Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Χίο η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την εκμίσθωση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης μεταλλευτικών ορυκτών σε δημόσιο μεταλλευτικό χώρο του νησιού, παρά τις εκφρασμένες αντιρρήσεις φορέων της τοπικής κοινωνίας. Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου εξέδωσε ψήφισμα καταδίκης, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του στα κυβερνητικά σχέδια.
Το επίμαχο μεταλλευτικό κοίτασμα καλύπτει έκταση 9,02 τετραγωνικών χιλιομέτρων και η πρωτοβουλία του Υπουργείου έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση πολλών τοπικών φορέων, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Βορείου Αιγαίου, που έχει εκφράσει την αρνητική του θέση. Σύμφωνα με το ψήφισμα του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η διαδικασία αδειοδότησης κρίνεται προβληματική, καθώς η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων διαμορφώνεται από τον επενδυτή και όχι από ανεξάρτητους δημόσιους και επιστημονικούς φορείς.
Η πιθανότητα εξόρυξης αντιμονίου στη Χίο έχει εγείρει έντονες ανησυχίες για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δραστηριότητας, τον κίνδυνο ρύπανσης των υδάτινων πόρων και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Το παράδειγμα της Σύρου, όπου πολίτες που εξέφρασαν αντιρρήσεις απέναντι σε παρόμοια επένδυση βρέθηκαν αντιμέτωποι με αγωγές SLAPP εκατομμυρίων ευρώ, θεωρείται από πολλούς προειδοποιητικό σημάδι.
Το ψήφισμα τονίζει ότι η εξορυκτική δραστηριότητα δεν θα αποφέρει ουσιαστικό όφελος στην τοπική κοινωνία, ενώ αντιθέτως θα μπορούσε να πλήξει ανεπανόρθωτα την οικονομία του νησιού. Η πιθανή ρύπανση του περιβάλλοντος θα μπορούσε να υποβαθμίσει την αξία των τοπικών προϊόντων, όπως η μαστίχα Χίου, και να πλήξει τον τουρισμό, αποθαρρύνοντας επισκέπτες που επιλέγουν τη Χίο για το φυσικό της κάλλος και την καθαρότητα του περιβάλλοντος. Επιπλέον, όπως σημειώνεται στο ψήφισμα, οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα είναι λίγες και χαμηλά αμειβόμενες, με το κύριο εργατικό δυναμικό να προέρχεται πιθανότατα από εργολαβικά συνεργεία εκτός Χίου.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις πιθανές επιπτώσεις της εξόρυξης στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Η Χίος φιλοξενεί πανεπιστημιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος θα μπορούσε να μειώσει την ελκυστικότητα των σπουδών στο νησί, επηρεάζοντας αρνητικά την εκπαιδευτική δραστηριότητα και την ακαδημαϊκή ζωή.
Ο Σύλλογος καλεί τη Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή να τοποθετηθούν ξεκάθαρα κατά των κυβερνητικών μεθοδεύσεων και να υποστηρίξουν το αίτημα της κοινωνίας για ήπια και αειφόρο ανάπτυξη. Παράλληλα, καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση ενάντια στα εξορυκτικά σχέδια, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου στις 12:00, στην πλατεία Βουνακίου.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.