερο 5-6 και 7 Οκτωβρίου το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο νησί μας.

Με στόχο την άντληση εμπειρίας, αναπτυξιακών ιδεών και πληροφόρησης για την κοινωνία της Χίου η Επιτροπή Διασύνδεσης επιδιώκει να επανακαθορίσει τη σχέση της με το τοπικό γίγνεσθε διοργανώνοντας το Αναπτυξιακό Συνέδριο, το οποίο μεταξύ άλλων η ιδια η Επιτροπή το ορίζει ως ένα πρώτο βήμα σε μια σειρά πρωτοβουλιών που θα ακολουθήσουν μακροπρόθεσμα. 

Στο συνεδριακό τριήμερο θα κληθούν να αναπτύξουν τις απόψεις του ναυτιλιακοί παράγοντες, πανεπιστημιακοί και επιχειρηματίες του κλάδου για τις νέες προκλήσεις στην παγκόσμια οικονομία αλλά και να αναφερθούν στις δυνατότητες που προσφέρουν τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα ως δεξαμενές σκέψεις "Think Tanks" στην διαμόρφωση πολιτικών σε κοινωνίες όπως εκείνη της Χίου που διατηρεί άρρηκτα συνδεδεμένη την οικονομία της με την Παγκόσμια και Ελληνική Ναυτιλία. 

Το Συνέδριο προετοιμάζεται περίπου ένα χρόνο οι απόψεις, θέσεις και προτάσεις που θα κατατεθούν θα αποτελέσουν το αντικείμενο μετέπειτα ενεργειών που μπορούν να αναπτυχθούν σε τοπικό επίπεδο. 

Όπως εξάλλου σημείωσε και ο πρώην Κοσμήτορας και Καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλίας του Παν/μιου Αιγαίου και πρόεδρος της Επιτροπής Διασύνδεσης Γιάννης Καρκαζής, "αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να προκύψει συνέχεια στην προσπάθεια και να αξιολογηθούν σωστά από τους φορείς τα αποτελέσματα του Συνεδρίου". 

Ό κ. Καρκαζής τόνισε παράλληλα ότι τέτοιες συνεδριακές προωτοβουλίες αποτελούν ενέργειες με μεγάλο οικονομικό κόστος στο οποίο συνεισφέρουν το σύνολο των τοπικών φορεών (Περιφέρεια, Δήμος, Επιμελητήριο κα), δείγμα της ανάγκης που υπάρχει για άντληση πληροφόρησης. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου Καθηγητής Μαν. Χριστοφάκης επέμεινε στην άποψη ότι τα συνέδρια αυτά βοηθούν στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στον προσανατολισμό των κοινωνιών σε νέα παραδείγματα. Σύμφωνα με τον ίδιο το ενδιαφέρον για το Συνέδριο αποτυπώνεται και στις συμμετοχές οι οποίες περιλαμβάνουν περίπου 80 ομιλητές, 13 θεματικές ενότητες και 3 στρογγυλές τράπεζες που θα διοργανωθούν στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο και στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χίου. 

Τέλος, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διασύνδεσης και πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Συλλόγου Χίου κ.Μαρία Βασιλακάκη - Ντούλου αναφέρθηκε στην μακρά διαδικασία διοργάνωσης του συνεδρίου και στην πολύτιμη συμβολή των τοπικών φορέων που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία. 

Το 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στις 17.00 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου.   

 

Αρχείο PDF

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 3dec81ce28

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ